hızlı olur yavaş olur
hedef minimum 1 dolar dedik
dede nin trcas ın Shell ile olan bağını yatırımcıya hatırlatması hareketi başlatmış olabilir hoşuma giden bir yükseliş tarzı değil
ama aylardır endeks rekorlar kırarken bizim yatay durmamızda hoş değildi
bugün olmazsa pazartesi bozabilir yapacak birşey yok yine bekleyeceğim (içimden söverim o ayrı)
alarko lar aksen ler odaş lar nereden nereye geldi trcas için 1 dolar büyük bir rakam değil
bugünse bugün 6 ay sonraysa 6 ay sonra
Tavanı bozsa da biraz trade etsek, sıkıldık😬
Böyle yükselişler ne kadar sürer belli olmaz, günlerce tavan da gidebilir, birden taban da olabilir. Ya Sn. wasaban'ın söylediği gibi değerleme hesabı ile belli bir dolar seviyesine geldiğinde satmak ya da düşerse aşağıdan tekrar alabilmek için yükseldikçe azar azar satmak uygun bir strateji olabilir. MAC gibi kısıtlamaya tabi fonlar hisse çok fazla yükselip fondaki ağırlığı arttıkça belli miktar azar azar satmak zorunda olabiliyor, bir bakış açısıyla yükselişteki kardan daha az faydalanıyor, ama başka bir bakış açısıyla da, hisse olur da düşerse daha düşük maliyetle tekrar yerine koyma imkanı olabiliyor. Diğer yandan hiç satmayıp iyice yükselip değerine geldiğinde satayım dediğinde de, oldu ki yükseliş sırasında momentum kayboldu fiyat geri geldi, o zaman yükselişteki karlar kaybolabiliyor.
Benim düşüncem hızlı yükselişlerde en büyük hata çabuk satmak çok satmak, hele hele tamamını satmak. Kimi hisseler var yıllarca belli bir bantta gidiyor, sonra bir hareket başlıyor birkaç kat yükseliş oluyor. Hafızalardaki bant aralıklarına takılıp tamamını satma durumunda yükselişin devamından feragat edilmiş oluyor. Bana kendime göre uygun gelen, yükseliş devam ederse, her %10 artışta, bakiyenin %10'u gibi bir rakamı satmak mantıklı olabilir, diyelim ki taban oldu bir şey oldu gerisingeri yerine koyulur aşağıdan. Yok eğer dur durak bilmeden yükseliyorsa da her %10 artışta sermayenin sadece %10'u satılacağı için hala ciddi bir sermaye gün gün değerleniyor olur. Ne zaman ki dolar bazlı şirket değerine ulaştı veya geçti, belki o zaman daha yüksek oranlarda satmak veya absürd bir noktaya ulaşırsa ancak o zaman tamamını satmak mantıklı olabilir, hatta belki öyle bir durumda bile tavan bozup düşmeye başlayana kadar satmamak daha mantıklı olabilir.
Tamamen belirsiz bir durum olduğu için tek bir doğrusu yok, olamaz da. Kişisen kişiye de çok değişebilecek durumlar. Ben kendi adıma, daha önceden şirketin değerleme hesabının yapıldığı 400-500 milyon dolar civarı piyasa değerlerine ulaşana kadar tamamını satmayı düşünmem. Yükseldikçe ufak ufak satıp daha ucuz kalmış başka şirketlere ufak ufak dağıtabilirim, ama tamamını satmak için dolar bazlı zirvelere doğru gitmesi veya dolar bazlı değerlemesini geçmesi gibi kriterlere bakmak daha doğru bir bakış açısı olabilir. Başlayan momentumun sürmesi faktörü olmasa, iskontosu azalanı satıp iskontosu çoğalan alınır, ama momentum da bizim borsada etkin bir faktör, ucuz olan aylarca ucuz kalıyorken, bir kez değeri ortaya çıkan dur durak bilmeden yükselebiliyor. Böyle fırsat yatırımcının ayağına çok nadir geldiği için kendi adıma tamamını satmamak için dayanabildiğim kadar dayanmaya çalışırım.
Tavandan iki milyon satış oldu
Tavan bozulmadı henüz
Dilerim ki alan ky değildir
Yoksa en ufak calkantida hapı yutariz
İNG 750k lotu tavandan sattı
Takasa bakmadım ama yakın zamanda Yapı kredi den böyle alımlar vardı
Yer İmleri