Sayfa 724/804 İlkİlk ... 224624674714722723724725726734774 ... SonSon
Arama sonucu : 6426 madde; 5,785 - 5,792 arası.

Konu: ERBOS - Erbosan Erciyes Boru

1.  Alıntı Originally Posted by haslemder67 Yazıyı Oku
    2021 den beti stokları artmış.
    2021 de... 6,7 olan fiyatlar şu anda 14 ler civarında yani TL olarak artmış
    bu sebeple sanırım bu şekilde görülmesi normaldir,tonaj olarak aşırı bir
    artış olduğunu düşünmüyorum.

Mart 2022 493 ken haziran bilançosu 615 olmuş belki burada belli miktar
    olabilir,sonuçta üreticilerin belli bir stok miktarı oluyor örneğin hammadde
    genelde üretimden satışa kadar belli bir süreç yaşandığı için sıkıntı olmaması için
    minimum bir sınır olur normal şartlar altında onun altına pek inilmemesi gerekir.
    Yatırım tavsiyesi değildir...

2. Hocam sizin metal sektöründe çalıştığınızı söylefiğniz için sizden yorum bekledim yorumunuz için tşk. Çokaydınlatıcı oldu.

3.  Alıntı Originally Posted by Nexus Yazıyı Oku
    2021 de... 6,7 olan fiyatlar şu anda 14 ler civarında yani TL olarak artmış
    bu sebeple sanırım bu şekilde görülmesi normaldir,tonaj olarak aşırı bir
    artış olduğunu düşünmüyorum.

Mart 2022 493 ken haziran bilançosu 615 olmuş belki burada belli miktar
    olabilir,sonuçta üreticilerin belli bir stok miktarı oluyor örneğin hammadde
    genelde üretimden satışa kadar belli bir süreç yaşandığı için sıkıntı olmaması için
    minimum bir sınır olur normal şartlar altında onun altına pek inilmemesi gerekir.
    Stokları tl olarak kaydediyor ve dolayısıyla kur yükselmesinde stoklarda değerleme yapmadıkca artış olmaz ancak stok alımı yapması durumunda artış olur ki bir stok artışı mevcut. Ama burada kritik konu bu stokları hangi fiyattan hangi vadede tl karşılığımı dolar karşılığımı aldığıdır. Bu bilgilere şuan ulaşamadığımızdan çok net bir yorum yapamayız. Şu da varki bu adamlar stokları daha önceden yapılmış satışları karşılamak içinde almış olabilirler o zamanda çok sıkıntı olmaz pahalı ucuz alması.

4.  Alıntı Originally Posted by borsazede90 Yazıyı Oku
    Stokları tl olarak kaydediyor ve dolayısıyla kur yükselmesinde stoklarda değerleme yapmadıkca artış olmaz ancak stok alımı yapması durumunda artış olur ki bir stok artışı mevcut. Ama burada kritik konu bu stokları hangi fiyattan hangi vadede tl karşılığımı dolar karşılığımı aldığıdır. Bu bilgilere şuan ulaşamadığımızdan çok net bir yorum yapamayız. Şu da varki bu adamlar stokları daha önceden yapılmış satışları karşılamak içinde almış olabilirler o zamanda çok sıkıntı olmaz pahalı ucuz alması.
    Sektör de olduğunuz için bildiğiniz gibi TL ile alım sözkonusu olmuyor,
    usd bile olsa o günkü kurdan tl ye çevriliyor son çıkan kanundan dolayı.
    Stok değerlemesi sizin de belirttiğiniz gibi hammadde girdiği zaman oluşan
    fiyattan ortalama maliyeti yükselttiği için stok TL değeri de yükselmiş oluyor,
    ay da kabaca 10-12 bin ton üretimi olan bir fabrika ister istemez fiyat yükselse de
    almak zorunda kalıyor,mal satılmasa da üretim durmaması gerekiyor stoğa çalışıyor,
    ücretsiz izin bakım vs. gibi izinlere ayırıp üretimi durdurmadığı sürece.

Zaten yüksek maliyetli girdiler zarara sebep olur diyemem daha önce de belirttim,
    ancak erbosanın örneğin brüt kar ortalaması % 17 lerdedir son iki çeyrek bu rakam
    % 30 lara çıkmıştı,çelik fiyatlarındaki artışdan dolayı,
    aynı oranı üçüncü çeyrekte yakalayacağını düşünmüyorum.

Sonuçta enflasyon vs. den dolayı zaten stok maliyetleri düşük, çünkü fabrika da
    10 bin ton mamül varsa 5 bin ton yarımamul 20 bin ton hammadde vardır örneğin.
    stok da süreki alınıp satılsa da sabit duran bir mikta var ve bunların maliyeti
    çok aşağılarda kaldı 2020 de 3,5 olan fiyat 2021 de 6,75 2022 13-14 olmuş
    hele erbosan gibi parası döviz de ve stokda duran fabrikalar için.

5. Bir de şu yönden bakmak gerekli son iki çeyrek de çok güzel kar'lar açıkladı
    ama gelinen durumda hep satışla karşılaştı.
    Asuzu örneğin 2255 ciroya 250 kar açıkladı tamam gelecek de iyi olacak
    deniyor bedelsiz deniyor şu bu,
    Erbosan 1243 ciroya 256 kar açıkladı, sonuçta tahtayı yapanların keyfine
    bırakılıyor,ikinci çeyrek de de hesap kitap yapıldı iyi kar gelecek dendi ve geldi de
    ama gelinen durum belli.Geçen seneki yükselişin sindirmesi halen sürüyor,
    zaten 100 lere geldi mi bırakmıyorlar elbette ederine gelir ama sinirleri yıpratıyor.
    çünkü çoğumuzda overall saplantısı var ben genelde UV almaya başlamışsam
    ayrı aracı kurumda tutuyorum diğer türlü overall gözüne çarptıkca satsaydım
    alsaydım hissi oluyor.

6.  Alıntı Originally Posted by Nexus Yazıyı Oku
    Sektör de olduğunuz için bildiğiniz gibi TL ile alım sözkonusu olmuyor,
    usd bile olsa o günkü kurdan tl ye çevriliyor son çıkan kanundan dolayı.
    Stok değerlemesi sizin de belirttiğiniz gibi hammadde girdiği zaman oluşan
    fiyattan ortalama maliyeti yükselttiği için stok TL değeri de yükselmiş oluyor,
    ay da kabaca 10-12 bin ton üretimi olan bir fabrika ister istemez fiyat yükselse de
    almak zorunda kalıyor,mal satılmasa da üretim durmaması gerekiyor stoğa çalışıyor,
    ücretsiz izin bakım vs. gibi izinlere ayırıp üretimi durdurmadığı sürece.

Zaten yüksek maliyetli girdiler zarara sebep olur diyemem daha önce de belirttim,
    ancak erbosanın örneğin brüt kar ortalaması % 17 lerdedir son iki çeyrek bu rakam
    % 30 lara çıkmıştı,çelik fiyatlarındaki artışdan dolayı,
    aynı oranı üçüncü çeyrekte yakalayacağını düşünmüyorum.

Sonuçta enflasyon vs. den dolayı zaten stok maliyetleri düşük, çünkü fabrika da
    10 bin ton mamül varsa 5 bin ton yarımamul 20 bin ton hammadde vardır örneğin.
    stok da süreki alınıp satılsa da sabit duran bir mikta var ve bunların maliyeti
    çok aşağılarda kaldı 2020 de 3,5 olan fiyat 2021 de 6,75 2022 13-14 olmuş
    hele erbosan gibi parası döviz de ve stokda duran fabrikalar için.
    haklısınız bende sizin gibi düşünüyorum 3. çeyrekte karlılık biraz zayıflayabilir.

Fakat bir diğer hususa dikkat çekmek isterim ki duran varlık değerlemesi. Kaç senede bir yapması gerekiyor bilmiyorum en son 2020 de yapmıs o zaman kur 7.3 imiş bu sene birdaha yaparsa ciddi değerleme karı yazar.

7. Tam hatırlamamak berabet ya 2019 yada 2020 12 aylık bilancosunda zarar açıklamıştı tabiki bu zarar satışlardan değil stokları doldurmuşlar dı.

8.  Alıntı Originally Posted by Nexus Yazıyı Oku
    Bir de şu yönden bakmak gerekli son iki çeyrek de çok güzel kar'lar açıkladı
    ama gelinen durumda hep satışla karşılaştı.
    Asuzu örneğin 2255 ciroya 250 kar açıkladı tamam gelecek de iyi olacak
    deniyor bedelsiz deniyor şu bu,
    Erbosan 1243 ciroya 256 kar açıkladı, sonuçta tahtayı yapanların keyfine
    bırakılıyor,ikinci çeyrek de de hesap kitap yapıldı iyi kar gelecek dendi ve geldi de
    ama gelinen durum belli.Geçen seneki yükselişin sindirmesi halen sürüyor,
    zaten 100 lere geldi mi bırakmıyorlar elbette ederine gelir ama sinirleri yıpratıyor.
    çünkü çoğumuzda overall saplantısı var ben genelde UV almaya başlamışsam
    ayrı aracı kurumda tutuyorum diğer türlü overall gözüne çarptıkca satsaydım
    alsaydım hissi oluyor.
    Hocam bunlar sağlam mal boşaltmışlar firma karlı olunca geri ky vermeyınce ortalık karıştı bence

Sayfa 724/804 İlkİlk ... 224624674714722723724725726734774 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •