Originally Posted by
Forza korfez
Konu açılmışken ben de kendi adıma değerlendirmelerimi yazayım. Bu hissede yıllardır yatırımcı olarak bulunmaktayım. Forumda da aktif olarak yazmaktaydım. Bunu yaparken de kıyı köşe araştırmalar yaparak, şirkete sürekli mailler atarak aldığım yanıtlara yorumlamalar yaparak burada paylaşıyordum. Kront ve siber güvenlik sektöründeki gelişmeler o kadar fazla zamanımı alıyordu ki. Bunun yaparken de (herkes gibi) sadece iki beklentim vardı. Birincisi hep birlikte yorumlar yaparak en uygun değerlendirmeyi elde etmek. İkincisi ise küçük bir teşekkür. Kendim burada kimseye en ufak kırıcı bir laf söylemediğim gibi temel-teknik her paylaşıma ve araştırmaya teşekkür etmeyi ihmal etmedim. Ancak aynı karşılığı göremediğimi açıkça söylemeliyim. İnsanlar özelden hisseyle ilgili değerlendirmelerimi sorarken genelden bir teşekkürü çok gördüler. Hatta tam tersi şekilde, hisseyle ilgili olumlu birşey yazdığımda hisse pazarlamak, olumsuz birşey yazdığımda ise tersi yönde yorumlarla karşılaştım. Hala da aynı davranış şeklinin devam ettiğini üzülerek görüyorum. Ancak bu davranış şeklinin; tezcanlılık, hisse fiyatından kaynaklı moral bozukluğu, kişisel ego ve başka bir yorumcuyu yüceltmek maksadıyla yapıldığını düşünüyorum. Hisse fiyatıyla ilgili bir çıkarının olduğunu düşünmüyorum kimsenin. Zaten buradaki üç beş yatırımcıyla hisse fiyatına etki etmek mümkün olamaz.
Daha önce Kront'un yanı sıra dünyadaki büyük siber güvenlik şirketlerinin ve Netaş'ın bilançolarını inceleyip dipnotlardan bilgi çıkarıp, şirkete mailler atıp yanıtlarını burada paylaşırdım. Zaten hisse net'te kişinin üzerine tıklayıp geçmiş gönderilerini görebiliyorsunuz. Örneğin ben ilgilendiğim ve yatırım yapmayı planladığım bir hissenin forum sayfalarını baştan sona okurum. O şekilde kimin faydalı paylaşımlar yaptığını rahatlıkla görebilirsiniz. Ancak bahsettiğim sebeplerle yazmayı bıraktım. Bir teşekkürün çok görüldüğü ortamda gerek yok diye düşündüm.
Konuya gelirsek ben Sn.Umut0109'un da, Sn. ysf49'un da temel tezlerinde haklı olduğunu düşünüyorum. Zaten birbirinin zıttı şeyler yazmamışlar. Sn.ysf49'un söylediği gibi borsamızda patrondan habersiz hisse fiyatı belirlenemez bence de. Spekler kimde kaç lot olduğu bilgisini bile alır patrondan derler. Bu hissede de böyle olduğunu düşünüyorum. Sonuçta hisse yükselirken-yükselecekken patronun kanal kanal gezip röportaj vermesi, şirket satın alma-birleşme planı, dünyada ses getirecek bir ürün geliştirildiği, dünyada ilk beş siber güvenlik şirketi olma hedefi, Katar olimpiyat oyunları, GTT satışı vs. zamanlaması bence de tesadüf değil. Ve ben şirketin "Biz teknoloji şirketiyiz, piyasadaki hisse fiyatı bizi ilgilendirmez, biz işimize bakarız" laflarına da inanmıyorum artık.
Sn. Umut0109'un da yazdıklarında haklı olduğunu düşünüyorum. Sn.Lütfi Yenel ve yönetim ekibi melek demiyor o da. Bu şartlara rağmen Kront'tan ve borsadaki diğer şirketlerden nasıl para kazanılır yönündeki tecrübelerini aktarıyor. Teknik analize ben de inanmıyorum açıkçası. Ama hangi teknik analize? O investing, Twitter vs.deki dakikalık, saatlik, haftalık analize. Bir defa spek ve aracı kurumlar öyle sistem, altyapı ve paraya sahipler ki istedikleri oluşumu yapar, istediğine uydurur istediğini bozar. Sen onların ürettiği hazır programları kullanarak iki çizgi çizeceksin ve borsada para kazanabileceğini sanacaksın. Bence tesadüf ve hayalcilik. Zaten haftalık liste yayınlıyor o twitter teknik analizcileri. Sonra hafta sonunda hissenin gördüğü en yüksek fiyata göre bu hafta da % 5-6-10 kazandık diyorlar. En dipten alıp en tepeden sattın yani. Şaka gibi. Ancak bu yapılan teknik analiz olmadığı gibi bununla trend analizini de karıştırmamak lazım. Çünkü trend diye birşey var borsada. Hatta borsanın temeli. Her hissenin trend yönü vardır ve bu takip edilerek uzun periyotlarda para kazanılabilir. Hatta Ereğli için 7 yılda bir zenginini yaratır derler. Bu trend yönü ve periyodudur aslında. Artık bu periyotlar teknolojinin ve süratin artması nedeniyle kısalmıştır ama hala vardır. Borsa tecrübemin az olmadığını düşünüyorum ancak ben de bunu çok geç öğrendim. İyi hisse bir şekilde gider diye düşünüyordum hep ama öyle değilmiş. 79'da değil de 65-70'te bile satmış olsak, yerine alacağımız herşeyin de en az iki-üç kat artmış olduğunu hesaba katarsak, şu an 5-6 kat fazla hissemiz olurdu.
Kront için bu trend değişikliği, yüksek karların açıklandığı sene sonuna denk geliyor genelde. Ben bu yıl sonu karı ve hisse fiyatı için umutluyum açıkçası.
Yer İmleri