Ramis SAĞLAM
İzmir
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından başlayan gaz krizi Hollanda seralarını etkiledi. Hollanda’nın doğal gaz nedeniyle serada üretimleri neredeyse durma noktasına geldi. ABD’den sonra dünyanın en büyük tarım ihracatçısı olan Hollanda’da yaşanan “Gaz krizinin” özellikle Türkiye’ye etkisini TMMOB’ye bağlı Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı ile konuştuk. Çakıcı, yaşanan gaz krizinin özellikle önümüzdeki kış aylarında Türkiye’deki tüketicinin meyve sebzeyi daha pahalıya yemesine neden olacağını söyledi.
Çakıcı, “Hollanda’da üretilen sebzelerin seralardaki üretimi, kışın ısıtmaya muhtaç olan 7.9 milyar dolarlık sektör gazın daha az maliyetli olduğu zamanlarda geliştirildi. Şimdi ise Rusya-Ukrayna savaşı ile oluşan fiyat artışı ve kısıtlama beklentileri muhtemelen diğer enerji kaynaklarına geçişi hızlandıracak” dedi.
Yakın zamana kadar Hollanda seraları yılda yaklaşık üç milyar metreküp gaz veya ulusal toplamın yaklaşık yüzde sekizini kullanırken, yenilenebilir seçenekler kullanılabilir hale geldikçe bu sayı düştü. İstatistikler Hollanda’da endüstrideki gaz kullanımının haziran ayına kadar yılda yüzde 23 düştüğünü gösteriyor. Bu yılki düşüşün, değişimin olduğu kadar zorluğun da bir işareti olduğu gerçeğini ön plana çıkarıyor.
Çakıcı, “Avrupa’da gaz fiyatları bir yıl içerisinde yaklaşık 20 kat arttı. Tarımsal işletmeler ve buna dayalı sanayinin mali sorunlar yaşadığı bildirilmekte. Çok sayıda üretici kısa vadede herhangi bir çözüm beklemedikleri için işlerini kapatmayı tercih ediyor” dedi
Yer İmleri