Originally Posted by
value investor
Deva Holding ,
Bist de Return on Equity rasyosu (roe ,özsermaye karlılık oranı ) en yüksek olan şirketlerden olup da , pd/dd ve f/k oranı en düşük olan nadir şirketlerden biri. Firmanın öz sermaye artışı da firmanın faaliyetinden elde ettiği net kar dan geliyor ,bir kerelik elde edilen muhasebesel elde edilen kağıt üstündeki gelirlerden değil.
Üstelik sektör döngüsel değil , tüpraş , ereğli gibi emtia fiyatlarının döngüsel hareketlerinden etkilenerek karı bir sene çok büyük diğer sene çok az gelme, hatta zarar etme ihtimali yok. Yani prospektif f/k sı çok değişkenlik göstermez. Yani esasen bu kar marjı stabil çok değişkenlik göstermez. ( brüt kar marjı bellidir , favök ve net kar marjı kurun artışından etkilenmesinin sebebi firmanın taşıdığı dövize endeksli pozisyonlar .) Uzun vade yatırım için bileşik getiri sağlayacak şirketlerden biri. Firmaın tek yapması gereken cirosunu arttırmak.
Biri bana nasıl oluyor da böyle regüle piyasada yüksek kar üreten , öz sermayesi faaliyetinden elde ettiği karla büyütüp de öz kaynağını artıran ve Roe si en yüksek bist şirketlerinden biri olup da , bir şirketin sadece defter değerinin 2,58 katından , yıllık karının 5,83 katından piyasada nasıl satıldığını söyleyebilir mi ?
Bunlar bizle fena halde dalga geçiyor yada biz çok yanlış yerdeyiz. Ben bunların iyiniyetli olduklarını düşünmüyorum
Sn Maslak , Sn Cautionary , Sn Uğurkaptan , Sn Seltek ... Ben birşey mi kaçırıyorum sizin değerli yorumlarınız nedir ?
Sevgilerimle
Bu konuda daha önce de bir kaç kez yazdım...Borsamızda enerji şirketleri, gıda vs gibi gündemde olan sektörler var. Yeni nesil yatırımcılar 3-5 ay sonrasına değil, anlık momentuma göre yatırım yapıyor..3-5 sene önce en az 6 ay sonrası baz alınarak hisse seçerdik. Yani yeni moda momentumu olan, gidenden alayım tarzı hisse yatırımı.
Bakın bugün hektaş 100 üzeri fk ile fiyatlanıyor, sasa açık ara en değerli bist şirketi oldu...4,7 fk lı ereğli yi satıp 37 fk lı sasa yı alıyor bu devrin borsacısı..hadi geleceğe dönük fk ya bakalım, ereğli 6 olsun, sasa 20 olsun...yine saçma.
neyse, demek istediğim şu...deva gibi ketum, bilgi paylaşmayan, kap atmayan şirketler talep görmüyor...zırt pırt kap atan, tv ye çıkan, atıp tutan yöneticileri olan..fon yöneticileri ile ayda bir görüşen, en azından selamı sabahı olan patronların şirketleri revaçta...deva bu devirde ilgi görmüyor, şu an içinde bulunulan hava devam ettikçe de zor ilgi görür.
ha, hep dediğim gibi, sonsuza kadar da beklemem tabii ki..ya bu yatırımcı profili biraz değişir, ya da deva öyle sonuçlar açıklar ki mecburen hareket eder..her halükarda 1 yıl daha beklerim..sonra ya devam der, ya da yolumu ayırım kendi adıma.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri