Originally Posted by
sindoma53
cauti bu soruya forumda cvp vereceklerdensin bu konu hakkında beni bilgi rica edicem kendi seneryomu yazmam için pazılda boşluk var ,
3 türlü fon var temel olarak. yatırım fonları, bes bireysellerin kendi yönettiği fon, bes devlet katkısı fonu. yatırım fonları ve bes bireysel fonları piyasa koşullarına göre karar verilip değiştiriliyor hisse oranları...ama bes devlet katkısı fonu, kafasına göre işlem yapamıyor...devlet mevzuat ile hisse ve tahvil oranlarını belirliyor.
son düzenleme öncesi bes devlet katkısı fonu en az %10 hisse, %70 devlet kağıdı idi...gerisi de likit fon, tahvil, hisse arasında bölüşülüyordu..son durumda hisse oranı en az %30, tahvil en az %50 oldu...%20 de bölüşülecek..yani u fonu yönetenlerin hareket alanı kalan %20.
bu kalan %20 yi ister %10 hisse alır, ister %5, ister %15...ama her halükarda bu %20 nin en az %5 i likit fonda tutulur...bes ten ayrılmak isteyenler olabilir her an, bu nedenle bu oranda en az likit olmak zorundalar.
bes uzun vadeli bir fon olduğu için, son oranlar bence daha makul...yani bana az biraz bu işleri bilen biri olarak bu değişimi şimdi senin için yapalım mı deseydiler, yapın derdim...çünkü şu an tahvil fiyatını, borsaya göre çok daha pahalı, dolayısıyla riski yüksek buluyorum...öyle çok eleştirilecek bir tarafı yok bu düzenlemenin...ama bu değişim için en ideal zaman tabii ki geçen yılın yaz aylarıydı...yine de, buna bile ok diyorum ben.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri