D şıkkı.

Aslında tüm dünyayı izliyorlar.
Telefonuna elektrik geldiği anda izlenmeye başlıyorsun. Yerini ve konuşup yazdıklarını abd ve ingiltereye çekiyorlar. Bilgisayarını açtığın anda da aynı şey oluyor.

Sonrasını tahmin yürütebilirim. Ben CIA da ilgili servis olsaydım gelen veri ile ne yapardım.?

Önce gelen veri otomatik yazılımlarla analiz edilir. Veri tehlikeli bölge veya tehlikeli grup-kişi olarak işaretlenmiş yerdenmi geliyor veya önemli kişi olarak işaretlenmiş devlet görevlisi, aşiret reisi, grup lideri filan gibi bir yerdenmi geliyor ona bakardım. Öyle ise direk veriyi özel analize gönderirdim.

Veri tehlikeli bölge, grup-kişi, önemli kişi den değilse daha yüzeysel, bir kaç aşamalı farklı bir filtre sistemine gönderirdim. Veri sahibini etiketlemeye çalışırdım. Herhalde telefon kullanan dünyanın %99'unu şu ana kadar etiketlemişlerdir. Etiketlenmiş kişidense veriye bakıp o kişinin etiketine uygunmu bakardım. Etiketi ile uyuşmuyorsa veri yine farklı analize gider ve kişinin etiketi tehlikeli sınıflara konacakmı ona bakardım.

Tabi bunlar tecrübeme dayanarak hemen aklıma gelenler. Gerçeğide üç aşağı beş yukarı buna benzerdir. tamamen yazılımlar analiz ediyordur ve önemli olarak ayırdıklarını insan grubuna listeliyorlardır. Yüzlerce kişide bu son verileri inceliyordur.

Genele yaptıkları izleme haricinde bizi kimse iplemez. Bu forumu ve seni-beni ayrı kategoriye koymazlar.

Aktif izlemeyi, eylem yapan veya eylem yapan grup ve bölgelere iş yapan kişilere yaparlar.