Ben bunu yanlýþ mý yorumluyorum acaba?
38. TÜREV ARAÇLAR
YÜKSEK OLASILIKLI TAHMÝNÝ ÝÞLEM KUR RÝSKÝNE YÖNELÝK NAKÝT AKIÞ RÝSKÝNDEN
KORUNMA MUHASEBESÝ
Þirket, yapmýþ olduðu anlaþmalar ve kurumsal bütçe kapsamýnda ilerki tarihlerde gerçekleþtirmesi yüksek
olasýlýklý yabancý para satýþ tutarlarýndan kaynaklanan kur risklerine karþý ayný para biriminde borçlanarak
bilanço üzerinde kur riskinden korunma saðlamaktadýr.
Bu baðlamda, riskten korunma muhasebesine konu olan ve riskten korunma aracý olarak belirlenen yabancý
para borçlanmalarýn geri ödemeleri, birbirine yakýn tarihlerde gerçekleþtirilecek ve riskten korunma
muhasebesi kapsamýnda riskten korunan kalem olarak belirlenen yabancý para satýþ nakit akýþlarýyla
yapýlmaktadýr.
Þirket, belirlemiþ olduðu kur riski yönetim stratejisi kapsamýnda, gerçekleþme olasýlýðý yüksek tahmini iþlem
nakit akýþ riski kur riski bileþeninden korunma amacýyla riskten korunma muhasebesi uygulamakta ve
riskten korunma aracý üzerinde oluþmuþ, etkinliði matematiksel olarak TFRS 9 a uygun þekilde kanýtlanmýþ
ve henüz realize edimemiþ döviz kuru dalgalanmalarýný gelir tablosundan çekerek kapsamlý gelir tablosuna
park etmekte ve daha saðlýklý gelir tablosu sunumunu amaçlamaktadýr.
Þirket, kurmuþ olduðu riskten korunma muhasebesi kapsamýnda %100 riskten korunma rasyosu ve %70 ila
%130 arasýnda riskten korunma etkinliði sürdürmeye özen göstermekte olup, 30 Haziran 2023 tarihi
itibariyle riskten korunma rasyosu %98, riskten korunma etkinliði ise %97 olarak hesaplanmýþtýr.
TRY 30 Haziran 2023
Riskten korunan kalem üzerindeki kümülatif kur farký (cari kýsým) 364.931.501
Riskten korunan kalem üzerindeki kümülatif kur farký (cari olmayan kýsým) 1.572.870.250
Riskten koruma aracý üzerindeki kümülatif kur farký (cari kýsým) (317.141.621)
Riskten koruma aracý üzerindeki kümülatif kur farký (cari olmayan kýsým) (1.567.494.765)
Riskten korunma etkinliði oraný 97%
Dil aslandýr, yatar eþikte...
Yer Ýmleri