Originally Posted by
deniz43
-Bu konuda düşüncelerimi önceki sayfalarda defalarca paylaştım.Dış ticaret açığı,cari açık,kısa vadeli dış borç,merkez bankası rezervleri rakamları ortada.İşin bir matematiği var,geçmiş dönemlerde yaşanmış tecrübeler var.Bu olay da marmara depremi gibi;herkes olacağını biliyor,ama ne zaman olacağı hakkında kesin bir şey söyleyemiyoruz,sadece bu şekilde yola devam edilemeyeceğini biliyoruz.
-Yeni ekonomi kadrosu için söylebileceğim şey şu:CV'leri,donanımları,pozisyonları için yeterli iyilikte.Ama mevcut rejimde bütün kararları tek kişi alıyor,yetkilerini uzman kişilere delege etmiyor,dolayısıyla merkez bankasının oyun alanı çok sınırlı,o sınırların dışına çıkamazsınız denilmiş,dolayısıyla yazısını paylaştım,Barış Soydan'ın aktardığına göre,şu anda ataması yapılan kişilerden önce çok sayıda kişiye görev teklif edilmiş ama kabul görmemiş,çünkü bağımsız karar alma alanları kapalı,merkez bankasının bağımsızlığı artık yok,sabah uyandığında 1 geceyarısı kararnamesi ile görevden alınmaları her an mümkün.Bu nedenle sadece siyasi düşünce olarak AKP'ye yakın olanlar görevi kabul etmiş,Fatih Karahan Washington Büyükelçisi Murat Mercan'ın yeğeni,Hafize Erkan Turgut Özal'ın kardeşinin akrabası,Hatice Karahan yeni şafak gazetesinde yazıyor,MÜSİAD ile çalışıyor,Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanı.Sadece Cevdet Akçay farklı olabilir ama o da Berat Albayrak döneminde bakan danışmanı olarak AKP ile yakın ilişkide çalışmış birisi.Merkez Bankası dışında diğer ekonomi birimlerinde zaten başta TÜİK olmak üzere bir yönetici değişikliği yok.Eski merkez bankası başkanı da BDDK başkanlığına getirilmiş durumda.Şimşek ve Erkan'ın misyonu da yurt dışından borç para bulup,mevcut durumu bir kriz çıkarmadan götürebildikleri kadar götürmek.Ekonomi yönetiminin makroekonomik dengeleri düzeltmesini beklemiyorum.
-Bankalar ile ilgili olarak,bir önceki yazınıza cevap olarak yazmıştım.
-Enflasyon konusunda kendimiz dışında kimseyi suçlamayalım.Dünyada tek haneli çok sayıda düşük enflasyona sahip ülke var.Enflasyonun en önemli sebebi para arzının patlaması buna karşı derin negatif reel faizler ve aşırı gevşek para politikasıdır.
-Ülkeden sermaye çıkışı olmadığı ifadesi yanlış,ödemeler dengesi verilerinden bu çıkışı görüyoruz ve merkez bankası rezervlerinden karşılanmak zorunda kalınıyor.
Yer İmleri