İdeal F/K ya da ideal FD/FAVÖK yoktur, ama olsa idi bunu ne olarak belirlerdiniz?
Bu soruyu sormamda özel bir sebep var: Değerleme rasyolarını sermaye getirilerine bağıl olarak yeniden değerliyorum ve ideal F/K ve ideal FD/FAVÖK'e indirgenmesi için kaç yıl gerekli onun hesabını yapabilmem için bir baz sayıya ihtiyaç var. Bu konuda fikirlerinizi rica ediyorum.
Kafamda olması gereken maksimum değer olarak şöyle bir mantık da var aslında: 100 / 10 Yıllık Tahvillerin Yıllık Faiz Oranı
Bu yaklaşım piyasada bazı fon yöneticilerince genel kabul gördüğü için bir alternatif olarak duruyor kenarda. Ama başka önerilere gerekçeleri ile birlikte açığım.
Yapmaya çalıştığım şey aslında Return on Capital Adjusted Multiples - Sermaye Getirisine Göre Ayarlanmış Çarpanlar formulasyonu.
Yani nominal F/K ya da FD/FAVÖK çarpanları yerine Sermaye Getiri oranlarına göre yeniden uyarlanmış olan çarpanları hesaplayarak şirketlerin gerçek ucuzluk potansiyellerini görebilmek.
PD/Aktifler ve PD/DD çarpanları için sırasıyla Aktif Kârlılık ve Öz Kaynak Kârlılığını kullanıyorum. Orada kullandığım mantık ideal/ütopik PD/A ve PD/DD değerlerinin 1 olması öngörülürse mevcut Aktif karlılık ve Özsermaye Kârlılığı ile bu 1 değerine kaç yılda ulaşılır mantığı. Aynen F/K'da koyduğun hisse başı para kaç senede şirketin hisse başı piyasa değerini amorti eder mantığı gibi. Aynen karlılık ve büyüme faktörlerine göre şirketlerin PD/Aktifler ve PD/DD oranları düşük ya da yüksek fiyatlandığı gibi F/K ve FD/FAVÖK rasyoları da düşük ya da yüksek fiyatlanabiliyor. Bu nedenle sermaye getiri oranlarına göre uyarlanmış bir yaklaşım ortaya çıkarmak istiyorum.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri