Sayfa 176/359 İlkİlk ... 76126166174175176177178186226276 ... SonSon
Arama sonucu : 2872 madde; 1,401 - 1,408 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Ben toplamda orta-uzun vadede tedirgin edecek bir şey görmüyorum. Orada sadece toplam resimden ziyade DGGYO'dan devrolunacak olan net finansal borcun etkisi daha çok göze batacaktır diye düşünüyorum.

DGGYO'da Net Finansal Borç 2.559.350.000 TL son bilanço itibariyle. DOAS'ta ise 3.147.460.000 TL. Konsolide olduğunda bu fark formul gereği 2.559.350.000 TL kadar Firma Değerini büyüteceği için DGGYO'dan gelecek FAVÖK de DOAS'ınkine göre devede kulak kalacağı için pay paydadan daha çok büyüyecek ve FD/FAVÖK rasyosu biraz daha yukarıda oluşacak demektir. Ama bu çok da ciddi bir sapma oluşturmayacak.

Ayrıca daha önce de dediğim gibi piyasa zaten bu duruma alıştı ve ona göre fiyatlama yapıyor.

Tekrar saygılar hocam.

Not: Firma değerinin nasıl hesaplandığını bilmeyen arkadaşlarımız için de şu bilgiyi verelim:

Firma Değeri = Piyasa Değeri + Net Finansal Borç
    Hocam gyo işinde negatif bulunan hadise bir otomotiv şirketinin, holding iştiraki olan ana iş koluyla hiç bir alakası bulunmayan ve üzerine de borç yüküyle bu şirket tarafından satın alınmasıdır. Bu iş yapılmak isteniyorsa pekala doğuş holding bünyesinde başka bir şekilde yapılabilirdi. Bu ne türk ne de yabancı yatırımcının hoşuna gitmedi ve haberle birlikte ciddi satış yedi. Ben de %80 azaldım o haberden sonra. İyi ki de azalmışım %30 civarı para kazandım. O olay sönümlenince de pozisyonumu tekrar arttırdım normal seviyesinin bir tık üzerine.

Bundan sonra ne yapacağım onu da yazayım. Bu bilançonun gazı alınınca fazla malımı satıp normal oranına ineceğim. Gyo değerlemesi bilançoya girdikten sonra da bir karar daha vereceğim. O karar da gyonun +- sine bağlı.

Piyasa fiyatı gelen haberlere göre şekillenir. Marj da haberin büyüklüğüne göre değişir. Bunu iyi anlamak, analiz etmek ve portföy içinde buna göre hareket edebilmek de tecrübe ile olur. Bunu tecrübe edememiş kişiler de ancak gerçekleşen fiyat hareketlerine göre değerlendirme yapabilir.

Doaş yatırımcısı yukarıda belirttiğim gyo şartına göre bir iki çeyrek daha çalkantılı bir fiyata gebedir. Ondan sonra fiyat oturur. Doaşın otomotiv sektöründe diğer rakiplerine göre bir miktar daha iskontolu işlem görüyor olmasının sebeplerinden biri de patronunun yaptığı bu tarz saçmalıklardır. Bunu sevmeyiz biz, ama para kazanacağımız yerde olmaktan da geri durmayız.

Yarın olabilecek iki önemli haber var doaşın önünde.

1- gyonun bilançoya girmesi
    2- Lütfen bakınız şirket kartına. Orada gelecekten bir haber var anlayan için. Açık açık yazmam, ama anlayan anlar.

Sevgiler, saygılar.

2.  Alıntı Originally Posted by snkleyp Yazıyı Oku
    Teşekkürler sn.müzikal, sizi ve değerli yorumlarınızı tekrar görmek güzel.

Yataş, benim de filtrelemelerde bir sekilde karşıma çıkan bir hisse. Biraz daha yoğunlaşayım üzerinde vakit bulunca.

Size de bol kazançlar, saygılar.
    Çok teşekkür ederim

Bundan sonra hiç kimseyle polemiğe girmeden, kaliteli yazarlarla tartışabileceğim ortamlarda olacağım. Saygı olmayan yerde asla olmayacağım.

Sevgiler.

3. Yatırımcı felsefesine güzel bir örnek olduğu için paylaşmak istedim. Bir profesyonel neden bu kadar başarılı olabiliyor ve tüm dünya ondan neden feyz alıyora ufak bir örnek sadece. Bizim ülkemizde de böyle vizyonerler olabilse kim bilir nerede yaşıyor ve yaşatılıyor olurduk

https://twitter.com/FoundersPodcast/...17711480598831

4.  Alıntı Originally Posted by müzikal Yazıyı Oku
    Yatırımcı felsefesine güzel bir örnek olduğu için paylaşmak istedim. Bir profesyonel neden bu kadar başarılı olabiliyor ve tüm dünya ondan neden feyz alıyora ufak bir örnek sadece. Bizim ülkemizde de böyle vizyonerler olabilse kim bilir nerede yaşıyor ve yaşatılıyor olurduk

https://twitter.com/FoundersPodcast/...17711480598831
    Türkiye'de böyle bir hikaye doğurabilecek bir şirket biliyorum, ancak henüz borsa'ya kote olmadı. Gelişmelerini takip ediyorum, o aşamaya geldiğinde burada mutlaka "al" tavsiyesinde bulunacağım. Dışardan şirket hissesini satın almaya çalıştım ama yönetim kurulu böyle bir şeye henüz açık olmadıklarını belirttiler. Şimdilik isim belirtmem doğru olmaz. Belki hayalcilikte fazla uçup rüzgarda alabora da olabilirler. Ancak ülkede pek benzerleri yok ve özellikle ABD'de akademik kurumlarla iş modelleri ve proje geliştirme bazında müşterek çalışma yapıyorlar. Başlangıç noktaları ile geldikleri nokta arasında çok ciddi bir fark oluşmuş durumda. Borsaya gelmelerini heyecan ile bekliyorum.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

5. İdeal F/K ya da ideal FD/FAVÖK yoktur, ama olsa idi bunu ne olarak belirlerdiniz?

Bu soruyu sormamda özel bir sebep var: Değerleme rasyolarını sermaye getirilerine bağıl olarak yeniden değerliyorum ve ideal F/K ve ideal FD/FAVÖK'e indirgenmesi için kaç yıl gerekli onun hesabını yapabilmem için bir baz sayıya ihtiyaç var. Bu konuda fikirlerinizi rica ediyorum.

Kafamda olması gereken maksimum değer olarak şöyle bir mantık da var aslında: 100 / 10 Yıllık Tahvillerin Yıllık Faiz Oranı

Bu yaklaşım piyasada bazı fon yöneticilerince genel kabul gördüğü için bir alternatif olarak duruyor kenarda. Ama başka önerilere gerekçeleri ile birlikte açığım.

Yapmaya çalıştığım şey aslında Return on Capital Adjusted Multiples - Sermaye Getirisine Göre Ayarlanmış Çarpanlar formulasyonu.

Yani nominal F/K ya da FD/FAVÖK çarpanları yerine Sermaye Getiri oranlarına göre yeniden uyarlanmış olan çarpanları hesaplayarak şirketlerin gerçek ucuzluk potansiyellerini görebilmek.

PD/Aktifler ve PD/DD çarpanları için sırasıyla Aktif Kârlılık ve Öz Kaynak Kârlılığını kullanıyorum. Orada kullandığım mantık ideal/ütopik PD/A ve PD/DD değerlerinin 1 olması öngörülürse mevcut Aktif karlılık ve Özsermaye Kârlılığı ile bu 1 değerine kaç yılda ulaşılır mantığı. Aynen F/K'da koyduğun hisse başı para kaç senede şirketin hisse başı piyasa değerini amorti eder mantığı gibi. Aynen karlılık ve büyüme faktörlerine göre şirketlerin PD/Aktifler ve PD/DD oranları düşük ya da yüksek fiyatlandığı gibi F/K ve FD/FAVÖK rasyoları da düşük ya da yüksek fiyatlanabiliyor. Bu nedenle sermaye getiri oranlarına göre uyarlanmış bir yaklaşım ortaya çıkarmak istiyorum.
    Clausewitz

6.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Türkiye'de böyle bir hikaye doğurabilecek bir şirket biliyorum, ancak henüz borsa'ya kote olmadı. Gelişmelerini takip ediyorum, o aşamaya geldiğinde burada mutlaka "al" tavsiyesinde bulunacağım. Dışardan şirket hissesini satın almaya çalıştım ama yönetim kurulu böyle bir şeye henüz açık olmadıklarını belirttiler. Şimdilik isim belirtmem doğru olmaz. Belki hayalcilikte fazla uçup rüzgarda alabora da olabilirler. Ancak ülkede pek benzerleri yok ve özellikle ABD'de akademik kurumlarla iş modelleri ve proje geliştirme bazında müşterek çalışma yapıyorlar. Başlangıç noktaları ile geldikleri nokta arasında çok ciddi bir fark oluşmuş durumda. Borsaya gelmelerini heyecan ile bekliyorum.
    Merak ettim şimdi. Ben de melek yatırımcı olarak özellikle yazılım sektöründe şirketlere bakıyorum. Sakıncası yoksa özelden paylaşırsanız sevinirim.

7.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    İdeal F/K ya da ideal FD/FAVÖK yoktur, ama olsa idi bunu ne olarak belirlerdiniz?

Bu soruyu sormamda özel bir sebep var: Değerleme rasyolarını sermaye getirilerine bağıl olarak yeniden değerliyorum ve ideal F/K ve ideal FD/FAVÖK'e indirgenmesi için kaç yıl gerekli onun hesabını yapabilmem için bir baz sayıya ihtiyaç var. Bu konuda fikirlerinizi rica ediyorum.

Kafamda olması gereken maksimum değer olarak şöyle bir mantık da var aslında: 100 / 10 Yıllık Tahvillerin Yıllık Faiz Oranı

Bu yaklaşım piyasada bazı fon yöneticilerince genel kabul gördüğü için bir alternatif olarak duruyor kenarda. Ama başka önerilere gerekçeleri ile birlikte açığım.

Yapmaya çalıştığım şey aslında Return on Capital Adjusted Multiples - Sermaye Getirisine Göre Ayarlanmış Çarpanlar formulasyonu.

Yani nominal F/K ya da FD/FAVÖK çarpanları yerine Sermaye Getiri oranlarına göre yeniden uyarlanmış olan çarpanları hesaplayarak şirketlerin gerçek ucuzluk potansiyellerini görebilmek.

PD/Aktifler ve PD/DD çarpanları için sırasıyla Aktif Kârlılık ve Öz Kaynak Kârlılığını kullanıyorum. Orada kullandığım mantık ideal/ütopik PD/A ve PD/DD değerlerinin 1 olması öngörülürse mevcut Aktif karlılık ve Özsermaye Kârlılığı ile bu 1 değerine kaç yılda ulaşılır mantığı. Aynen F/K'da koyduğun hisse başı para kaç senede şirketin hisse başı piyasa değerini amorti eder mantığı gibi. Aynen karlılık ve büyüme faktörlerine göre şirketlerin PD/Aktifler ve PD/DD oranları düşük ya da yüksek fiyatlandığı gibi F/K ve FD/FAVÖK rasyoları da düşük ya da yüksek fiyatlanabiliyor. Bu nedenle sermaye getiri oranlarına göre uyarlanmış bir yaklaşım ortaya çıkarmak istiyorum.
    Hocam eğer finansal bir kritere bakacaksam ben favök ve hbk bakarım yıllardır. Ama hangi kritere bakarsak bakalım, azıcık sektöre ve çokça şirket özeline göre değerlendirmelidir kanaatindeyim. Sektör ortalamalarını baz almak gerekiyorsa, alttan ve üstten ortalamaları bozan şirketler dışarıda tutularak bakılmalı diye düşünüyorum.

İçinde bulunduğumuz zamanda değer yatırımcılığının daha da önem kazanacağını, vizyoner şirketlerin global ölçekten çok daha fazla büyüyeceğine inanıyorum. O sebeple geçmişin yarattığı rasyolar benim için çok da bir anlam taşımıyor. Geleceği öngörmek mühim, bunu rasyolarla yapmamak lazım, şirketin yatırımları ve vizyonunu değerlendirerek yapmak lazım.

8.  Alıntı Originally Posted by müzikal Yazıyı Oku
    Hocam eğer finansal bir kritere bakacaksam ben favök ve hbk bakarım yıllardır. Ama hangi kritere bakarsak bakalım, azıcık sektöre ve çokça şirket özeline göre değerlendirmelidir kanaatindeyim. Sektör ortalamalarını baz almak gerekiyorsa, alttan ve üstten ortalamaları bozan şirketler dışarıda tutularak bakılmalı diye düşünüyorum.

İçinde bulunduğumuz zamanda değer yatırımcılığının daha da önem kazanacağını, vizyoner şirketlerin global ölçekten çok daha fazla büyüyeceğine inanıyorum. O sebeple geçmişin yarattığı rasyolar benim için çok da bir anlam taşımıyor. Geleceği öngörmek mühim, bunu rasyolarla yapmamak lazım, şirketin yatırımları ve vizyonunu değerlendirerek yapmak lazım.
    Hocam dediklerinizde, yani sektörel bakma konusunda hemfikirim. Ancak 1-2 rezervim var:

1) Aynı sektörde bulunsalar bile şirketlerin büyüme beklentileri ve kârlılıkları da zaman zaman ciddi farklılıklar oluşturmaktadır. Bu yüzden atıyorum aynı sektörde bir tane şirket 40 fd/favök ile fiyatlanırken diğeri 8 fd/favök ile fiyatlanabilmektedir. Böyle bir durumda sektörel ortalamaya bakarak çarpanları değerlendirmek de her zaman mantıklı sonuç çıkarmamaktadır.

2) Diyelim ki birinci sebep olarak yazdığım genel ortalamaları değiştirmez, uç sapmaları yaşayan şirketleri değerleme harici tutup ortalama ya da medyan değer alınabilir, bu sefer de şöyle bir durum var: Zaten sektörlere göre kârlılıklar ve sermaye getiri oranları farklı olduğu için çarpanlar da farklı fiyatlanıyor, bu durumda da sermaye getiri oranlarına göre uyarlanmış rakamlar bunu bir şekilde yine içerisine kapsamış olacaktır.

3) Kişisel olarak çok uzun vadeli tercihlerde bulunmadığım ve dönemsel olarak portföyümde güncellemeler yaptığım için forward değerlerden ziyade oluşmuş değerler ve kısa vadede oluşabilecek değerler benim için daha önemli ve bu şekilde de çok ciddi kazançlar yapıldığını çok uzun zamandır tecrübe ediyorum. Hikayesini çok ilginç bulduğum şeyler için portföyümde ufak bir parça ayırabiliyorum, ancak ağırlığı onlara kaydırmıyorum. Her dönem en iyileri yakalayabilerek uzun vadede erişilmez görünen bileşik getiriyi zaten elde edebilme potansiyeli taşıyabiliyorsunuz. Bu bir yatırım şeklidir, mutlak doğru değildir elbette.

Siz yine de kafanızda ideal/ütopik bir rakam varsa söyleyiniz. Ben gerekçelerimi ilk 2 maddede yazdım. 3. madde tamamen kişisel yatırım tercihim ile ilgili bir durum.
    Clausewitz

Sayfa 176/359 İlkİlk ... 76126166174175176177178186226276 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •