[QUOTE=enkahramanrıdvan;6677579]

Originally Posted by
canlı
Geçenlerde bir akşam yemeği için arkadaşlarımı beklerken bir bira içeyim dedim. Bira dolabı ile aramda 2 metre var. Biram masam geldi. Ben biraz erken kalkmak zorunda olduğum için benim hesabımı diğer iki arkadaşım çekmiş. Onlardan adisyonu istediğimde biraya 168 lira yazdıklarını gördüm. 70 lik rakı 1.500 lira. Bira değil de meze olsa anlardım, en azından işin içinde tat var, o tadı sağlayan bir emek var. Fakat dolaptan masaya getirilen birada lokantanın ne gibi bir katkısı var. Bira marketlerde 46-47 lira civarında satılıyor. Bu lokanta bu ürünü muhtemelen daha ucuza alıyordur, bildiğim kadarıyla promosyonları falan da var Bilen varsa maliyetini yazsın lütfen gerçekten merak ettim. Şimdi bu biranın, o rakının hesabını mesela tesisatçıya ödettir , ilk başta canı sıkılır ama sabahına işe gittiğinde 1000 liralık işe 1500 lira der, 1500 lirayı veren berber ilk başta sıkılır ama saçı artık 250 liradan kesmeye başlar, saçını kestiren manav domatesi 40 lira yerine 45 liradan satmaya başlar. Sonra o manavdan mantar alan lokanta derki hmm mantara zam gelmiş en iyisi ben bu birada 175 liradan satayım der. Yanda 150 liradan bira satan lokanta ise ulan ben kerizmiyim, ben de 175 den satacam der. Hesapta kapitalizm rekabetten dolayı herkese fiyat avantajı ve yüksek kalite sağlayacaktı. Diğer taraftan şişesi 1500 liradan rakı satan mekan 30 masadan ( her masa insan gibi tek yetmişlik içerse) 45000 lira hasılat yaparken bu da aşağıda yukarı 3 asgari ücrete eşitlenir. yani tek gecede üç çalışanın aylık maaşı bir gecede çıkıyor. ama sorarsan ağlayan ağlayana. Zaten TÜİK enflasyonu içinde restoranlar ve lokantaların payı aylarca 80-90% aralığında seyretti. Peki bu kalemin katma değer yarattığını kim söyleyebilir?
aynı hesabı ödeyen ücretli ise eğer benim gibi Ocak ayında o lokantaya gitmiş ise Aralık ayına kadar bir daha gidemez

Rıdvan hocam ben de geçmişe göre restoranlara daha az gidiyorum. Gittiğimde dikkat ediyorum, gelenlerin hemen hepsi esnaf, tüccar kesim. zaten bu tipleri tavır ve hareketlerinden hemen anlarım. Ücretli kesim artık dışarıda pek yemek yiyemiyor, memleket tavuk dönerciden geçilmiyor, anca oraya gidebiliyorlar.
Yazdıklarım kendi görüşümdür, Yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri