sn bridger
merakım tam da ifade edemediğim için ortada kaldı... şimdi enflasyon muhasebesi olmadan kar 12,5 milyar yani son kurdan 384 milyon dolar
enflasyon muhasebesi ile 200 milyon dolar
şimdi bu 184 milyon dolar bir yerlere gitmediğine göre bir yerlere işlendi. muhtemelen özvarlıklar tarafında mı bilmem...
mesela benim istediğim 870 milyon dolarlık kar da böyle 450 milyon dolara falan düşecek mi diye merak ettim...
soru sormak için bilmek gerek ben cehaletimi ortaya cesurca koyup merakımı giderebilir isem ne ala![]()
sn bridger enflasyon muhasebesi uygulanmayacak olsa bile artık kurt bünyenin içine girdi yoksa hep içinde miydi bilinmez... bazı meslekler bunları bilirler oysa biz sadece resmi belgelere bakıyorduk ve bunları okumayı marifet sanıyorduk...
enflasyon muhasebesi yerine belki de muhasebe oyunları, ya da illüzyonları ortaya çıkmaya başladı...enflasyon muhasebesi bize aslında bazı karların olmadığını mı göstermekte, yoksa bazı karların fiktif olduğunu mu yani fazladan olduğunu mu , yoksa ikisini de mi?
mesela konsolide bilanço nedir? bir kuzudan kaç post çıkarılabilir? konusu iç içe geçmiş şirketlerde epey post çıkarıldığı ortaya çıkmakta, aslında holding bilançoları da böyle. geçmişte elan geçerli de olabilir kozalarda durum aynıydı. müthiş bir kar görünüyor ama kasada 5 kuruş yok bedelli sermaye arttırılmıştı... bir enerji zincirinde de benzer durum var galiba...
SPK ya göre bilanço farklıdır vergiye göre farklıdır...
başka farklılıklar var mı? biz yatırımcılar olarak bunları bilmek zorunda mıyız? eğer muhasebe bilseydim şimdi çok farklı bir meslek içinde olacaktım. muhasebe bilmediğim için yolum farklı yol olmuştu. şimdi neleri öğrenmek durumundayız acaba? biz gariban yatırımcılar her şeyi bilmek zorunda değiliz ve gerçekten bu işin kurumlarına işlerini doğru yaptıklarına güvenmek durumundayız. yoksa zaten kapasite olarak çok şey öğrenmemiz mümkün değil...
n. Tövbekar, tabii ki belli derecede bilmek zorundasınız. Ya da çalıştığınız kurum ya da başka profesoyonellere güvenmekten başka çare kalmıyor. Ancak şundan eminim ki Alarko'da illüzyon, oyunlar vs olmaz.
Buna ilaveten enflasyon muhasebesinin amacı ne? Şirket varlıklarında enflasyondan kaynaklı artışları kardan arındıralım, haksız vergi ödemesi olmasın. Alarko bunu sonuna kadar kullanıyor ve doğru da yapıyor, meyvelerini en geç 1 yıl içinde yemeye başlarız.
PD/DD ??? bu ne için var şirketin varlığı var mı Balon oluşumu olmasın..; Alarko'da ziyadesi ile varlık var. Deftere tüm geröek değerler yansısa *2 olmalı.
F/K: Şirket kaynaklarını iyi kullanıp yeterli oranda kar ediyor mu? Kesinlikle evet, 2023 yılı F/K:7,5 yani Yıllık %13,5 gerçek kar. 2024 Beklentisi: Muhtemelen 10 milyar TL desek; F/K 5 oluyor ki, inanılmaz bir oran...
Mali tablolarda başka en önemli nokta ne? Borçluluk; kazandığımız parayı faize kaptırıp kar açıklayamama durumu... Şu anda Borsadaki en sağlam 10 şirketten birisi yine Alarko çıkar...
Faaliyetlerimizde gelecek için kötü beklenti var mı? Yok...
Biz rahat uyuyalım, bunlara dikkat etmeyenler düşünsün...
Bayarya icin 1 gw ile başlayıp talebe göre 5 gw ye çıkmayı düşünüyorlarmis...
Kontrolmatik bünyesindeki pomega nin hedefi 3 gw....buna mukabil ciro beklentisi 500 m usd...yuzde 10 kar marji mevcut sektörde...
Yer İmleri