Sayfa 2142/2460 İlkİlk ... 1142164220422092213221402141214221432144215221922242 ... SonSon
Arama sonucu : 19680 madde; 17,129 - 17,136 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

1.  Alıntı Originally Posted by boymatlı Yazıyı Oku
    Düşük açıklanan enflasyon datası, ölçümleri güvensiz kılıp, hepimizin gelirlerini negatif etkilerken

Yüksek açıklanan ve geçmişe dönük, metodoloji, bilinmeyen sepet ağırlık ve fiyatlara sahip enflasyon datası ise
    şirket, konut sahibi, ticari; tüm fiyatlara baz alınarak zam yapılır/yapılmaya çalışılır

İkisi de vatandaşın ve ülkenin zararınadır... İris Cibre

Şimdi Ayhan efendi gelir bu yorumu da siler.
    Hisse net in en faydalı topiğini trolemeye uğraşma.

Bak kendi sepetinde var.

Tak sepetini koluna.

Hükümete göre yıl sonu %36 tüfe olması için , bundan sonraki 7 ay da tüfe aylık %1,48 olması lazım.

Elbet yatırım tavsiyesi olamaz ama , nasıl ki hisse senedi veya herhangi bir mal , alırken kazanılır mantığından hareket ile hala ucuz iken döviz alımına şartlarımıza göre iyice yüklenmek gereği düşüncesindeyim.

3.  Alıntı Originally Posted by roxette Yazıyı Oku
    Hükümete göre yıl sonu %36 tüfe olması için , bundan sonraki 7 ay da tüfe aylık %1,48 olması lazım.

Elbet yatırım tavsiyesi olamaz ama , nasıl ki hisse senedi veya herhangi bir mal , alırken kazanılır mantığından hareket ile hala ucuz iken döviz alımına şartlarımıza göre iyice yüklenmek gereği düşüncesindeyim.
    Ayni fikirdeyim.

4.  Alıntı Originally Posted by roxette Yazıyı Oku

38 e revize ettiler ama daha da yukarı yönlü revize edeceklerdir diye düşünüyorum.
    döviz için de 90 lı yıllara benzer şekilde1 yıl enflasyon yüksek sonraki yıl devaluasyon döngüsünde olabiliriz diye düşünüyorum.
    bu döngüyü kırmak için ekonomi ve bütçe tarafında yapılacakların bir bağımsız kurum tarafından sıkı kontrolü olması gerekiyor gibi. bu kurumun adını da herkes biliyordur.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

Alıntı Originally Posted by boymatlı Yazıyı Oku
    Düşük açıklanan enflasyon datası, ölçümleri güvensiz kılıp, hepimizin gelirlerini negatif etkilerken

Yüksek açıklanan ve geçmişe dönük, metodoloji, bilinmeyen sepet ağırlık ve fiyatlara sahip enflasyon datası ise
    şirket, konut sahibi, ticari; tüm fiyatlara baz alınarak zam yapılır/yapılmaya çalışılır

İkisi de vatandaşın ve ülkenin zararınadır... İris Cibre

Şimdi Ayhan efendi gelir bu yorumu da siler.
    İris Hanım'ın uzmanlık alanı makroekonomi değil finans.Bir aracı kurumda trader'lik yapıyor.Sektörün bütün çalışanları ve İris Hanım da ,yabancıların "sıcak para" ile giriş yapmasını bayram havasında karşılamış durumdalar.Çünkü yabancılar Türkiye'de bu aracı kurumlar üzerinden işlem yapıyorlar,komisyon ödüyorlar,hem aracı kurumlar hem de dolayısıyla bu kurumların çalışanları iyi para kazanıyorlar.Şimdi çeşmeden su akarken, bunu kesintiye uğratacak ,şüphe uyandıracak havayı bulandıracak bir iklim değişikliği olmasın ki,onlar da iyi para kazanmaya devam etsin istiyorlar..Dolayısıyla medyada görüşlerini bildirirken bir "çıkar çatışması" var.

Ama daha önce birçok defa ifade ettiğim gibi;cari açığı ve net borçlanmayı azaltacak makrekonomik programları yürürlüğe koymak yerine, "sıcak para" ile bunları finanse politikası hep facia ile sonuçlanmıştır.Defalarca ülke ekonomisi için çok zararlı bu politika ile duvara çarptık,sadece bizde değil başta latin amerika ülkeleri olmak üzere dünyanın başka ülkelerinde de aynısı oldu..Sonucunda binlerce işyeri kapandı,milyonlarca kişi işsiz kaldı.Aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar bekleyenler yalnıca akılsızlardır.

Ama buraya uzmanlık alanı makroekonomi olan,bağımsız akademisyen olarak bir çıkar çatışması olmayan,örneğin Prof.Rafet Gürkaynak,Prof. Hakan Kara,Prof. Kamil Yılmaz gibi ülkenin önde gelen ekonomistlerinden referans görüşler getirin.Bu görüşlere katılırız veya katılmayız ama saygı duyarız.Ama İris Hanım makroekonomi konusunda referans alınacak bir kişi değil.Sadece İris Hanımın değil piyasa oyuncusu tüm sektör mensuplarının yazdıklarını okurken bir filitreden geçirmek gerekiyor.

Enflasyon konusuna gelince;ENAG'ı eleştirebilirsiniz,ben de eleştiriyorum.Ama o zaman gerçeğin ortaya çıkmasının bir yolu var;verirsin ENAG'ı mahkemeye,2 taraf da verileri nasıl topladığını,hesaplamayı nasıl yaptığını mahkeme sunar,mahkeme de bu dokümanları akademik dünyanın denetimine sunmak için internet üzerinden yayınlar,ve üniversite hocalarından bir bilirkişi heyeti oluşturur,eğer TÜİK haklı çıkarsa , mahkeme ENAG'ı cezalandırır ve veri yayınlamasını durdurur.TÜİK kendisine güvense bunu hemen yapardı ama yapmıyor,yapamıyor neden acaba.Ayrıca bir makro verinin diğerleriyle uyumlu olması lazım, dün yazdığım gsyih deflatörü örneğinde olduğu gibi çapraz kontrollerde diğer verilerle TÜİK enflasyon verisinin uyumsuzluğu var.Tüik bunlara hiç bir açıklama getirmediği gibi,eskiden madde madde açıklanan enflasyon sepetindeki fiyat değişimlerini de artık yayınlamıyor,karartmış durumda.Buyrun TÜİK'i savunabilen savunsun.
    Son düzenleme : deniz43; 03-06-2024 saat: 15:14.

6. Deniz hocam sizi sessizce takip eden gruptanım. Yorumlarınız ve emekleriniz için çok teşekkürler. Sayfanın da boş yorumlardan arınması dileğiyle.

7. İris Cibre, Evren Kıvrıkoğlu, Emrah Gürelli vb kişiler tam da Deniz hocamın dediği bakış açısında kişiler.
    Borsa fenomeni olan birçok bireysel hesap da aynı davranış içerisindeler, borsanın artacağı her senaryo onlar için iyi senaryodur.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

8.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    İris Hanım'ın uzmanlık alanı makroekonomi değil finans.Bir aracı kurumda trader'lik yapıyor.Sektörün bütün çalışanları ve İris Hanım da ,yabancıların "sıcak para" ile giriş yapmasını bayram havasında karşılamış durumdalar.Çünkü yabancılar Türkiye'de bu aracı kurumlar üzerinden işlem yapıyorlar,komisyon ödüyorlar,hem aracı kurumlar hem de dolayısıyla bu kurumların çalışanları iyi para kazanıyorlar.Şimdi çeşmeden su akarken, bunu kesintiye uğratacak ,şüphe uyandıracak havayı bulandıracak bir iklim değişikliği olmasın ki,onlar da iyi para kazanmaya devam etsin istiyorlar..Dolayısıyla medyada görüşlerini bildirirken bir "çıkar çatışması" var.

Ama daha önce birçok defa ifade ettiğim gibi;cari açığı ve net borçlanmayı azaltacak makrekonomik programları yürürlüğe koymak yerine, "sıcak para" ile bunları finanse politikası hep facia ile sonuçlanmıştır.Defalarca ülke ekonomisi için çok zararlı bu politika ile duvara çarptık,sadece bizde değil başta latin amerika ülkeleri olmak üzere dünyanın başka ülkelerinde de aynısı oldu..Sonucunda binlerce işyeri kapandı,milyonlarca kişi işsiz kaldı.Aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar bekleyenler yalnıca akılsızlardır.

Ama buraya uzmanlık alanı makroekonomi olan,bağımsız akademisyen olarak bir çıkar çatışması olmayan,örneğin Prof.Rafet Gürkaynak,Prof. Hakan Kara,Prof. Kamil Yılmaz gibi ülkenin önde gelen ekonomistlerinden referans görüşler getirin.Bu görüşlere katılırız veya katılmayız ama saygı duyarız.Ama İris Hanım makroekonomi konusunda referans alınacak bir kişi değil.Sadece İris Hanımın değil piyasa oyuncusu tüm sektör mensuplarının yazdıklarını okurken bir filitreden geçirmek gerekiyor.

Enflasyon konusuna gelince;ENAG'ı eleştirebilirsiniz,ben de eleştiriyorum.Ama o zaman gerçeğin ortaya çıkmasının bir yolu var;verirsin ENAG'ı mahkemeye,2 taraf da verileri nasıl topladığını,hesaplamayı nasıl yaptığını mahkeme sunar,mahkeme de bu dokümanları akademik dünyanın denetimine sunmak için internet üzerinden yayınlar,ve üniversite hocalarından bir bilirkişi heyeti oluşturur,eğer TÜİK haklı çıkarsa , mahkeme ENAG'ı cezalandırır ve veri yayınlamasını durdurur.TÜİK kendisine güvense bunu hemen yapardı ama yapmıyor,yapamıyor neden acaba.Ayrıca bir makro verinin diğerleriyle uyumlu olması lazım, dün yazdığım gsyih deflatörü örneğinde olduğu gibi çapraz kontrollerde diğer verilerle TÜİK enflasyon verisinin uyumsuzluğu var.Tüik bunlara hiç bir açıklama getirmediği gibi,eskiden madde madde açıklanan enflasyon sepetindeki fiyat değişimlerini de artık yayınlamıyor,karartmış durumda.Buyrun TÜİK'i savunabilen savunsun.

Ben İris hanımın twitini referans aldığım için paylaşmadım. İris hanım sözünü esirgemeyen dobra birisi olduğu için
    benim görüşüme tercüman olduğu için paylaştım. Enflasyonu düşük açıklamak da yüksek açıklamak da halkın zararınadır diyor ve ben de altına imzamı atıyorum. İris hanımın trader olmasının ve hele hele sıcak paranın konumuzla hiiiiç alakası yok.

Kaldı ki kişinin ünvanı prof bile olsa dediklerine iman etmem, akıl süzgecimden geçiririm. Öyle olmasam ben de herkes gibi Özgür Demirtaş ve Veysel Ulusoy fanatiği olurdum.

Muhalifliğinden şüphe etmediğim, işçinin, emeklinin hakkını savunan Prof Aziz Çelik hoca Enag a enflasyon hesaplamada kullandıkları metod ver veri tabanını sordu, Veysel hoca engelledi. Yine çok iyi bir ekonomist olan istatistik hesaplamalar konusunda gerçekten uzman olan Doç Orhan Karaca da benzer şeyi sordu, Veysel hoca işinize bakın karışmayın dedi, Orhan hoca da ''İşimiz bu'' dedi.
    Üstelik Prof Veysel Ulusoy seçimden önce ''Dolar alın'' diye twit attı.
    Şimdi bu şartlarda ENAG ı ve açıkladığı enflasyonu nasıl ciddiye alalım.

Sizin de beğenmiyorsanız ENAG ı mahkemeye verin demeniz de çok anlamsız. ENAG ın verisi resmi bir veri değil ki, neye dayanarak mahkemeye vereceğiz? Düşünce özgürlüğü kapsamında enflasyonla ilgili görüşümüzü açıklıyoruz der, geçer.

Bu arada yazdıklarımın TÜİK le de hiç bir ilgisi yok.

Siz ''ENAG'ı şeffaf olmadığı kalem kalem enflasyon sepetindeki fiyat değişimlerini yayınlamadığı için ben de eleştiriyorum,ama TÜİK de yayınlamıyor.''
    diyorsunuz. Enag da Tüik de fiyat değişimlerini yayınlamıyorsa nasıl oluyor da ENAG ı güvenilir kabul edebiliyorsunuz?
    Buradaki insanlar size hoca diyor, eğer akademisyenseniz herhangi bir veride bilimsel metot aramaz mısınız?
    Yazdıklarım kendi görüşümdür, Yatırım tavsiyesi değildir.

Sayfa 2142/2460 İlkİlk ... 1142164220422092213221402141214221432144215221922242 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •