Sayfa 278/359 İlkİlk ... 178228268276277278279280288328 ... SonSon
Arama sonucu : 2872 madde; 2,217 - 2,224 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1. Önce alıp sonra teknik analiz yapmak bir çok kişinin sıklıkla yaptığı hatalardan birisi.. Özellikle terse düşüp işler sarpa sarınca fiyat dönüşü için grafikte destek aramak, HO'lara bakıp nereden dönebileceğini kestirmeye çalışmak, fibo bakıp ne kadar çekildiği ya da daha ne kadar daha geri çekilebileceğini bulmaya çalışmak..

Kervan yolda düzülür mantığının sonucu bu. Bir hisse bulunca sanki hemen ertesi günü uzaya çıkacakmış acelesiyle, fiyat nerde, ne yapmış, neler olabilir, potansiyel riskler nedir bakmadan bodoslama dalıp sonrasındaki ters harekette ne olacağını, ne yapılacağını planlamadan alımlar yapmanın bedelini ödüyor çoğu kimse. Aynı hataya zaman zaman hepimiz düşüyoruz. Bu bile bile lades kısır döngüsünü kırmak için mücadele etmek gerekiyor.. İşi her defasında oluruna bırakıp % 2 zarar ile çıkılabilecek hissede % 30 zarar oluşana kadar beklemek akıl mantık işi değil. Bakmayın Buffet gibi ununu elemiş tereğini asmış tiplerin "br hissede % 50 kaybı göze alamayanlar borsaya girmesin" türü beylik laflarına.. Bu şekil bir yaklaşım gerçekçi bir dünya sunmuyor size.. Göz göre göre zarara saplanmanın manası yok. İlla sabır edeceksen yukarı giderken sabret ve erken düşme trenden.

O sebeple ille de sistem, ille de sistem..
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2. Sistemin sat verdiği 195'lerde satmayıp bugünlere kadar gelen adamın zararı en az % 15.. Akıl kârı mı? İsterse TUPRS dünyanın en harika şirketi olsun.. Kaçmıyor, kaçmıyor be adam, TUPRS kaçmıyor, kaçmıyor.. O sistem mutlaka al verecek değil mi? O zamana kadar bekle o zaman al.. Hadi satarken de alırken de biraz sapman olsun.. % 15'lik daha az zarar etme yerine % 14 daha az zarar et.. Kâr ederken de misal % 15 yerine % 14 kâr et.. İnsani geç kalmışlıklar olsun.. Olabilir.. Tembellikten, eli gitmemezlikten, korkaklıktan olmasın zararın.. Zararın dibine kadar sabırla bekleme be adam.. Sabırla beklenecek zaman trendi sürmekte olmalı..

Not: Bu uyarıları sakın kendi üstünüze alınmayın. Ben hayali bir varlığa konuşuyorum.
    Clausewitz

3. Tüm erken alma dürtülerine rağmen sabırla Teorik Eşleşmeyi bekleyip 163,60'dan TUPRS alımı yaptım yine tüm nakitle. Sabah açılış zamanı yine kâr-zarar realizasyonu yaparız inşallah.

TUPRS'ta anlık teknik görüntü iyi değil, düşüş net şekilde devam ediyor.. Günlük mumlarda düşen dipler, düşen tepeler.. Dönüş emaresi yok, tepki alımı yok henüz.. Sabahki paylaştığım bölgede talep gelir mi bilemem.
    Benim işlemlerim bu durumdan bağımsız, ancak düşüşün durmuş olması kâr ihtimalini yükseltecektir. Sonuçta ihtimallere göre spekülasyon yapıyoruz.

Sabah ola hayrola.
    Clausewitz

4.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Tüm erken alma dürtülerine rağmen sabırla Teorik Eşleşmeyi bekleyip 163,60'dan TUPRS alımı yaptım yine tüm nakitle. Sabah açılış zamanı yine kâr-zarar realizasyonu yaparız inşallah.

TUPRS'ta anlık teknik görüntü iyi değil, düşüş net şekilde devam ediyor.. Günlük mumlarda düşen dipler, düşen tepeler.. Dönüş emaresi yok, tepki alımı yok henüz.. Sabahki paylaştığım bölgede talep gelir mi bilemem.
    Benim işlemlerim bu durumdan bağımsız, ancak düşüşün durmuş olması kâr ihtimalini yükseltecektir. Sonuçta ihtimallere göre spekülasyon yapıyoruz.

Sabah ola hayrola.
    Pardon portföyün yaklaşık % 0,37'si nakitte kalmış.. Onun da sebebi şu: Akşamki Teorik Eşleşme 18:00-18:05 arası 5 dakika gibi bir sürede oluşuyor. Bu süre içerisinde fiyatın volatilitesi normal zamanlardakinden çok daha fazla olabiliyor. Bazen vereceğiniz teklifin daha üstünde fiyat eşilenirse alım yapamıyorsunuz. Buna çözümü şöyle buldum:

18:04 bitmeye yakınken fiyatın biraz üstünden teklif veriyorum. Mesela eşleşme 163,50 civarı görünüyorsa o anda 164,00 gibi bir alım teklifi yapıyorum. Benim gibi hareket eden çoklukta olmadığı müddetçe benim yüksek fiyat teklifim teorik eşleşmeyi biraz yukarı çıkarsa bile yine de benim teklifimin altında kalıyor ortalama ve bu şekilde her halükarda alım yapabiliyorum verdiğim tüm alış siparişleri için. Ve alımım benim verdiğim fiyattan değil elbette oluşan eşleşmeden oluyor. Yani benim verdiğim teklifin zaten daha altından alımlarım gerçekleşmiş oluyor. Ancak ilk başta oluşan fiyattan daha yüksek bir fiyatla teklif verdiğim için gerçekleşen fiyatta alabileceğim bir miktardan biraz daha az alım yapmış oluyorum. Diyelik 100 birimlik alım yapmak istiyorsam 99,5 birim gibi alım gerçekleşmiş oluyor. Kalan yarımlık kısmı için eşleşme sonrası tekrar alım emri veriyorum. İşte o kısmı bazen gerçekleşiyor bazen gerçekleşmiyor. Bugün gerçekleşmedi ve portföyün % 99,63'ü TUPRS hissesi olarak menkul kıymete dönüşürken geri kalan % 0,37'lik kısmı nakit olarak kaldı.

TE'de işlem yaparken biraz garantili alım yapabilmenin yegane taktiği bu.. Bazen özellikle THYAO'da ters köşe kalabiliyorsunuz. Sizin teklifinizin çok altında eşleşme görünürken siz teklifinizin fazlasıyla yeterli olduğunu düşünürken son saniyelerde bir kalın parmak fiyatı yukarı çiziyor ve sizin teklifiniz teorik eşleşme fiyatının altında kaldığı için alım yapamamış oluyorsunuz. Ondan sonraki 2 dakikalık sürede alım siparişi verseniz bile sıra size gelmeyebiliyor ya da kısmi alım yapmış olabiliyorsunuz.
    Clausewitz

5. Herhangi aklı başında bir trader şu görüntüde bir alım yapmaz.. Son mum da diğer kırmızıların çoğu kadar ürkütücü. Risk seviyesi yüksek bir düşüş görüntüsü var. Sabah toplama bölgesi olabilir dediğim 2 mavi çizgi arasına gelmiş durumda fiyat. Ancak mevcut fiyat hareketinin orada sakinleşeceğine dair bir ipucu vermiyor henüz. Ama hem destek hem direnç olarak çalışmış bir bölge olduğu için bir reaksiyon göstermesi normalde ihtimal dahilinde.. Fiyatların bir hafızası vardır. Ben üç aşağı beş yukarı bu bölgede bir sakinleşme olabileceğini ve hatta tepkisel bir hareket başlangıcı olabileceğini yüksek ihtimal dahilinde tutuyorum.

Benim alımlarımın temel sebebi ise bu değil. Burada daha önce de yazmış olduğum üzere, kapanış fiyatı ve açılış fiyatları arasında oluşan marjlara ve onların getirdiği kümülatif getiri fırsatlarına yatırım yapıyorum her gün kapanışında. Özellikle endeks yatay ya da düşey eğimli ise ve kafamda net şu alınır dediğim şirket ya da şirketler yoksa..
    Son düzenleme : deva-i dert; 06-06-2024 saat: 19:32.
    Clausewitz

6. TUPRS'ları TE'de verdiğim fiyattan satamadım ancak yine açılıştan hemen sonra % 0,80 civarı bir kâr ile sattım, muhtemelen yine oluşacak en yüksek fiyattan düşük olacak, ama ben risk alıp daha yukarısını beklemek yerine kapanışta al açılışta sat standartlarımı koruyacağım bir süre.
    Clausewitz

7. Evet en yüksek 166,50 TL'yi görmüş TUPRS saat 10:15'te. Satmak için bir 10-15 dakika bekleme riskini alamadığım için kârın bir kısmını kaybetmiş oluyorum bu şekilde. Ancak endekste ve TUPRS'ta düşenin kırıldığı ve trendin döndüğüne net bir işaret almadan sabahki her hareketin "önce hafif yükseltip sat, sonra düşür" şeklinde oluştuğunu görüyorum her gün. Bu nedenle günlük kârımı belki de 2'ye katlayacak olmasına rağmen risk alıp bekleyemiyorum. Beklediğim zaman yaşadığım negatif tecrübeler oluşabiliyor çünkü. % 1 artıda açılıp 15 dakikada % 2 eksiye geçenler olabiliyor.. Düşen trendde sıklıkla yaşanan şeyler bunlar.

İyi hesaplanmış ve sürdürülebilir bir kârın bileşikte getireceği kazancı belirsizlik içerisinde beklenen bir kâra değişiyorum düşen ve/veya yatay giden piyasalarda.
    Clausewitz

8. Birinci grafik Saat 11:05'e kadar oluşan fiyat hareketinin günlük mum ile gösterimi.. Son mum bugüne ait.. İkinci grafik aynı fiyat hareketinin 1 dk'lık mumlarla gösterimi.. Mavi dikdörtgen kısımda olan mumlar bugünkü oluşan hareketin resmi açılıştan saat 11:05'e kadar olan kısmı.

Fiyat açılıştan sonra nereye gidiyor ve sonra nereye düşüyor..? Aşağı yukarı her sabah olan görüntü buna benzer.. Sadece yüzdesel farklılıklar var.. "Kapanışta al-açılışta sat" tercihim bu hareketlerden ötürü..

Her şirket aynı hareketi yapmıyor olabilir. Ben bu karakterde hareket eden şirketlerde bu işlemleri yapıyorum genelde.

Diğer yazdıklarımdaki trend sürmekle ve stop olmakla ilgili değil bu günübirlik yaptığım işlemler. Zaten o sinyallere göre ortada "al" sinyali yok, "nakitte kal" sinyali hakim endeks genelinde.
    Son düzenleme : deva-i dert; 07-06-2024 saat: 11:43.
    Clausewitz

Sayfa 278/359 İlkİlk ... 178228268276277278279280288328 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •