Sayfa 369/463 İlkİlk ... 269319359367368369370371379419 ... SonSon
Arama sonucu : 3701 madde; 2,945 - 2,952 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım 3

1.  Alıntı Originally Posted by bisikletci Yazıyı Oku

Şu anda 20 bin kira için zaten vergi ödüyorsunuz. Aşağıda bir web sitesinden aldığım örnek var.

götürü gider yöntemi

Toplam Kira Geliri: 240.000,00 TL
    Konut İstisna Tutarı: 33.000,00 TL
    İndirilebilecek Giderler Toplamı: 31.050,00 TL
    Vergiye Tabi Gelir: 175.950,00 TL
    Ödenecek Kira Gelir Vergisi: 29.690,00 TL
    Ödenecek Damga Vergisi (2024): 467,20 TL
    Ödenecek Vergiler Toplamı: 30.157,20 TL

Diyelim ki istisnalar kalktı.

Mükellef Türü: Ücret Dışı
    Seçtiğiniz Dönem: 2024 yılı
    2024 Vergi Dilimleri: 110.000 TL'ye kadar %15
    230.000 TL'nin 110.000 TL'si için 16.500 TL, fazlası için %20
    580.000 TL'nin 230.000 TL'si için 40.500 TL, fazlası için %27
    3.000.000 TL'nin 580.000 TL'si için 135.000 TL, fazlası için %35
    3.000.000 TL'den fazlasının 3.000.000 TL'si için 982.000 TL, fazlası için %40
    Vergi Matrahı: 240.000,00 TL
    Ödenecek Gelir Vergisi: 43.200,00 TL
    Vergi Sonrası Net Gelir: 196.800,00 TL
    Gerçekleşen Gelir Vergisi Oranı: %18,00 (Ödenecek gelir vergisinin, vergi matrahına oranıdır.)

Stopaj olursa

240 bin

48 bin vergi

Sonuç olarak hali hazırda 30 bin olan vergi ilk senaryoda 43'e stopajda 48 çıkıyor. Birde işin zaman maliyeti var. Zira beyanlar bir sonraki sene martta ödeniyor. O da iki taksit.

Eğer stopaj nihai rakam olur ve diğer gelirlerle ayrı tutulursa. Vergi dilimleri nedeniyle karlı bile olabilir. Tabiki çok geliri olana

https://kira-vergisi.hesaplama.net/

2. Merhaba, mevcut konut kredileriyle alakalı birkaç sorum olacak:
    1) İlk ev, ikinci ev, sıfır/ikinci el vb. durumlarda ne gibi farklılıklar var?
    2) İnternetteki kredi sitelerinde verilen faizler güncel mi?
    3) Kendi üstüme ev var ilk ev kredisini öğrenci çocuğun üstüne alabilir miyiz?

Genel olarak güncel konu kredisi hakkında bilgi alabileceğim bir kaynak önerebilir misiniz? Son zamanlarda kullanmış, araştırmış bilgi sahibi olanlardan yardım bekliyorum.

3. Konut kirasına peşin vergi (stopaj) taslaktan 1 ay önce çıkarılmıştı.

Ancak ileride tekrar gündeme alınabilir.

Bu kanunlaşırsa sandığınız gibi karlı çıkmayacaksınız. Her halde zarar edeceksiniz.

Beyanname vererek yürürlükteki vergi oranlarına göre hesapladığınız vergiden peşin kesilen vergiyi(stopajı) düşeceksiniz geriye borç kalırsa ödeyecek, alacağınız olursa da vergi dairesinden talep edeceksiniz.

Peşin vergi ödemesi demek, o verginin enflasyon karşısında erimesinden faydalanamayacaksınız demektir. Zira 2024 yılında elde ettiğiniz gelirleri 2025 mart ayında beyan ederek, ilk taksitini 2025 mart ayının sonuna kadar, 2. taksitini ise 2025 temmuz ayı sonuna kadar ödemekle yükümlüsünüz.
    Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.

4.  Alıntı Originally Posted by Turnike Yazıyı Oku
    Konut kirasına peşin vergi (stopaj) taslaktan 1 ay önce çıkarılmıştı.

Ancak ileride tekrar gündeme alınabilir.

Bu kanunlaşırsa sandığınız gibi karlı çıkmayacaksınız. Her halde zarar edeceksiniz.

Beyanname vererek yürürlükteki vergi oranlarına göre hesapladığınız vergiden peşin kesilen vergiyi(stopajı) düşeceksiniz geriye borç kalırsa ödeyecek, alacağınız olursa da vergi dairesinden talep edeceksiniz.

Peşin vergi ödemesi demek, o verginin enflasyon karşısında erimesinden faydalanamayacaksınız demektir. Zira 2024 yılında elde ettiğiniz gelirleri 2025 mart ayında beyan ederek, ilk taksitini 2025 mart ayının sonuna kadar, 2. taksitini ise 2025 temmuz ayı sonuna kadar ödemekle yükümlüsünüz.
    Haklısınız ben stopaj nihai vergi olur gibi saçma bir iyimserliğe girmişim.

5. İkinci Vergi Paketi Yolda: İkinci evi olanlardan ve hayalet ev olarak adlandırılan boş evlerden emlak ek vergisi alınacak.

iki veya daha fazla evi olanlardan kademeli yükselen ilave emlak vergisi ve hayalet ev olarak adlandırılan 600 bin boş konuttan ek emlak vergisi alınacak.

bu gerçekleşirmi ne dersiniz????
    Yatırım tavsiyesi değildir.

6. Cool

Alıntı Originally Posted by akcay Yazıyı Oku
    İkinci Vergi Paketi Yolda: İkinci evi olanlardan ve hayalet ev olarak adlandırılan boş evlerden emlak ek vergisi alınacak.

iki veya daha fazla evi olanlardan kademeli yükselen ilave emlak vergisi ve hayalet ev olarak adlandırılan 600 bin boş konuttan ek emlak vergisi alınacak.

bu gerçekleşir mi ne dersiniz????
    Miras mallar ne olacak milletin memleketindeki evinden vergi mi alacaklar ?
    Evin kondisyonu kiraya verilmeye uygun değilse evi tadilat yaptıracak parası olmayandan vergi mi alacaklar ?
    Ev depreme dayanıklı değil ancak kat malikleri anlaşamıyor bu durumda vergi mi alınacak ?
    Evi satışa çıkardım ama boş yine vergi mi ödeyeceğim ?
    Yazın farklı şehirde kışın farklı şehirde yaşıyorum. ekstra vergi mi ödeyeceğim
    Bir evim var 10 milyon değerinde ben ekstra vergi ödemek zorunda değilim. Ama adamın 3 evi var 3 milyon değerinde onu vergi ödemesi gerekiyor.

Bence devletin isteği hayalet ev değil. Kişinin sahip olduğu ama oturmadığı tüm evlerden minimum

Mükellef (A), 2023 yılında emlak vergisi değeri 3.800.000 TL olan
    bir apartman dairesini bedelsiz olarak arkadaşının kullanımına bırakmıştır.
    Bu durumda, mükellefin emsal kira bedeli üzerinden yıllık kira geliri
    hesaplaması gerekmektedir.
    Emsal Kira Bedeli: 3.800.000 X %5 = 190.000 TL olacaktır. Bu tutar, mükellef
    tarafından beyan edilmesi gereken gelir olarak dikkate alınacaktır

Vergi almak.
    https://intvrg.gib.gov.tr/hazirbeyan...iriRehberi.pdf

7. Evimi satılığa çıkardım. Erkenden satmak istiyorum. Evim 3+1 200 Mt2 , emsali ev , bulunduğum ilde 8-10 ilan olduğu için gerçek ederini bulmakta zorlanıyorum.

2020 Haziran'da almıştım. Ozamandan buyana sahibinden emlak endeksinde ve merkez bankasının konut fiyat endeksinde evler 9 kat artmış . Bende bugün için 9 kat artırınca ve bugünkü degere göre fiyatı makul geldi , şişirme bir fiyatta olmuyor.

400 *9 = 3600 fiyat oluyor. Bunu. erkenden elden çıkarmak için ne kadar indirim makul olur sizce. Aylarca durdurup beklemek istemiyorum . Aylık zati 125 bin ppf getirisi var . Oradan ucuzluğu telafi eder diyorum.

8.  Alıntı Originally Posted by atakanözbaki Yazıyı Oku
    Evimi satılığa çıkardım. Erkenden satmak istiyorum. Evim 3+1 200 Mt2 , emsali ev , bulunduğum ilde 8-10 ilan olduğu için gerçek ederini bulmakta zorlanıyorum.

2020 Haziran'da almıştım. Ozamandan buyana sahibinden emlak endeksinde ve merkez bankasının konut fiyat endeksinde evler 9 kat artmış . Bende bugün için 9 kat artırınca ve bugünkü degere göre fiyatı makul geldi , şişirme bir fiyatta olmuyor.

400 *9 = 3600 fiyat oluyor. Bunu. erkenden elden çıkarmak için ne kadar indirim makul olur sizce. Aylarca durdurup beklemek istemiyorum . Aylık zati 125 bin ppf getirisi var . Oradan ucuzluğu telafi eder diyorum.
    Dürüst bir emlakçı ile çalışıp teklif toplayın.

Sayfa 369/463 İlkİlk ... 269319359367368369370371379419 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •