Sonra okursun... Ben yazayım:
Genelde insanların kaçırdığı şey şu...
BTC; USDT, USDC vb. stable coinler kullanılsa da USD bazlı bir değerdir.
Oysa alt coinlerin 2 bacağı var.
Örneğin XRP' yi inceliyor olalım...
Özellikle bizim ülkede şöyle bir hata var! Yanlış çarpanla değerlendirmek...
XRP/TRY grafiğine bakanlar var... Bu kayda değer, tekniğin çalışacağı, sağlıklı analiz yapılabilecek bir çift değil!
Altın/TRY veya gram altın analizinde olduğu gibi. Dünyada veya ilgili emtianın en yüksek hacminin yapıldığı piyasalarda geçerli olan neyse, ona bakmak gerekiyor.
Bu durumda da XRP için 2 ayrı grafiği incelemek gerekiyor(Hatta 4. Unutmazsam aşağıya yazacağım).
1-XRP/BTC
Neden? Çünkü XRP BTC'nin varlığı ile anlam kazanmış bir alt coindir. Asli değeri BTC karşısındaki değeridir.
Bu grafikteki destek ve dirençler çalışacaktır.
2-XRP/USD(veya USDT vb. stable coin karşılığı)
Neden bu da hemen hemen XRP/BTC kadar hatta dönemsel olarak daha yüksek hacme sahip başka biri bacaktır.
Yukarıda olduğu gibi bu ikiliye özel destek ve dirençlerde bunlara göre hareket edenler nedeniyle etkili olacaktır.
Yani XRP/USD' ye baktık... "Oooo Al vermişşş!" atladık... Hüsran. Neden XRP/BTC direncine çarpmış...
Yukarıda 4 grafik demiştim...
Amacımız para kazanmak ise...
Bizim için para USD, TRY vb.dir. Eninde sonunda getiriyi bunlardan birine çevirmek isteyeceğimizden...
Bu durumda nadir dump durumları dışında altcoinler BTC'nin en azından yatay, mümkünse yukarı piyasalarında ancak yukarı hareket ederler. Şort işlemi için de bunun tersi öngörülebilir. Bu nedenle, yön belirleyebilmek için:
3-BTCUSD grafiğini de en azından trend göstergesi olarak göz önünde bulundurmakta yarar var.
Bitti mi? Hayır... BTC her yukarı gittiği coinler yukarı gitmez...
4-BTC.D(BTC Dominance grafiği)
Şimdilik burada bitirelim. Zaman bol. Fikir alışverişinde bulunuruz.
EK: Benim grafik çözümüm şu...
Arka planı, BTC/USD paritesinin ben sistemime göre ne durumda olduğuna göre boyamak... Örneğin XRPUSDT ile ilgileniyorum. Ancak BTCUSD de olabilecek bir sert dönüş de incelediğim grafiği etkileyecektir. Bu durumda arka planda BTCUSD' nin durumunu görmek...
Grafikte altta görülen kırmızı ve yeşil oklar, o zaman periyodunda BTCUSD'nin benim sistemime göre Al veya Sat durumunda olduğunu gösteriyor.
Bu bizi, bir BTC boğasında XRP/USDT yeni bir şort açmaktan veya tersinden koruyabilir.
Diye düşünüyorum ben...

Yer İmleri