Sayfa 2274/2524 İlkİlk ... 1274177421742224226422722273227422752276228423242374 ... SonSon
Arama sonucu : 20190 madde; 18,185 - 18,192 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

Alıntı Originally Posted by çıtak Yazıyı Oku
    zaten

İKİZ AÇIK veren bir ekonominin

hem altın hem döviz rezervlerinin nasıl arttığınıda ANLAMIYORUMYA

zaten paran yok, giderin fazla... dolar, altın alacak parayı nereden buluyorsun ?

aklıma sadece şu geliyor:

diyelim 2025 yılı bütçe giderlerin 15 katrilyon tl...

bu 15'in içine 5 katrilyon tl : dolar ve altın alımı karşılığı ayrılan para diye koydu isen... OLABİLİR

diğer türlüsünü anlamıyorum... açıklayabilirsen yine seviniriz
    Önceki sayfalarda yazmıştım.Bu döviz rezervindeki artış çok büyük ölçüde kaydi.Yani Bankadaki döviz hesabı TL'ye çevriliyor,bankada döviz pozisyon fazlası oluşuyor,banka da bu dövizi merkez bankasına satıyor,bu da ilgili bankanın merkez bankası nezdindeki döviz hesabının azalması,TL hesabının artması şeklinde oluyor.Veya bir şirket düşük faizli olduğu için döviz cinsinden kredi alıyor,bankada TL'ye çeviriyor,yine bankada da döviz pozisyon fazlası oluşuyor,
    ,banka da bu dövizi merkez bankasına satıyor,bu da ilgili bankanın merkez bankası nezdindeki döviz hesabının azalması,TL hesabının artması şeklinde oluyor.
    Yani bu işlemler tamamen kaydi işlemler, rezerv kağıt üzerinde artarken gerçekte gelen ,giden bir döviz yok.Daha önce rezerv eksideyken de tersi durum vardı.TL verilip, açılan bankadaki döviz hesaplarının karşılğı yoktu,aslında merkez bankasında vardı da,merkez bankasında o yükümlülüğü yerine getirecek döviz yoktu.
    Dolayısıyla gerçek anlamda döviz girişi demek, sadece bankaların yurt dışındaki muhabir bankalarındaki bakiyelerinin artması ile olur,bankalar da bu hesaplardan borç ve ithalat ödemelerini yaparlar.Yabancıların portföy ve doğrudan yatırımları ile getirdiği dövizler de bu kapsamdadır ve gerçek döviz girişi sağlar,keza ihracat dövizleri de bu kapsamdadır.
    Son düzenleme : deniz43; 29-10-2024 saat: 20:49.

Alıntı Originally Posted by Azurit Yazıyı Oku
    Sanırım Trump'ın Başkanlığı kazanma olasılığı satın alınıyor. Seçim böyle sonuçlanırsa piyasalarda ne kadar süreceğini, kaç şiddetinde gelişeceğini kimsenin öngöremeyeceği bir sarsıntı yaşanabilir. Akıllı para kendisini sağlama alıyor.
    Olabilir,burada uzun zamandır piyasaların içinde olanlar çok iyi bilir,"büyük para" her zaman haberi ilk elden ve en önce alır,bilir,pozisyonunu ayarlar.Seçime sadece 1 hafta kaldı.

birde şey soracağım abi
    geçen gün söylemiştin... bitcoin ile borsalar arasında korelasyon yok diye

bitcoin... 73 bin gayme oldu

bu tahvillerle arasında bir ilişki varmıdır ?

yani tahvilden para çıkıyor, bitcoine giriyor... falan denilebilir mi ?
    Daha önce de yazdığım gibi Trump beklentisiyle alakalı,tahvil ile bir korelasyonu yok.Ama tahvilden çıkan paranın bir bölümünün altın ve gümüşe giriyor olması muhtemel.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trump...a-sozu/3287356

bunuda anladım... gibi
    ama 2 sorum olacak ?

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Önceki sayfalarda yazmıştım.Bu döviz rezervindeki artış çok büyük ölçüde kaydi.Yani Bankadaki döviz hesabı TL'ye çevriliyor,bankada döviz pozisyon fazlası oluşuyor,banka da bu dövizi merkez bankasına satıyor,bu da ilgili bankanın merkez bankası nezdindeki döviz hesabının azalması,döviz hesabının artması şeklinde oluyor.Veya bir şirket düşük faizli olduğu için döviz cinsinden kredi alıyor,bankada TL'ye çeviriyor,yine bankada da döviz pozisyon fazlası oluşuyor,
    ,banka da bu dövizi merkez bankasına satıyor,bu da ilgili bankanın merkez bankası nezdindeki döviz hesabının azalması,döviz hesabının artması şeklinde oluyor.
    Yani bu işlemler tamamen kaydi işlemler, rezerv kağıt üzerinde artarken gerçekte gelen ,giden bir döviz yok.Daha önce rezerv eksideyken de tersi durum vardı.TL verilip, açılan bankadaki döviz hesaplarının karşılğı yoktu,aslında merkez bankasında vardı da,merkez bankasında o yükümlülüğü yerine getirecek döviz yoktu.
    Dolayısıyla gerçek anlamda döviz girişi demek, sadece bankaların yurt dışındaki muhabir bankalarındaki bakiyelerinin artması ile olur,bankalar da bu hesaplardan borç ve ithalat ödemelerini yaparlar.Yabancıların portföy ve doğrudan yatırımları ile getirdiği dövizler de bu kapsamdadır ve gerçek döviz girişi sağlar,keza ihracat dövizleri de bu kapsamdadır.
    1- Bankadaki döviz hesabı TL'ye çevriliyor,bankada döviz pozisyon fazlası oluşuyor,
    bu nasıl oluyor abi ?
    diyelim bankada 30 milyar dolar var... 10'unun bozdurdu, tl'ye geçti... bankada 20 milyar dolar kalmazmı ?
    o zaman bankada ''döviz pozisyon azalması..'' oluşmazmı ?

2- şimdi (1 seneden az zamanda ) brüt rezervler -50 lerden, +100 üstüne geldi
    minimum bi 160 milyar dolar var... kaydi olarak dönüşen

abi bu döviz tevdiat hesapları var... bloomberg'te haftada birmi ne açıklanıyor
    bunlar takribi hep 220-240 milyar dolar arasında değişiyor
    ben takip ediyorum... bu hiç azalmıyor ki
    açıklıyorlar 230... 232..228... aynı say, değişiklik olmuyor de

düşünüyorum demekki bu dth'lardan dönüşüm olmuyor

senin yazında anlattığın dönüşüm başka hesaplardan... dth'lardan değil

öylemi ?

bunuda anladım... gibi
    ama 2 sorum olacak ?

1- Bankadaki döviz hesabı TL'ye çevriliyor,bankada döviz pozisyon fazlası oluşuyor,
    bu nasıl oluyor abi ?
    diyelim bankada 30 milyar dolar var... 10'unun bozdurdu, tl'ye geçti... bankada 20 milyar dolar kalmazmı ?
    o zaman bankada ''döviz pozisyon azalması..'' oluşmazmı ?

2- şimdi (1 seneden az zamanda ) brüt rezervler -50 lerden, +100 üstüne geldi
    minimum bi 160 milyar dolar var... kaydi olarak dönüşen

abi bu döviz tevdiat hesapları var... bloomberg'te haftada birmi ne açıklanıyor
    bunlar takribi hep 220-240 milyar dolar arasında değişiyor
    ben takip ediyorum... bu hiç azalmıyor ki
    açıklıyorlar 230... 232..228... aynı say, değişiklik olmuyor de

düşünüyorum demekki bu dth'lardan dönüşüm olmuyor

senin yazında anlattığın dönüşüm başka hesaplardan... dth'lardan değil

öylemi ?
    -Bir bankanın döviz cinsinden pozisyon fazlasının oluşması demek;bankanın döviz cinsinden varlıkları vardır(verdiği döviz kredileri,muhabir bankasındaki dövizleri,eurobondlar,döviz cinsinden tahviller,nakit döviz,merkez bankası hesabındaki dövizleri..) ,diğer yandan da yükümlülükleri vardır(döviz cinsinden borçları ,döviz tevdiat hesap sahiplerine yükümlülükleri)
    Bankanın döviz varlıklarının ve yükümlülüklerinin denk olması,açık pozisyonunun olmaması gerekir.Örneğin bu tabloda döviz hesabını TL hesabına çevirirsen bankanın döviz varlığı artar döviz pozisyon fazlası oluşur.

ÖRNEĞİN:

Mart ayı sonundan bu yaa döviz tevdiat hesabı 210.4 milyar dolardan 195.9 milyar dolara inmiş 16.5 milyar dolar azalmış.
    Döviz kredileri 134.7 milyar dolardan 163.1 milyar dolara yükselmiş,28.4 milyar dolar artmış.
    ikisinin toplamı döviz pozisyonu artışıyla kaydi olarak 45 milyar dolarlık bir döviz rezervi artışı sağlamış.
    Son düzenleme : deniz43; 29-10-2024 saat: 21:15.

6.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Olabilir,burada uzun zamandır piyasaların içinde olanlar çok iyi bilir,"büyük para" her zaman haberi ilk elden ve en önce alır,bilir,pozisyonunu ayarlar.Seçime sadece 1 hafta kaldı.
    Sn deniz küresel borç stoğu hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum. 2008 krizi ve devamında pandemi bütün sorunların para basılarak gizlenebileceğini gösterdi. Bu açıdan altın, bitcoin veya somut varlıklar tahvil tutmaktan daha iyi midir ? Yok warren buffet gibi devlet tahviline mi gitmek daha makuldur.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Alıntı Originally Posted by Westwind Yazıyı Oku
    Sn deniz küresel borç stoğu hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum. 2008 krizi ve devamında pandemi bütün sorunların para basılarak gizlenebileceğini gösterdi. Bu açıdan altın, bitcoin veya somut varlıklar tahvil tutmaktan daha iyi midir ? Yok warren buffet gibi devlet tahviline mi gitmek daha makuldur.

ABD'de seçimlere çok az ,1 hafta kaldı.Orada kimin seçildiğini görüp ona göre değerlendirme yapıp ,pozisyon almakta fayda var.

8. ...:::vobelıt:::...

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    ABD'de seçimlere çok az ,1 hafta kaldı.Orada kimin seçildiğini görüp ona göre değerlendirme yapıp ,pozisyon almakta fayda var.
    Sağolun
    Yeni dünya düzeninde kendi tercihlerimiz doğrultusunda oluşturulan sosyal medya balonlarının içinde yaşıyoruz. Bu nedenle tahminde bulunmak zor. Benim gerçekliğimde trump kazanıyor bakalım ne olacak.

Sayfa 2274/2524 İlkİlk ... 1274177421742224226422722273227422752276228423242374 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •