Originally Posted by
deniz43
https://x.com/TuncerSengoz/status/1870381719506854153
Kripto paralarla ilgili benim yorumlarımla da örtüşen bir analiz.Ben de daha önce benzer analizler yapmıştım.
"Kesinlikle bilemeyiz, ancak amacın ne olduğunu kestirebiliyoruz. Ölçüsüzce artan para arzını bir yerlerde soğurup buharlaştırmak gerekiyordu. Para değerli madenlere, konuta, aşırı tüketime, yükselen pazarlara kaçabilir, bu da iktisadi, sosyal, siyasal krizlere yol açabilirdi."
Yukarıdaki paragrafın özellikle altı çizilmeli.
Katılıyorum. Tuncer Şengöz'in bilgiselinden bir başka paragrafla birlikte kendi düşüncemi de eklemek isterim. Şöyle yazmış T. Şengöz:
"Finansal krizin hemen ardından para arzıyla beraber hayali Satoshi Nakamoto ile beraber anarko-kapitalist, liberteryen bir hikaye yaratıldı. Bu hikaye merkeziyetsizlik, piyasa demokrasisi, Hayekçi serbest piyasa güzellemeleri, tekno-devrim kenar süsleriyle piyasaya sürüldü."
Her yerde eli ve kulağı olan ABD derin devletini BTC ve coinler hikayesinin dışında tutamayız. Bildiğimiz gibi sermayenin aşırı finansallaşmasıyla birlikte 2008 kriziyle birlikte ABD egemenliğinin aracı doların rezerv para statüsü özellikle de aşırı yaratılan dolar hacmiyle, başını Çİn ve Rusya'nın çektiği karşı kutup tarafından sorgulanacaktı. Bu sorgulamanın direncini kırmak amaçlı, BTC ve coin piyasası, doların egemenliğini sürdürecek araçlardan biri olarak Fed bilançosu genişlerken oluşturuldu. Bugün gelinen evrede doların rakibi altına karşı kapsadığı hacim göz önüne alınırsa hikayenin tuttuğu açık. Ancak bu bir ertelemeden ibaret. Dolar egemenliğinin vadesi doluyor. Trump iddia ettiği ekonomi politikaların arkasında durursa dolardan kaçış hızlanacaktır. Bu süreç ilk önce BTC ve coin piyasasında kendini gösterecektir. Tıpkı 17. yy lalesi gibi BTC'nin bir gecede buharlaştığını göreceğiz. O tarihten sonra BTC de tarihte lale ile birlikte anılmaya başlayacaktır.
İşte Hendek! İşte Devekuşu!
Yer İmleri