borsada dibin dibi var mıdır evet vardır...
borsada saçma sapan fiyatlar oluşabilir mi evet oluşabilir...
peki bu zamanlarda alım satım geçerli midir? evet geçerlidir ( mesela şimdi eski perdeler için sarı sitede 500 000 - 1 milyon fiyatlar var. aynı şekilde eski kilimler ve heybeler için ( bir heybeye birisi 5 milyon fiyat söylemişti tanısam sadece çüşşş hangiş eşek alacak deyip geçerdim, içimden dedim ben de. bu fiyatları verseler ya da sadece perdeler için 10 000 TL verseler ben tedarik manyağı yapabilirim hepsini ama bir umut ya da kişinin dağın arkasındaki umudu ya tutarsa...peki şirket fiyatları da benzer olur mu?
evet olur... geçtiğimiz zaman içinde yanılıp ALARKtan çıkıp TÜPRAŞ alsaydık temettüleri ile sıfırlanmış olacaktık. hisseler kar olarak kalacaklardı... peki bizim için aynı şeyler olmadı mı oldu... 20 cente alark aldık ve temettülerle zaten neredeyse sıfırlandı, ya da sattıklarımız kara geçirdi...yani saçma sapan fiyatlardan mal sahibi olduk...
kimimiz daldan dala uçar... koza alır 9 liradan satar 50 den, ALARK alır 2 liradan datar 140 dan, Ülker alır 17 liradan satar 120 den, Emlak konut alır 8 liradan satar 15 den bir bakarsın ki sermayesi 100 misline çıkmış... böyle örnekler var mı çevrenizde bilmiyorum. geçmişte bir arkadaş Alark ile ilgileniyordu İş bankası hisselerinde kredi ile müthiş kazançlar elde etmişti. alıp çıktı ı yoksa tekrar probleme düştü mü bilmem. Daldan dala uçanların sonu galiba tam tersi oluyor...
sn 101 in bir söylemi vardı. 3-5 yılda bir bir hisse yakalarsınız zengin olursunuz... ikinci hisse sizi süper zengin yapar...
bir memurun hedefi ev ve araba almaktır. yukarıda yazdım 40 yıla yakın memuriyet 1 milyon emekli ikramiyesi verdi ki araba bile almıyordu geçen yıl. benim kamyon ikinci el olarak alınabildi. biraz da çekirdek parası arttı. malum taşınma vs uçtu gitti... üç beş yıllık birikimlerle sn balabanlı okuyorsa burayı geçebilir

bir şey sahibi olabilir misiniz? evet borsada mümkün. iyi bir yerden dip fiyatlardan iyi bir şirket alabilirseniz sizi muhakkak ihya eder... ev ve arabanızı alabilirsiniz... belki de hayaller kurarsınız. 100 000 lotum olsa yarım dolar temettü verse diyemeyeceksiniz zaten o hedefe ulaşamamıştınız. bir kısmını ev alarak sattıysanız zaten sizin eviniz var emekli maaşınız da yeter der geçersiniz...
kalan 20-30 000 lot ile dersiniz. 1 dolar temettü verse 20 000 dolar yarım dolar verse 10 000 dolar...
şimdi bunu aşağılayanlar çıkabilir doğrudur... benim hedefim maalesef budur... tabii ki hisse başı 20 dolar olsa mükemmel para ama bazen para yerine sürekli gelir bir umuttur... kusura bakmazsanız 10 000 dolar yıllık ilave gelir benim gibi memurlar için iyi paradır. geceliği 30 000 den kayak tatili ya da geceliği 10 000 den hillside tatili yapmadan geçer gideriz dünyadan... soframız kurulsun, kurbanımızı keselim, kimseye el açmadan el açana vermeyi deneyebilelim olur biter... varsın lüx mekanlar bensiz dönsün, bazı şeylerin tadını bilmeden geçip gitsin ömrüm...
bilmem anlatabiliyor muyum. gerçekten mükemmel para kazananlar var mı vardır elbet, ama benim gözüm yok... borsadan elde ettiğim yeterli beklentilerim de cabası. ama sizler yüksek hedefler yerine mantıklı şeyleri hayal edin ve umudunuzu tüketmeyin. iyi bir hisse bulun ve ekrana bakmak yerine baharın gelişini tabiattaki değişimi gözleyin... işinizi yapın en iyi şekilde yapın. işçiyseniz üretin. memursanız hizmet edin, öğretmenseniz öğretin... buraya sadece değişen bir şey var mı diye bakın...
zinhar yatırım tavsiyesi değildir...
Yer İmleri