Rakam olarak soyledigin dogru
Ama birde buzdaginin gorunmeyen kismi yani 36T dolar borc var. Trump devleti mumkun oldugunca kucultup gumruk vergilerini yukseltip icerde uretimi artirmayi yuksek verimlilige ulasmayi dusunuyor
Kafasindaki plana gore butce dengelendikten sonra ki bu bile buyuk bir olay ondan sonra fazlaliklarla borc yavas yavas dusurulecekmis sonuctada faizler ve borc odemeleri dusecekmis
Elon Musk yillik 2 trilyon dolar butce acigi dedi bana biraz abarti geldi ilkonce sonra google layinca sunu okudum
In FY 2024 total government spending was $6.75 trillion and total revenue was $4.92 trillion, resulting in a deficit of $1.83 trillion
Adam dogru demis. Toplam 36.6 T dolar borc var her sene buna 1.8T ekleniyor. Herkes bunun odenmesi imkansiz derken ortaya Trump cikti bu borcu azaltacagiz dedi.
Gelir vergisini kaldiracak yalnizca senede 150K ve ustu yapanlar vergi odemeli gibi bir cumle kurdu. Buda mantikli
Ama bence Amerikayi bekleyen en buyuk felaket dogan bebek sayisindaki dusus ve emekliligi gelen vatandas sayisinda korkunc artis. Bu girdaptan cikmanin tek yolu daha fazla cocuk evlilik vs. Ama evlilik ve cocuk sayilari dusuyor. Cocuk yapacak nitelikteki gocmen sayisi ise artmiyor aksine Trump geri yolluyor tehdit ediyor gelecek olan vazgeciyor.
Daha oncede defalarca yazdim ve kimse inanmadi ama amerikada korkunc ve kronik bir iscisizlik var. Nereye giderseniz gidin ister belediye ister okul ister ozel sirket ister ordu ister karakol hep devamli bir eleman eksikligi yetersizligi hep eleman bulamamaktan dolayi insanlarin mesaiye kalmasi emekli olanlarin yerine konacak adam bulunamamasi
Bunlar medyada yazmiyor ama biz icinde yasiyoruz. Ozellikle emek yogun sektorler hep kacak isci calistirirdi ama Trump onlari ve onlarin isverenlerini korkuttu ee kim calisacak depolarda tarim arazilerinde atelyelerde tamircilerde lokantalarin mutfaklarinda? Kimse bunun cevabini veremiyor.
Adam bulunamayan toplumlarda tabiki uber yapan 300 dolar kazanir kasiyer 19 dolar kazanir. Toplmun en alt tabakasinin ucretleri artarken sevinenler 1 hamburgere 30 dolar verdikleri zaman bakalim hala gulumseyeceklermi?
Turkiye gibi ulkelerin sansi koy mezra gecekondu gibi yerlesim birimlerinin olmasi. Turkiyede is gucu sorunu olmaz cunku koylerden sehire goc diye bir olgu var. Isteyen istedigi kadar insaat ameleside bulur garson da bulur taksicide bulur. Bu isleri yapmasi icin Turkce bilmesine okul bitirmesine gerek yok
Ama amerikada koy yok gecekondu yok. Dunyada koy olmayan bir kac ulkeden biri. Tamam ee o zaman ucuz is gucu nereden gelecek? Biden gitti resmen siniri sonuna kadar acti hatta sinirdan gecen kacaklara dokunmaya iliskin ceza kanunu cikardi. Dokunamiyordun sikayet edemiyordun oyle lacka bir hal almisti. Ama Amerikanin ihtiyaci vardi
Simdi Trump hem fabrikalar kurmak istiyor uretimi artiralim diyor hemde kacaklari geri yollamaya calisiyor. Bir yerde yanlislik oldugunu anlamiyor.
Monday March 17 2025 Actual Previous Consensus
04:30 AM
CN
House Price Index YoY FEB -4.8% -5%
05:00 AM
CN
Industrial Production YoY JAN-FEB 5.9% 6.2% 5.3%
CN
Retail Sales YoY JAN-FEB 4% 3.7% 4%
CN
Fixed Asset Investment (YTD) YoY JAN-FEB 4.1% 3.2% 3.6%
CN
Unemployment Rate FEB 5.4% 5.1% 5.1%
12:20 PM
CN
FDI (YTD) YoY FEB -20.4% -13.4%
Çin'den yabancı sermaye çıkışı devam ediyor.
https://www.cnbc.com/2025/03/17/chin...ectations.html
China's retail sales strengthen at the start of the year, industrial output tops expectations
https://i.ekonomim.com/storage/files...jIwODI5NDE1MjM.
"Borsada işlem gören şirketlerin 2024 bilançoları açıklandı. Performansı en yüksek 15 firmanın kârı ortalama %26 gerilerken hisselerinin yıllık getirisi ortalama %55.81 artmış."
Borsamızda fiyat/kazanç rasyoları tavan yapmış,spekülatif balon oluşmuş...
Son düzenleme : deniz43; 17-03-2025 saat: 06:24.
https://www.ekonomim.com/kose-yazisi...kiriyor/806356
Tüketim malı ithalatı neden rekor kırıyor?
Ocak 2022'den Ocak 2025'e, son üç yıl içinde, tüketim malı ithalatımız 24,9 milyar dolardan, 55,2 milyar dolara çıktı. Bu sert yükselişin arka planında 6,6 milyar dolardan 17,9 milyar dolara ulaşan binek otomobil ithalatı var. Son 3 yılda binek otomobil ithalatımız yüzde 172 arttı.
Dayanıklı tüketim malı ithalatımız aynı dönemde 3,5 milyar dolardan 12 milyar dolara sıçradı. Artış oranı yüzde 243. Dayanıklı tüketim malları içinde beyaz eşya, elektrikli ev aletleri, elektronik ürünler, TV, bilgisayar, telefonlar, tablet ve mobilya var.
Yarı dayanıklı tüketim malı ithalatımız son üç yılda yüzde 115 artışla 4,1 milyar dolardan 8,9 milyar dolara ulaştı. Bu kalem içinde giyim eşyası, kırtasiye, ayakkabı, oyuncak, ev tekstili, mücevher ve aksesuar gibi ürünler var.
Tüketim malı ithalatının rekor düzeye çıkması, yatırım malı ithalatını aşması, toplam ithalattan aldığı payın yükselmesinde etkili olan birden çok faktör var.
-Bunlardan biri, ekonomimizin son birkaç yılda tüketim ağırlıklı bir büyüme kompozisyonuna sahip olması. Hatırlayacağınız gibi tüketimdeki büyüme, üretimdeki büyümenin oldukça üzerinde değerler almıştı.
-İçeride artan maliyet ve fiyatların karşısında TL'nin son dönemde değer kazanması, yabancı mal fiyatlarını daha cazip hale getirdi.
-Gelir dağılımındaki bozulmaya paralel olarak yüksek gelir gruplarının GSYH'deki payının artmasının tüketim talebi üzerindeki etkisini unutmamak gerekir. Örneğin, 2024'te rekor kıran otomobil satışlarının detaylarında alt sınıflarda satışların gerilediğini; D,E,F segmentlerinde ise ciddi yükseliş olması.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...66#post6994066
https://x.com/AlperUcok/status/1901262453989884212
"Durum hızla ciddileşiyor. Alman ordusu özel şirketleri savunma planlarına entegre etmek istiyor...
Welt'in haberine göre, Alman ordusu gizli bir plan için özel şirketlerden yardım istiyor. Almanya'nın bir saldırı durumunda lojistik bir "merkez" olarak üstleneceği yeni rol, özel hava taşımacılığı şirketlerinin, demiryollarının, nakliye şirketlerinin ve sağlık tesislerinin kullanılmasını gerektiriyor. Bundeswehr'in "gizli" olarak sınıflandırılan "Almanya Operasyon Planı" bu nedenle "genel bir ulusal savunma" için sivil katkılarla desteklenecek. Bu nedenle ordu temsilcileri bir süredir özel sektörle görüşmeler yürütüyor.
Almanya'da üst düzey askeri ve güvenlik politikasının yapıcılarının "Sivil-Asker İşbirliği 4.0" (ZMZ 4.0) başlığı altında bir "Yeşil Kitap" hazırladığı bildiriliyor.
Demir Perde'nin yıkılmasından sonra Almanya NATO ortakları için lojistik merkez rolünü üstlenmişti. Yeni planlamalara göre Lufthansa, Alman demiryolları Deutsche Bahn ve silah şirketi Rheinmetall de formülasyonun birer parçaları oluyor."
2 Dünya savaşından sonra Almanyanın bir daha "dünya savaşı" çıkarmasının ebediyen önüne geçmek için ,alman ordusu sembolik hale getirilmiş,silahlanmasına kısıtlama getirilmiş, ABD;"senin ordu ve silahlanma için para harcamana gerek yok,gerekirse savunmanı ben yaparım" demişti.Şimdi Trump'ın izolasyonist politkası tüm statükoyu paramparça etti.Uyuyan bir devi uyandırdı.Elektrikli otomomobillerde geri kalsa da,almanyanın mekanikte ve mühendislikte büyük bir birikimi olduğundan otomobil fabrikalarındaki atıl kapasiteyi de kullanarak ordusunu hızla Rusya ile baş edecek seviyeye getirebilecek ehliyete sahip.Sonuçta ortaya çıkacak resimden ABD hiç hoşlanmayacak,çok pişman olacak,kendisine rakip yaratmış olacak.ABD,almanyaya silah satmayı umacak,ama öyle olmayacak,daha iyisini almanya kendisi üretecek.
Son düzenleme : deniz43; 17-03-2025 saat: 07:50.
Merkezi yönetim bütçesi şubat ayında 310,1 milyar TL açık verdi. Şubatta ayında bütçe gelirleri 723,4 milyar TL; vergi gelirleri 585 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçe giderleri ise, 1,03 trilyon TL oldu.
Bence de Avrupa da en yakından izlenmesi gereken ülke Almanya hocam.
İç talebi canlandırarak ekonomiyi hızlandırabilirler.
Borçlanma konusunda çok katı yol izlemişler kasa para dolu.
Teknik know how yüksek hiç bir işe 0 dan başlamayacaklar.
Çip gibi geri kaldıkları konularda Hollanda gibi bir şansları var. (ASML)
Çok hızlı bir atak gelebilir gibi görünüyor şartlar müsait.
bence en zorlanacakları konu Orduya katılmak isteyecek bir sosyoloji kaldı mı bunlarda? bu önemli.
Yer İmleri