Kemal Tahir 'in üçlemesi vardır, esir şehrin insanları,esir şehrin mahpusu ve yol ayrımı...

İşte tamda yol ayrımındayız, hem iktidar hem muhalefet için..

muhalefette en akıllı siyaseti yapan her zaman Dem partidir.Dem parti bir fikir hareketidir, iç ve dış konjuktürü en iyi okuyan partidir.Bu nedenle şu anda en akıllı siyaseti yürüten parti konumundadır ve yol ayrımında olduğunu biliyor ve ona uygun hareket ediyor.

Olayları tam kavrayamayan yada ne yapacağına karar veremeyen ise ana muhalefet partisi.Kafası karışık ve olayları doğru okuyamıyor ama önünde aslında hiç bir seçenek yok ,bu nedenle biraz zamana da oynuyor.Aslında perde arkasına o da hazır.Biz bu aşamada yanlızca perde önünü görüyoruz.perde gerisinde anlaşma tamamlandığında beklenen tahliye de gercekleşir.Anamuhalefetin bu tutumu kitlesinin büyük çoğunluğunun mevcut anayasa ile iktidar isteğinden kaynaklanıyor,bunun mümkün olmadığını ben burada defalarca yazdım.

İktidar bloğunun küçük ortağı ise o blokta akıllıca hareket ediyor.Mhp bir fikir hareketi olsa bile ondan daha fazla bir kadro hareketidir.( Hayatımın ilk 25 yılı MHP içinde geçti, dışarda ve forumda MHP yi ve kitlesini benim kadar tanıyan az insan çıkar) .O nedenle yol ayrımında olduğunu biliyor ve buna uygun akılcı politika yürütüyor.Dem ile birlikte bu süreci rasyonel bir akılla yürütüyor.

İktidar partisini de çok iyi tanıyorum.Ama fazla bir şey yazmayacağım bu konuda. Tıpkı anamuhalefet gibi kafası biraz karışık.Bunun nedeni ise 23 yıldır ülkeyi yönetmesi ve bundan sonrada yönetmek istemesi.Bu nedenle de gelinen süreci çok kabullenmek istemiyor.

Bu süreçte Mhp ve Dem arasında bir tartışma yok , çünkü her şartta onlar kazanan tarafta olacak.Dem yıllardır hayalini kurduğu anayasal düzenlemelere kavuşacak.Mhp ise bir iktidar değişikliği halinde devlet ve bürokraside ki kadrolarını tasfiyeden koruyacak.

Esas tartışma CHP ve Ak parti arasında,iktidar mevcut anayasa ile iktidarı kaybetmek istemiyor,CHP ise mevcut anayasa ile iktidara gelmek istiyor.Aslında tamda izlediğimiz bu ,ama biz süreci başka isimlerle izliyoruz...

Kısaca sürecin konforu yerinde olanları,Dem ve Mhp. Konforlu alanda olmayan aktörler ise Chp ve Ak parti...

Yasal ,anayasal düzenlemeler nasıl olacak, nasıl bir iktidar/ yönetim şeklinde anlaşılacak/uzlaşılacak önümüzde biraz zaman olsa da bu zaman çok uzun bir zaman da değil..