KONTROLMATİK AÇISINDAN DEĞERLENDİRME
1. Küresel Teknoloji İş Birliği ve Know-how Transferi
ONE gibi ABD merkezli bir teknoloji firmasıyla imzalanan bağlayıcı ve münhasır iş birliği anlaşması, Kontrolmatikin teknolojik yetkinliğinin uluslararası düzeyde kabul gördüğünü gösteriyor.
Teknoloji transferi ile yerli üretim kabiliyeti artırılacak ve uluslararası standartlarda üretim yapılacak. Bu, hem Pomeganın hem de Kontrolmatikin global projelerde daha güçlü konumlanmasına katkı sağlar.
2. Yeni Bir Gelir Kanalı ve Uzun Vadeli Üretim Garantisi
Anlaşma 7 GWh'lik üretimi kapsıyor. Bu, orta ve uzun vadede istikrarlı gelir sağlayacak bir sipariş garantisi anlamına geliyor.
2026da başlanacak üretimin 2027'de 5 GWh seviyesine çıkarılması, ölçek ekonomisi yaratma potansiyelini ve fabrikanın daha etkin kullanılacağını gösteriyor.
3. EPC ve Mühendislik Deneyiminin Ticarileştirilmesi
Kontrolmatik'in EPC (Mühendislik, Tedarik ve İnşaat) alanındaki tecrübesi, ONE'ın Michigandaki ONE Circlegigafabrikasına taşınabilir. Bu, yalnızca ürün bazlı değil, aynı zamanda hizmet bazlı ihracat ve iş ortaklığı anlamına geliyor.
4. ABD IRA (Inflation Reduction Act) Kapsamında Avantajlı Konum
ONE ın ABD'deki teşviklerden faydalanma amacı, iş birliğini daha sürdürülebilir kılıyor. Bu durum, uzun vadeli ortaklık olasılığını artırır.
YATIRIMCILAR AÇISINDAN DEĞERLENDİRME
Pozitif Etkiler:
Orta-uzun vadeli büyüme beklentileri güçleniyor
2026 dan itibaren başlayacak üretim sayesinde, gelir ve kârlılık potansiyeli artıyor.
Pomega nın küresel görünürlüğü artarken, Kontrolmatik hisseleri için de yatırımcı güveni yükselebilir.
Yeni pazarlara açılım ve döviz bazlı gelir potansiyeli
ABD pazarında yer alma ve burada iş geliştirme faaliyetleri, dolar bazlı gelir elde edilmesini sağlayabilir.
Sürdürülebilirlik ve yeşil enerji odaklı büyüme
LFP pil üretimi, yeşil dönüşüm kapsamında değerlendiriliyor ve yatırımcıların ESG odaklı ilgisini çekebilir.
Potansiyel EPC anlaşmaları ile ek gelir yaratımı
Michigan daki ONE Circle gigafabrikasına yönelik EPC hizmetleri, ilave ciro yaratabilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Üretim 2026 da başlayacak: Bu anlaşmanın finansal katkısı kısa vadede sınırlı olabilir. Yatırımcıların, orta vadeli stratejiyle hareket etmesi gerekir.
Satın alma sözleşmeleri henüz imzalanmadı: Ticari koşulların netleşmemesi bir belirsizlik unsuru olabilir.
Yatırım ve kapasite artırımı maliyetleri: 5 GWh üretim için ilave yatırım gerekebilir. Bu durum, kısa vadede nakit çıkışı ve yatırım yükü doğurabilir.
GENEL DEĞERLENDİRME
Bu iş birliği, Kontrolmatik'in global oyuncu olma yolunda attığı önemli adımlardan biri. Teknoloji transferi, üretim gücü, mühendislik kabiliyeti ve uluslararası pazarda bilinirliğin artması gibi unsurlar, yatırımcılar için olumlu sinyaller veriyor.
Uzun vadeli bakış açısıyla değerlendirildiğinde, bu anlaşmanın şirketin stratejik değerini artırması beklenebilir. Ancak, kısa vadede somut finansal etkiler sınırlı olabilir; bu nedenle yatırımcıların gelişmeleri ve satın alma sözleşmelerini yakından izlemesi önemli.
Our Next Energy Inc. (ONE) açısından bu iş birliği, özellikle ABD merkezli bir enerji teknolojileri şirketi olarak stratejik büyüme, tedarik zinciri güvenliği ve uluslararası üretim ölçeğini genişletme açısından çok kritik avantajlar sağlıyor.
ONE AÇISINDAN STRATEJİK DEĞERLENDİRME
1. IRA (Inflation Reduction Act) ile Uyumlu Esnek Tedarik Zinciri Kurulumu
ABD Enflasyon Azaltma Yasası (IRA), enerji depolama teknolojileri için yerli üretim, dost/müttefik ülkelerden tedarik ve sürdürülebilirlik esaslarına dayalı teşvikler sunuyor.
Türkiye, ABD ile serbest ticaret anlaşması olmamakla birlikte, jeopolitik olarak "friend-shoring" konseptine uygun ülkelerden biri sayılabilir.
Bu bağlamda Pomega ile yapılan üretim ortaklığı, ONE ın IRA kapsamında dolaylı avantajlar elde edebileceği esnek bir küresel üretim modeli anlamına geliyor.
2. Ölçeklenebilir ve Düşük Maliyetli Üretim Kapasitesi
LFP (Lityum Demir Fosfat) hücre üretiminin Türkiyede yapılacak olması, ONEa:
Daha düşük işçilik ve üretim maliyeti,
Yüksek kalite uygun maliyet dengesine sahip ürün arzı,
AB ve Asya pazarlarına lojistik yakınlık
gibi avantajlar sağlayacak.
Bu da ONE ın sadece ABD iç pazarı değil, küresel satış stratejileri için de önemli bir tedarik ayağı kurduğu anlamına gelir.
3. Hızlı Kapasite Artışı İmkanı (2 GWh - 5 GWh)
Pomega gigafabrikasının 2026 da 2 GWh, 2027 itibarıyla 5 GWh üretim hedefi, ONE a:
Talep artışını karşılayabilecek esnek tedarik,
Risk dağılımı (sadece ABD içindeki üretime bağlı kalmadan),
Yatırım sermayesini dış kaynaklarla paylaşma fırsatları sunar.
4. Uzmanlıktan Yararlanma: EPC ve Sistem Kurulumu
ONE, Michigan daki ONE Circle gigafabrikasında üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor.
Kontrolmatikin EPC ve fabrika kurulumundaki deneyimi, ONE için:
Zaman ve maliyet açısından verimli proje yürütme,
Güvenilir mühendislik iş ortağı ile çalışmanın getirdiği operasyonel istikrar demek.
Bu, ONEın iç kaynaklarını sadece teknoloji geliştirme ve pazarlamaya odaklamasına olanak tanır.
ONE İÇİN AVANTAJLAR ÖZETLE
Alan Kazanım
Tedarik Zinciri Esnek, bölgesel çeşitlendirilmiş, düşük maliyetli üretim
IRA Uyumu ABD merkezli olmayan üretimle dahi IRA dan dolaylı faydalanma potansiyeli
Ölçeklenme Hızlı kapasite artışı ve risk dağılımı
EPC ve Operasyonel Destek Kontrolmatik tecrübesinden yararlanma, ONE Circle kurulumu için know-how aktarımı
Uluslararası Yayılım Avrupa, Orta Doğu ve Afrika pazarları için Türkiye merkezli çıkış noktası yaratma
Yer İmleri