Sayfa 17/20 İlkİlk ... 71516171819 ... SonSon
Arama sonucu : 160 madde; 129 - 136 arası.

Konu: Borsa Felsefesi, Borsacı Kafası.

1.  Alıntı Originally Posted by caylakborsaci Yazıyı Oku
    o değil de "adese"yi 2 liradayken ve hareket başlamadan kısa süre önce gerekçelerimle size danıştım. hisse şuan 21 lira.

bence ne borsa felsefesi ne borsacı kafası ile ilgili fikir paylaşımı için yetkinliğiniz yok.

bu başlığın özeti şu olmalı: "kelin ilacı olsa başına sürer."

Harry Markowitz, risk ve getiri arasındaki matematiksel dengeyi keşfettiği için Nobel Ödülü'nü kazandı.

risk yoksa, getiri de yoktur.!!
    Size o gün ilk olarak o tip kağıtların benim ilgi ve etki alanımda olamayacağını açıkladım, konuşulanların işine gelen kısmını hatırlıyorsun sevgili borsacı. Adese nedir ya, adam 1,5 sene önce Plantir yatırımı yaptığını söylediğinde dikkate alacak vizyonu gösteremedim ve tebriklerimi hala sunuyorum kendisine. Şurada bin kişi akşama kadar kafa patlatıyoruz, altın bilezik alıp koluna takan teyzeler bile bizden daha iyi performans gösterdi. Markowitz haklıysa nasıl oluyorda en düşük riskle en iyi getiriyi sağlıyorlar? Üstelik bunlar hayatında kitap kapağı açmamışlar. �� benim hatam cevap vermektl, ayni hatayı gene yaptım��

2.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Tamamdır ÇB. Ama unutma, EMH çoktan geçerliliğini yitirdi. Borsa katılımcılarında rasyonellik arama. İkinci olarak şunu da ekleyeyim: Benjamin Graham temel analizin kurucu babası olan bir İngilizdir, Warren Buffett in de ilham kaynağı ve önderidir. Ammavelakin temel analizin BİST gibi bir borsada geçerliliği yoktur çünkü buradaki hisselerin içsel getirisi pratik anlamda yoktur, buradaki tüm hisseler spekülatiftir, bireysel katılımcıların %99 u da bilinçsiz türden borsacıdır ve ne yaptığının farkında değildir. Graham ın prensiplerini BİST e uyarlamak mantıklı değildir.
    Selamlar sevgili Trendhound ve tüm dostlar.
    Herkes kendince birşeyler bilir ve kendi tecrübeleriyle duygularını da işin içine katarak yatırım kararı alır. Anlamadığımız şey kişiden kişiye değişen farklı gerçeklikler olduğu. Buffet yatırım tarzı çok uzun zamana yayılan getirilere, hatta götürülerin ertelenmesi gibi çok sıkıcı kavramlara odaklı olduğundan hiç sevilmezdi ama sonuçlarını gören herkes öve öve bitiremiyor. Spekülatif yatırımlar işe yaradığında konuşuluyor ama çuvalladığında sus pus olunuyor.

Günümüzde risk kavramı öyle noktalara ulaştı ki; piyasa katılımcılarının, hatalı olduğunu düşündüğümüz yargılarına olan bağlılığını sürdüreceği düşüncesi ile pek çok pürüzü göz ardı etmeye hazırız. Bu oyunu sürdürmek adına politikacılar da ellerinden geleni yapıyor ve aslında risk daha da artıyor. Bu noktada isteyen oyuna katılır isteyen katılmaz. Risk yoksa getiri de yok söylemini ilk yapan çaylak borsacı değil ama bu sözü nedense getiriler tatmin ediciyken duyarım hep, risk realize olduğunda değil.

3.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Size o gün ilk olarak o tip kağıtların benim ilgi ve etki alanımda olamayacağını açıkladım, konuşulanların işine gelen kısmını hatırlıyorsun sevgili borsacı. Adese nedir ya, adam 1,5 sene önce Plantir yatırımı yaptığını söylediğinde dikkate alacak vizyonu gösteremedim ve tebriklerimi hala sunuyorum kendisine. Şurada bin kişi akşama kadar kafa patlatıyoruz, altın bilezik alıp koluna takan teyzeler bile bizden daha iyi performans gösterdi. Markowitz haklıysa nasıl oluyorda en düşük riskle en iyi getiriyi sağlıyorlar? Üstelik bunlar hayatında kitap kapağı açmamışlar. �� benim hatam cevap vermektl, ayni hatayı gene yaptım��
    cevap vermek için her nedense bekleyip kağıdın taban yaptığı günü seçmişsiniz. olsun sorun yok. ben zaten bu kağıt ömürlük al ve unut denilebilecek bir kağıt olarak bakmadım hiç. evet teyzeler kollarına sarıları diziyor ve buradaki tüm muhabbetin önüne geçebiliyor. sebebi çok bilmemek. sebebi kitap kapağı açmamak.

ultra zengin bir ekonomist olmamasının sebebi de bu. belki vardır dünyada numunelik 1-2 tane. o nedenle yelpaze isterse 50 sayfa yazı yazsın. isterse 3 cilt kitap çıkarsın bu onun borsadan anladığı anlamına gelmez. evet çok iyi ekonomi bilgisi olabilir. ama borsa farklı bir mecra. o nedenle borsacı kafası ile ilgili başlığa yetkinlik açısından eleştiride bulundum.

gelelim malum hisseye. ortada 0,2 pd/dd varken yıllar yılı baskılanmışken ve tahtanın maliyeti ortadayken dibini sıyırmazsan ve korkak davranırsan tabi teyzeler kollarına taktıkları ile seni geçerler. böyle fırsatlar 10-15 yılda 1 gelir. bizim borsamızda mükemmel hisse yok. çok iyi hisse yok. hatta iyi hisse bile yok. en iyi diyebileceğimiz 59 hisse kriterlere göre sınıflandırıldığında orta denilebilecek derecede. onların da çoğu dönemsel getirilere sahip. yani al ve unut onlarda da geçerli değil. borsacı kafası burada devreye giriyor. malzeme kötü olabilir ama onlarla da güzel bir yemek ortaya konulabilir. ekonomistleri gıda mühendisine borsacıyı da mutfakta asıl işi yapan şeflere benzetebiliriz.

her neyse bildiğim tek bir felsefe var. asla geçmişe takılı kalmamak. o nedenle son olarak borsada fırsatlar bitmez diyorum. bol şanslar.
    istediğin hayat sana verilmez. onu inşa edersin, tuğla tuğla, gün gün.

4.  Alıntı Originally Posted by caylakborsaci Yazıyı Oku
    cevap vermek için her nedense bekleyip kağıdın taban yaptığı günü seçmişsiniz. olsun sorun yok. ben zaten bu kağıt ömürlük al ve unut denilebilecek bir kağıt olarak bakmadım hiç. evet teyzeler kollarına sarıları diziyor ve buradaki tüm muhabbetin önüne geçebiliyor. sebebi çok bilmemek. sebebi kitap kapağı açmamak.

ultra zengin bir ekonomist olmamasının sebebi de bu. belki vardır dünyada numunelik 1-2 tane. o nedenle yelpaze isterse 50 sayfa yazı yazsın. isterse 3 cilt kitap çıkarsın bu onun borsadan anladığı anlamına gelmez. evet çok iyi ekonomi bilgisi olabilir. ama borsa farklı bir mecra. o nedenle borsacı kafası ile ilgili başlığa yetkinlik açısından eleştiride bulundum.

gelelim malum hisseye. ortada 0,2 pd/dd varken yıllar yılı baskılanmışken ve tahtanın maliyeti ortadayken dibini sıyırmazsan ve korkak davranırsan tabi teyzeler kollarına taktıkları ile seni geçerler. böyle fırsatlar 10-15 yılda 1 gelir. bizim borsamızda mükemmel hisse yok. çok iyi hisse yok. hatta iyi hisse bile yok. en iyi diyebileceğimiz 59 hisse kriterlere göre sınıflandırıldığında orta denilebilecek derecede. onların da çoğu dönemsel getirilere sahip. yani al ve unut onlarda da geçerli değil. borsacı kafası burada devreye giriyor. malzeme kötü olabilir ama onlarla da güzel bir yemek ortaya konulabilir. ekonomistleri gıda mühendisine borsacıyı da mutfakta asıl işi yapan şeflere benzetebiliriz.

her neyse bildiğim tek bir felsefe var. asla geçmişe takılı kalmamak. o nedenle son olarak borsada fırsatlar bitmez diyorum. bol şanslar.
    kendime de bir eleştiride bulunmam gerekirse en iyi bildiğim şeyi bile yapmadan önce birisine danışmam gerektiğine inanıyorum. bu onaylanma ihtiyacı durumunu yenmem gerek.

5. Sevgili caylakborsaci, öncelikle söylediğin kağıt umrumda bile değilken tabanına tavanına mı baktığımı sanıyorsun? Bugün ne olursa olsun senin başarı haneni etkilemez. Keşke ilk sayfa ilk başlığı okusan da buradaki amacımı görebilseydin, çok az insana hitap ettiğimi baştan söyledim, her yönüyle sıkıcı olmaya çalışıyorum ve mümkün olduğunca uzun yazıyorum ki birkaç kişiden fazlası okumasın. Sen kesinlikle bu başlığın içeriğine uyumlu değilsin ve zarar görmemek adına kendi bildiğin yoldan ilerlemeni tavsiye ederim. Tek ricam nezaketen sana verdiğin cevabı tekrar okuman. Gerçekten inandığın bir fırsat olsaydı yanına yoldaş aramaya gerek duymadan tek başına hareket ederdin ve doğru bildiklerimi söylediğim için de pişman değilim. Bizim borsada her 6 ayda en az böyle 2-3 hisse çıkar, 10 yılda seni en zenginler arasına sokabilecek kadar çok fırsat demek. Başarılarının devamını dilerim.

Farklı bir ülke borsasına yatırım yapmak üzere yurtdışında olduğumu yazmıştım, cevaplarım gecikebilir.

Ek:Ultra zengin ekonomistler var. FED başkanı Powell ve bizim reis mesela. Çok isim sayabilirim

6. Yelpaze hocam ADESE bugün yine düştü taban çekti, tabi senin yüzünden. Bu hisse hakkında 2 güzel laf et de düşüş dursun, deli dumrul çıkış trendi tekrar başlasın. Ne de olsa ağırlığı olan bir borsacısın.
    26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.

7. her türlü sinsilik midemi bulandırır. kağıt uzaya gidecek hali yok 2 liradan 22 ye çıkmış 3-4 ayda.

bu arada saygı ve itibar da trade edilen bir şeydir.

dün verdiğinin bugün tartmadığını görürsün ve geri alırsın. cevap vermeyi cümle kurmayı bile zul görürsün.

8.  Alıntı Originally Posted by caylakborsaci Yazıyı Oku
    kendime de bir eleştiride bulunmam gerekirse en iyi bildiğim şeyi bile yapmadan önce birisine danışmam gerektiğine inanıyorum. bu onaylanma ihtiyacı durumunu yenmem gerek.
    Adese 20 milyar piyasa değerini hakedecek ne iş yaptı..6 aylık cirosu 350 milyon...Boş boş üfürüyorsun. Spekülatif bir yükseliş var kabullen.

Sayfa 17/20 İlkİlk ... 71516171819 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •