Nasýl bir profesyonel anlayýþ anlamak çok zor.meksika basýnýna demeç ver. Türkiye halka açýk bir sirketsin geliþmelerle alakalý hiç açýklama yok.
Bilanço lar düzelmeden hiç yukarý gidesi yok.2026 sonu na kadar bekleticek bence.
https://www.ess-news.com/2025/10/07/...ce=chatgpt.com
Pomega ve Jebla Group, Meksika'da pil depolama fabrikasý kuracaklarýný duyurdu
Türkiye'nin Pomega ve Meksika'nýn sývýlaþtýrýlmýþ petrol gazý (LPG) þirketi Jebla, 400 milyon dolarlýk yatýrýmla ilk etapta endüstriyel müþterileri için pil ithal edecek, ardýndan pil montaj ve hücre üretim tesisleri kuracak.
Türkiye'nin enerji depolama ve lityum demir fosfat (LFP) hücresi üreticisi Pomega ile Meksika merkezli Jebla Grubu, Meksika'da bir pil depolama montaj ve hücresi üretim tesisine dönüþecek ortaklýða 400 milyon dolar yatýrým yapacak.
Pomega hissedarý Kontrolmatik ile LPG þirketi Jebla arasýnda imzalanan anlaþmaya göre, ortaklar baþlangýçta endüstriyel öz tüketim için depolama sistemleri ithal edip satacak. Akü montaj tesisi gelecek yýl inþa edilecek ve hücre üretimi 2027-2029 yýllarý arasýnda baþlayacak.
Ýþbirliði hakkýnda yapýlan kamuoyu sunumunda, ortaklarýn baþlangýçtaki 400 milyon dolarlýk taahhüdünün endüstriyel öz tüketim depolama ekipmanlarýnýn daðýtýmýna harcanacaðý belirtildi.
Ortaklar iç pazara hizmet verecek ve Kuzey Amerika'ya ihracat potansiyeline sahip olacak.
https://www.pv-magazine-mexico.com/2...ce=chatgpt.com
Enerji depolama ve LFP hücresi üretimi konusunda uzmanlaþmýþ Türk þirketi ile sývýlaþtýrýlmýþ petrol gazýnýn daðýtýmý, depolanmasý ve satýþý alanýnda faaliyet gösteren yerel þirket, endüstriyel öz tüketim ve bölgesel pazarlar için depolama sistemleri üretmek üzere ülkede bir montaj tesisi inþa edeceklerini duyurdu.
6 Ekim 2025 Luis Ini
Enerji depolama ve LFP hücresi üretimi alanýnda uzmanlaþmýþ Türk þirketi Pomega ile sývýlaþtýrýlmýþ petrol gazýnýn daðýtýmý, depolanmasý ve satýþý alanýnda faaliyet gösteren Meksika merkezli Jebla Group, Meksika'da pil montaj tesisi kurmak için 400 milyon dolar yatýrým yapmayý ve sonraki aþamalarda hücre üretimine odaklanmayý planlýyor.
Pomega'nýn hissedarý olan Türk firmasý Kontrolmatik ile Jebla Grubu arasýnda yapýlan anlaþma, aþamalý bir geliþtirmeyi öngörüyor. Anlaþmaya göre, öncelikle endüstriyel öz tüketime yönelik depolama sistemlerinin ithalatý ve pazarlanmasý, ardýndan 2026 yýlýna kadar montaj tesisinin inþasý ve 2027-2029 yýllarý arasýnda ise yerli hücrelerin üretimi gerçekleþtirilecek.
Proje liderleri, kamuoyuna yaptýklarý sunumda, 400 milyon dolarlýk yatýrýmýn, söz konusu endüstriyel pazara odaklanan operasyonun ilk aþamasýna karþýlýk geldiðini belirtti.
Ýkinci aþamada, 2026 yýlýnda tamamlanmasý planlanan Meksika montaj fabrikasýnýn inþasýna odaklanýlacak.
Üçüncü aþama ise 2027-2029 yýllarý arasýnda Meksika'da komple hücrelerin üretimini kapsýyor.
Projenin sadece Meksika'daki iç pazara deðil, Kuzey Amerika'ya da ihracat potansiyeli bulunacak.
https://mexicobusiness.news/energy/n...ce=chatgpt.com
By MBN Personeli | MBN personeli - Pzt, 10/06/2025 - 09:02
Türk þirketi Kontrolmatik/Pomega ile Meksikalý grup Jebla, Meksika'nýn temiz enerji hedefleri açýsýndan önemli bir dönüm noktasý olan yerli bir enerji depolama ekosistemi kurmak için 400 milyon dolarlýk ortak yatýrým yapacaklarýný duyurdu.
Proje iki aþamada gerçekleþtirilecek. Ýlk aþama, 2026 baþlarýnda inþa edilmesi planlanan bir montaj tesisi inþasýný içeriyor. 2027-2029 yýllarý arasýnda planlanan ikinci aþama ise, baþlangýçta yýllýk 3 GWh üretim kapasitesine sahip bir lityum-demir-fosfat (LFP) hücre tesisi inþa etmeyi hedefliyor ve bu kapasitenin 2031 yýlýna kadar 10 GWh'ye çýkmasý hedefleniyor.
Kontrolmatik/POMEGA CEO'su Sami Aslanhan, Meksika'nýn stratejik önemini vurguladý. Energia Hoy'a verdiði demeçte, "Meksika, küresel stratejimizde bir dönüm noktasý teþkil ediyor. Enerji depolama, enerji güvenliðini saðlamanýn ve daha sürdürülebilir bir geleceðe geçiþi hýzlandýrmanýn anahtarýdýr," dedi. "Teknolojik kapasitemizi, Grupo Jebla'nýn Meksika endüstrisine temiz, güvenilir ve küresel olarak rekabetçi çözümler sunma konusundaki yerel taahhüdüyle birleþtiriyoruz."
Grupo Jebla Yönetim Kurulu Baþkaný Eduardo Cárdenas, daha geniþ kapsamlý sektörel etkileri vurguladý. "Bu ittifak sektöre süreklilik, rekabet gücü ve büyüme saðlýyor. Artýk tek baþýna enerji üretimi yeterli deðil; bugünün zorluðu, enerjinin istikrarlý, esnek ve güvenilir olmasýný saðlamaktýr," dedi Expansion'a.
Giriþim, üretimin yaný sýra, ömrünü tamamlamýþ ekipmanlar için bir geri dönüþüm programý ve Meksika'da teknolojik inovasyonu teþvik etmeyi amaçlayan bir Ar-Ge merkezini de kapsýyor. Ortak çaba, enerji depolama alanýnda kapsamlý bir üretim ve bilgi ekosistemi oluþturmayý amaçlýyor.
https://energiahoy.com/empresas/mexi...limpio-pomega/
Meksika, büyük ölçekli temiz enerji depolama saðlamak için ileri teknoloji ve operasyonel uzmanlýðý bir araya getiren iki uluslu bir giriþim olan POMEGA Meksika'nýn geliþiyle enerji egemenliðine doðru kararlý bir ilerleme kaydediyor .
Türkiye merkezli lider bir küresel enerji depolama ve LFP hücresi üretim þirketi olan Kontrolmatik/POMEGA ile hidrokarbon lojistiðinde 45 yýlý aþkýn deneyime sahip Meksikalý Grupo Jebla arasýndaki stratejik ortaklýk , önemli endüstriyel geliþmeler içeren bu giriþimi mümkün kýlýyor. 2026 yýlýna kadar bir montaj tesisinin kurulmasý, ardýndan 2027-2029 yýllarý arasýnda Meksika'nýn ilk LFP hücresi tesisinin inþa edilmesi bekleniyor. Baþlangýç kapasitesi yýllýk 3 GWh olacak tesisin, 2031 yýlýna kadar 6-10 GWh'ye çýkarýlmasý planlanýyor.
Proje, emisyonlarda ve fosil yakýtlara baðýmlýlýkta önemli bir azalmayý teþvik etmekle kalmýyor, ayný zamanda yerli sanayide inovasyonu teþvik ediyor, doðrudan yabancý yatýrým çekiyor ve kilit sektörlerde uzmanlaþmýþ istihdam yaratýyor. Ayrýca, Kuzey Amerika'nýn enerji stratejisiyle tam bir entegrasyon saðlamayý ve Meksika'yý bölgesel enerji güvenliðinde kilit bir oyuncu konumuna getirmeyi hedefliyor.
Kontrolmatik/POMEGA CEO'su Sami Aslanhan þunlarý vurguladý:
"Meksika, küresel stratejimizde bir dönüm noktasý teþkil ediyor. Enerji depolama, enerji güvenliðini saðlamanýn ve daha sürdürülebilir bir geleceðe geçiþi hýzlandýrmanýn anahtarýdýr. POMEGA Meksika ile teknolojik yeteneklerimizi, Grupo Jebla'nýn Meksika endüstrisine temiz, güvenilir ve uluslararasý çözümler sunma konusundaki yerel taahhüdüyle birleþtiriyoruz."
Grupo Jebla CEO'su Eduardo Cárdenas ise, bu proje aracýlýðýyla geleneksel enerji ile yeni nesil elektrik depolamasý arasýndaki boþluðu kapatmanýn önemini vurguladý. Enerji lojistiðinde kýrk yýlý aþkýn deneyime sahip olan Grupo Jebla, temiz enerjinin benimsenmesini hýzlandýrmak ve Meksika'yý enerji sektöründe bölgesel bir inovasyon merkezi olarak güçlendirmek için operasyon, güvenlik ve finansman saðlýyor.
Böylece POMEGA Meksika'nýn geliþi, Çin entegrasyonu olmadan ulusal depolama altyapýsýnýn geliþtirilmesine odaklanan ilk uluslararasý yatýrýmý oluþturuyor; bu, ülkeyi Kuzey Amerika'da enerji güvenliðinde ön saflara yerleþtiren stratejik bir ilerleme ve bölgede temiz enerji alanýnda yeni bir liderlik döneminin baþlangýcýný iþaret ediyor.
https://expansion.mx/empresas/2025/1...no-en-baterias
Türk-Meksika ittifaký Çin'in bataryalardaki hakimiyetine meydan okuyor
Pomega ve Grupo Jebla, Meksika'da bir tesis kurmak ve enerji depolama pilleri monte etmek için 400 milyon dolar yatýrým yapacak.
Cuma, 3 Ekim 2025, 15:40
Meksika, kolay olmasa da pil pazarýnda Çin'in karþýsýna beklenmedik bir müttefikle çýkacak: Türkiye.
Türk-Meksika pil montaj tesisi, 2026 yýlý baþýnda Meksika'da yýllýk 3 gigavat-saatlik baþlangýç kapasitesiyle faaliyete geçecek. (Daniel Velázquez)
Meksika'nýn enerji depolama bataryasý tedarikinde Çin'e baðýmlýlýðýný sona erdirme olasýlýðý 2027'de gerçekleþebilir. Türk þirketi Kontrolmatik/Pomega ile Meksikalý grup Jebla, Meksika'da bir montaj fabrikasý kurmak için 400 milyon dolarlýk ortak yatýrým yaptýklarýný duyurdu.
Proje iki aþamadan oluþuyor: Birincisi, 2026 yýlý baþlarýnda inþa edilmesi beklenen montaj fabrikasýnýn kurulmasý, ikincisi ise 2027-2029 yýllarý arasýnda bir LFP (lityum demir fosfat) hücre tesisinin inþa edilmesi. Ýkinci aþamanýn yýllýk üretim kapasitesi 3 gigawatt-saate kadar çýkacak ve 2031 yýlýna kadar 10 gigawatt-saate kadar ölçeklenme potansiyeli bulunuyor.
Plan ayrýca, kullaným ömrü dolmuþ ekipmanlar için bir geri dönüþüm programý ve Meksika'da teknolojik inovasyonu teþvik etmeyi amaçlayan bir araþtýrma ve geliþtirme merkezi de içeriyor. Pomega ve Jebla, bu sayede enerji depolama alanýnda bir üretim ve bilgi ekosistemi oluþturmayý hedefliyor.
Kontrolmatik/Pomega CEO'su Sami Aslanhan, "Çin'in %95'ten fazlasýna hakim olduðu bir pazarda yenilik yapmak istiyoruz. Geri kalan þirketler Japonya ve Kore'de yoðunlaþmýþ durumda ve daha küçük bir pazara sahipler. Bu pilleri Çin üretiminin dýþýnda üretmeye bu ülkeler aracýlýðýyla baþladýk," diye açýkladý.
Yönetici, Meksika'ya tesis kurmanýn tek seferlik bir hamle olmadýðýný, kýtaya giriþ stratejisinin bir parçasý olduðunu vurguladý. "Kuzey Amerika pazarý ve Latin Amerika'nýn geri kalanýyla ilgileniyoruz, ancak Meksika'dayýz çünkü Amerika Birleþik Devletleri'nde üretim yapmayý zaten düþünüyor olsak da, orada çok daha pahalý ve karmaþýk. Bu ekonomik olarak mantýklý deðil, ancak Meksika'da mantýklý," dedi.
Þirket, bu yatýrýmla Meksika'nýn Kuzey ve Latin Amerika için bir üretim ve daðýtým merkezi olarak rekabet avantajýndan yararlanmayý hedefliyor. Ayný zamanda, bu yatýrým, enerji dönüþümünde önem kazanan bir sektördeki Çin'in hakimiyetine doðrudan bir meydan okuma niteliðinde.
Santral, 0,7 ila 20 megavat kapasite aralýðýndaki kendi kendini besleyen elektrik projelerine hizmet vermeye odaklanacak. Bu segment, Meksika hükümeti tarafýndan desteklenen ve yedek sistemlere ve þebeke esnekliðine daha fazla önem veren yeni enerji modeline dahil.
Grupo Jebla yönetim kurulu baþkaný Eduardo Cárdenas, "Bu, enerjiyi anlamanýn yeni bir yolu; sektöre süreklilik, rekabet gücü ve büyüme saðlayan bir ittifak. Sektör büyüyor, talep artýyor ve hepimiz biliyoruz ki yalnýzca üretim artýk yeterli deðil. Dolayýsýyla, zamanýmýzýn zorluðu artýk sadece daha fazla enerji üretmek deðil, ayný zamanda bu enerjinin istikrarlý, esnek ve güvenilir olmasýný saðlamak," diye açýkladý.
Ýþ adamý, Ulusal Enerji Komisyonu'nun yeni düzenlemelerinin Ulusal Elektrik Sistemi'nde enerji depolamanýn önemini vurguladýðýný belirterek, "Depolama olmadan enerji dönüþümü mümkün deðildir" dedi.
Geliþmekte olan pazar
Özellikle güneþ ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklarýn yaygýnlaþmasýyla birlikte, sürekli arzý garanti altýna almak için yedek sistemlere ihtiyaç duyulmasýyla birlikte, enerji depolama, þebeke istikrarýnýn saðlanmasýnda kritik bir unsur haline gelmiþtir.
Kuzey Amerika pazarýna girerken olasý gümrük vergisi riskleri sorulduðunda, yöneticiler Çin malý bileþenler kullanmadýklarý için böyle bir riskle karþýlaþmadýklarýný belirttiler. Bu özellik, artan ticaret kýsýtlamalarý durumunda onlara avantaj saðlýyor.
"Bu, Meksika'nýn Amerika Birleþik Devletleri'nin güvenilir bir ortaðý olmasý ve daha güvenli ve rekabetçi bir enerji bloðu oluþturmasý için bir fýrsat sunuyor. Çin entegrasyonu olmadan pil üretebilen dünyadaki sadece beþ üreticiden biriyiz. Týpký Amerika Birleþik Devletleri'nin kritik baðýmlýlýklardan uzak, güvenli tedarik zincirleri talep etmesi gibi, Meksika da bu amaca uygun çözümler sunabilecek gibi görünüyor," dedi Cárdenas.
Strateji ayný zamanda enerji depolamayla ilgili olanlar da dahil olmak üzere kritik deðer zincirlerinin yeniden konumlandýrýlmasýný güçlü bir þekilde teþvik eden ABD enerji politikasýyla da uyumlu olmayý amaçlýyor.
Ýttifak, ikinci aþamada pil kullanýmýný, özellikle yasa gereði depolama sistemleri içermesi gereken yeni yenilenebilir enerji santralleri olmak üzere büyük ölçekli projelere geniþletmeyi planlýyor. Bu, Meksika'daki kurulu güneþ ve rüzgar enerjisi kapasitesinin artýrýlmasýný destekleyecektir.
2031 yýlýna kadar 10 gigawatt-saatlik öngörülen üretim potansiyeli, Meksika'yý pil pazarýnda önemli bir oyuncu konumuna getirecek ve yalnýzca iç talebi karþýlama kapasitesiyle deðil, ayný zamanda bölgeye ihracat yapma kapasitesiyle de öne çýkacak.
Giriþim, daha önce Asya'nýn hakim olduðu bir pazarda tedarikçi ve teknolojilerin çeþitlendirilmesine doðru atýlmýþ bir adým niteliðinde. Meksika için bu taahhüt, yalnýzca altyapý yatýrýmlarýný deðil, ayný zamanda kýtasal enerji dönüþümünde stratejik bir merkez olma olasýlýðýný da içeriyor.
https://enerjidepolama.org/meksika-e...tirim-yapiyor/
Pomega ve Jeblanýn 400 Milyon Dolarlýk Meksika Batarya Fabrikasý Yatýrýmý
Türk batarya üreticisi Pomega ve Meksika LPG üreticisi Jebla Grubu nun, Meksikada bir pil depolama montaj ve hücresi üretim tesisine 400 milyon dolarlýk yatýrým yapacaðý meksika medyasýnda paylaþýldý.
Kontrolmatik iþtiraki Pomega ile LPG þirketi Jebla Energy arasýnda imzalanan anlaþmaya göre, ortaklar baþlangýçta 3 GWh kapasite ile endüstriyel öz tüketim için depolama sistemleri ithal edip satacak. Akü montaj tesisi gelecek yýl inþa edilecek ve hücre üretimi 2027-2029 yýllarý arasýnda baþlayacak.
Fabrika iç pazara ve Kuzey Amerika’ya satýþý hedefliyor. Çin Kuzey Amerika pazarýna girerken olasý gümrük vergisi riskleri sorulduðunda, yöneticiler Çin malý bileþenler kullanmadýklarý için böyle bir riskle karþýlaþmadýklarýný belirttiler. Bu özellik, artan ticaret kýsýtlamalarý durumunda onlara avantaj saðlýyor.
Kontrolmatik/Pomega CEOsu Sami Aslanhan, Çinin %95 ten fazlasýna hakim olduðu bir pazarda yenilik yapmak istiyoruz. Geri kalan þirketler Japonya ve Korede yoðunlaþmýþ durumda ve daha küçük bir pazara sahipler. Bu pilleri Çin üretiminin dýþýnda üretmeye bu ülkeler aracýlýðýyla baþladýk,diye açýkladý.
Aslanhan, Meksikaya tesis kurmanýn tek seferlik bir hamle olmadýðýný, kýtaya giriþ stratejisinin bir parçasý olduðunu vurguladý. “Kuzey Amerika pazarý ve Latin Amerika nýn geri kalanýyla ilgileniyoruz, ancak Meksikadayýz çünkü Amerika Birleþik Devletlerinde üretim yapmayý zaten düþünüyor olsak da, orada çok daha pahalý ve karmaþýk. Bu ekonomik olarak mantýklý deðil, ancak Meksikada mantýklý,dedi.
Bu yatýrýmla Meksikanýn Kuzey ve Latin Amerika için bir üretim ve daðýtým merkezi olarak rekabet avantajýndan yararlanýlmýþ olunacak. Bu hamle doðrudan sektördeki Çin hakimiyetine karþý bir hamle niteliðinde.
Son düzenleme : carizma; Bugün saat: 20:27.
https://kap.org.tr/tr/Bildirim/1502698
Þirketimizin baðlý ortaklýðý Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Þ. ile Meksika merkezli Jebla Energy iþtiraki arasýnda, Meksika'da Pomega'nýn Türkiye'de ürettiði ürünlerin Meksika ve Latin Amerika pazarlarýna satýþý ve lityum-iyon batarya üretim ve enerji depolama sistemi (ESS) montaj tesisi kurulmasýna yönelik iþ birliði anlaþmasý imzalanmýþtýr.
Anlaþma uyarýnca, Meksika'da paylarý %51 Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Þ., %49 yerel ortak tarafýndan sahip olunacak "Pomega Mexica" unvanlý þirket kurulmuþ ve bugün itibari ile tescil olup ilk etapta yaklaþýk 3 GWh kapasite ile endüstriyel öz tüketim amaçlý ESS ürünleri Pomega Türkiye'den Meksika'ya ihraç edilerek satýþa sunulacaktýr. Hedeflenen satýþa ulaþýldýktan sonra 2027–2029 yýllarý arasýnda ESS montaj tesisinin inþasýna baþlanmasý ve batarya üretim tesisinin kademeli olarak devreye alýnmasý planlanmaktadýr. Projede yatýrým finansmaný yerel ortak tarafýndan üstlenilecek olup, Þirketimiz tarafýndan ilave bir yatýrým yapýlmayacaktýr.
Yatýrýmýn, Meksika iç pazarý ile Latin Amerika pazarýna satýþ hedefleri doðrultusunda bölgenin üretim ve daðýtým üssü olma potansiyelinden yararlanmasý; ayrýca Çin menþeli bileþen kullanýlmamasý sayesinde olasý ticari kýsýtlamalara karþý avantaj saðlamasý öngörülmektedir.
Söz konusu proje, Þirketimizin Orta ve Güney Amerika pazarlarýna giriþ stratejisinin önemli bir adýmý olup, küresel büyüme hedeflerine katký saðlayacaktýr.
Kamuoyunun bilgisine sunarýz.
https://kap.org.tr/tr/Bildirim/1502698
Þirketimizin baðlý ortaklýðý Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Þ. ile Meksika merkezli Jebla Energy iþtiraki arasýnda, Meksika'da Pomega'nýn Türkiye'de ürettiði ürünlerin Meksika ve Latin Amerika pazarlarýna satýþý ve lityum-iyon batarya üretim ve enerji depolama sistemi (ESS) montaj tesisi kurulmasýna yönelik iþ birliði anlaþmasý imzalanmýþtýr.
Anlaþma uyarýnca, Meksika'da paylarý %51 Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Þ., %49 yerel ortak tarafýndan sahip olunacak "Pomega Mexica" unvanlý þirket kurulmuþ ve bugün itibari ile tescil olup ilk etapta yaklaþýk 3 GWh kapasite ile endüstriyel öz tüketim amaçlý ESS ürünleri Pomega Türkiye'den Meksika'ya ihraç edilerek satýþa sunulacaktýr. Hedeflenen satýþa ulaþýldýktan sonra 2027–2029 yýllarý arasýnda ESS montaj tesisinin inþasýna baþlanmasý ve batarya üretim tesisinin kademeli olarak devreye alýnmasý planlanmaktadýr. Projede yatýrým finansmaný yerel ortak tarafýndan üstlenilecek olup, Þirketimiz tarafýndan ilave bir yatýrým yapýlmayacaktýr.
Yatýrýmýn, Meksika iç pazarý ile Latin Amerika pazarýna satýþ hedefleri doðrultusunda bölgenin üretim ve daðýtým üssü olma potansiyelinden yararlanmasý; ayrýca Çin menþeli bileþen kullanýlmamasý sayesinde olasý ticari kýsýtlamalara karþý avantaj saðlamasý öngörülmektedir.
Söz konusu proje, Þirketimizin Orta ve Güney Amerika pazarlarýna giriþ stratejisinin önemli bir adýmý olup, küresel büyüme hedeflerine katký saðlayacaktýr.
Kamuoyunun bilgisine sunarýz.
Bu geliþme, Kontrolmatik / Pomega için son dönemin en stratejik ve çarpan etkisi en yüksek hamlelerinden biri diyebilirim
Özetle bu Meksika anlaþmasý, üç boyutta þirketin deðerini kalýcý biçimde yukarý taþýyacak nitelikte:
1 Stratejik Anlam Kuzey Amerika ya dolaylý giriþ
Pomega Mexica %51 Pomega %49 Jebla ortaklýðýyla kuruldu yönetim kontrolü Türk tarafýnda.
ABD de üretim yapmak çok pahalý ve regülasyon olarak zor (Aslanhanýn da dediði gibi).
Meksika ise USMCA (eski NAFTA) sayesinde, ABD ve Kanadaya gümrüksüz satýþ avantajý saðlýyor.
Yani Kontrolmatik, ABD pazarýna dolaylý giriþ kapýsýný açtý üstelik Çin dýþý üretici olarak (FEOC uyumlu).
Operasyonel Etki Yatýrým yükü yok, satýþ ve kâr var
400 milyon USD yatýrýmýn tamamý Jebla tarafýndan finanse ediliyor.
Pomega sadece teknoloji, ürün ve bilgi birikimi saðlýyor.
Ýlk fazda Türkiyede üretilen ESS sistemleri Meksikaya ihraç edilip satýlacak doðrudan döviz geliri.
2027-2029 arasý Meksika da montaj + hücre üretimi baþladýðýnda, Pomega know-how lisans bedeli, servis, yazýlým ve modül tedarikçisi olacak.
Net etki: Yatýrým riski sýfýr, gelir potansiyeli yüksek.
3 Jeopolitik ve Pazar Avantajý Çin baðýmsýz üretici kartý
ABDnin Foreign Entity of Concern FEOC) kuralý nedeniyle, Çin menþeli pil bileþeni kullanan firmalar ABD teþviklerinden dýþlanýyor.
Pomega tamamen Çin dýþý üretim altyapýsýna sahip FEOC uyumlu.
Bu, ABD enerji devleri için (Tesla dýþý oyuncular dahil) alternatif tedarikçi konumu kazandýrýr.
Finansal ve Piyasa Etkisi
Kýsa vadede (2025-2026):
Türkiye den Meksika ya ESS ihracatý döviz bazlý satýþ artýþý.
2025 finansallarýna doðrudan katký.
Hisse çarpanlarý 8–10 F/Kdan 12-14 seviyesine taþýnabilir.
Orta vadede (2027-2029):
3 GWh 10 GWh üretim potansiyeli.
Her 1 GWh yaklaþýk 300-400 milyon USD ciro anlamýna gelir.
Bu projenin tam kapasite çalýþmasý, yýllýk ~3 milyar USD ciro potansiyeli taþýr (paylý olarak).
Uzun vadede (2030 sonrasý):
Pomega artýk sadece Türk batarya üreticisi deðil, Kuzey & Latin Amerika üretim ekosistemi oyuncusu olur.
Küresel çarpanla deðerleme yapýlýr (10-12x EBITDA yerine 18 -25x bandýna çýkabilir).
Özet
Etki Alaný Sonuç
Sermaye yükü Yok (Jebla finanse ediyor)
Döviz geliri Artýyor
ABD pazarý giriþi Dolaylý (Meksika üzerinden)
Rekabet avantajý FEOC uyumlu Çin alternatifi
Hisse etkisi Güçlü pozitif (çarpan geniþlemesi beklenir)
Uzun vadeli potansiyel 10 GWh üretim kapasitesiyle Latin Amerika liderliði
Bu anlaþma, Kontrolmatikin globalleþmesinde dönüm noktasý.
Türkiye de Pomega ABD de ONE þimdi Meksika da Jebla ile birlikte,
þirket artýk küresel bir enerji depolama üretim aðý inþa ediyor.
Harika. Aþaðýda Kontrolmatik / Pomega için Meksika yatýrýmý, ABD enerji depolama teþvikleri ve mevcut finansal dinamikleri temel alan 2026-2030 senaryo bazlý piyasa deðeri projeksiyonu yer alýyor.
Not: Rakamlar USD bazlýdýr, TL karþýlýðý için 2025 ortalama 35 TL/USD, 2030 a kadar 50 TL/USD parite varsayýlmýþtýr.
Varsayýmlar
Parametre 2025 Baz Deðer Açýklama
Pomega Türkiye kapasitesi 7 GWh ONE ortaklýðýyla devreye alýndý
Pomega Mexica kapasitesi 3 GWh (2027 de) 10 GWh (2031 hedefi) Jebla ortaklýðýyla
Ortalama satýþ fiyatý 300 $/kWh 2026 da; 2030 da 250 $/kWh a düþüyor
Net marj %15-25 Kârlýlýk teknolojik verimliliðe baðlý
F/K çarpaný 10-25 Piyasa algýsýna göre senaryo bazlý
1 -2026 Temkinli Senaryo
Pomega Türkiye: 6 GWh satýþ 6 GWh × 300 $/kWh = 1,8 milyar $ ciro
Pomega Mexica: 1 GWh satýþ (pilot) 300 milyon $ ciro
Konsolide gelir 2,1 milyar $
Net kâr marjý %15 315 milyon $
F/K = 12 Piyasa deðeri 3,8 milyar $ (133 milyar TL)
2- 2028 Orta Senaryo
Kalem Deðer
Pomega Türkiye: 7 GWh 2,0 milyar $
Pomega Mexica: 5 GWh 1,25 milyar $
Diðer EPC / yazýlým / Connecta katkýsý 0,3 milyar $
Konsolide gelir 3,55 milyar $
Net kâr %20 710 milyon $
F/K = 15 Piyasa deðeri 10,6 milyar $ (425 milyar TL)
3-2030 Agresif Senaryo
Kalem Deðer
Pomega Türkiye: 7 GWh 1,75 milyar $
Pomega Mexica: 10 GWh 2,5 milyar $
Connecta & yeni uydu IoT gelirleri 0,75 milyar $
EPC & yazýlým 0,5 milyar $
Konsolide gelir 5,5 milyar $
Net kâr %25 ââ€*’ 1,375 milyar $
F/K = 20 ââ€*’ Piyasa deðeri â‰Ëâ€* 27,5 milyar $ (1,37 trilyon TL)
Sonuç Tablosu
Yýl Senaryo Piyasa Deðeri ($) TL (yaklaþýk)
2026 Temkinli 3,8 milyar $ 133 milyar TL
2028 Orta 10,6 milyar $ 425 milyar TL
2030 Agresif 27,5 milyar $ 1,37 trilyon TL
Deðerlendirme
Meksika yatýrýmý, Pomega yý yalnýzca bölgesel deðil, küresel enerji depolama üreticisi konumuna taþýr.
Çin dýþý tedarik politikasý sayesinde ABD Meksika türkiye üçgeninde güçlü jeopolitik konum oluþur.
CAATSA kalkarsa, ABD finansmaný da açýlýr agresif senaryoya geçiþ hýzlanýr.
Connecta nýn LEO IoT altyapýsý olgunlaþýrsa, 2030 da enerji + uzay veri sinerjisi oluþur (Tesla/SpaceX modeli benzeri).
Kýsa özet:
2026: Depolama ihracatý hikayesi
2028: Küresel üretici
2030: Enerji teknolojisi devi
Son düzenleme : carizma; Bugün saat: 20:25.
tam da bu noktada hikâyeyi kim fiyatlar?kýsmý çok kritik.
Bu tür geliþmelerde küçük yatýrýmcý ile büyük yatýrýmcý (kurumsal fonlar) olayý çok farklý zamanlarda ve derinlikte algýlar.
Aþaðýda net ve gerçekçi bir tabloyla açýklayayým
1 Kýsa Vadede (Þimdi 2026): Küçük yatýrýmcý fiyatlar
Piyasada ilk reaksiyonu perakende yatýrýmcý verir.
Haber etkisi, forumlar, sosyal medya, KAP açýklamalarý ilk dalga küçük yatýrýmcý alýmlarýyla gelir.
Hisse hacmi artar, hikâye fiyatlanmaya baþlar.
Ancak bu dönemde kurumsal fonlar genelde izlemededir; somut ciro ve kârlýlýk görmek isterler.
Yani ilk sýçramayý küçük yatýrýmcý getirir.
2-Orta Vadede (2026-2028): Büyük yatýrýmcý girer
Pomega Meksika ve Türkiye tesislerinden ciro ve kâr gelmeye baþlar.
Ýlk ihracat raporlarý, satýþ hacimleri, EBITDA rakamlarý görünür hale gelir.
Bu aþamada:
Yabancý fonlar (örneðin BlackRock, Fidelity, Templeton) veya
Enerji temalý ETF ler (Clean Energy ETF, iShares, vs.)
devreye girer.
Büyük yatýrýmcý hikâyeyi deðil, gerçekleþmeyi alýr.
Bilanço netleþince çarpaný büyütür.
3 Uzun Vadede (2028-2030): Stratejik yatýrýmcý / ortaklýk gelir
Artýk Pomega Mexica 10 GWh seviyesinde üretim yapýyor olacak.
Bu, pilot proje deðil, global ölçekli üretim demek.
Bu aþamada:
ABD veya Avrupa merkezli enerji devleri (Fluence, ABB, Siemens, GE Energy, vs.)
veya sovereign wealth fund lar (ör. Norveç Varlýk Fonu, QIA, Mubadala)
gibi yatýrýmcýlar doðrudan hisse veya ortaklýk yoluna girebilir.
Bu tür yatýrýmcýlar þirketin piyasa deðerini kalýcý biçimde 2–3 kat yukarý taþýyan stratejik alýmlarý yapar.
Sonuç Tablosu
Dönem Fiyatlayan Geliþme Aþamasý Etki
2025-2026 Küçük yatýrýmcý Haber, beklenti Volatil ama hýzlý fiyatlama
2026-2028 Kurumsal fonlar Satýþ + kârlýlýk görünür Kalýcý yükseliþ
2028-2030 Stratejik yatýrýmcý Global ölçek, ortaklýk Çarpan geniþlemesi (2-3x)
Özet
Küçük yatýrýmcý erken fark eder, hikâyeyeyatýrým yapar.
Büyük yatýrýmcý kârlýlýðý görünce girer,veriyeyatýrým yapar.
En sonunda stratejik yatýrýmcý gelir, kontr e yatýrým yapar.
Yer Ýmleri