Salih bey durup durup 12 den vuruyorsun hep
Global veya yerel siyasi-jeopolitik durumları herkes kendine göre yorumluyor zaten. Bizim toplumda farkındalığı çok yüksek insan sayısı fazla, ben sadece pek dikkat edilmeyen noktalar olursa yazıyorum. Tüpraş'ı sizden duydum, mülkiyet güvencesizliği herkesi rahatsız ediyor ve tedbir almamız lazım zira zenginler hatta bizzat kendileri öyle yapıyor.
Görmemiş olabilirsiniz, birkaç hafta önce yurtdışında olduğumu ve başka bir gelişmekte olan ülkenin borsası üzerinden yatırım yapmak üzerine görüşme yaptığımı yazdım. Belli bir büyüklüğü aşan (10.000$ da olabilir çok daha fazla da) portföyleri yurtdışına fiziki olarak taşıyıp Türkiye ile çifte vergilendirme anlaşması olan bu ülkelerin kendi borsalarından veya Türk borsasından hisse alıp satabiliriz. Türk hissesi alırken komisyon %0,25 civarı. Benim ilgilendiğim ülkede sadece petrol rafinajı değil arama ve çıkarma işlemi yapan firmalar da var. Şu anda ülkeler yabancılara banka hesabı açmayla ilgili kısıtlamalar uyguladığından gidip 6 ay oturmak lazım. Detayları merak edene anlatırım.
Gene 10 yıl önce söylediğim ve şimdilerde yaygınlaşan yöntem Türk aracı kurumlarından yurtdışı borsaları için hesap açmak. Böylece paranız işlem yaptığınız borsanın hesabına gidip gelebiliyor. ABD borsalarında farklı ülkelerin hisseleri de var. Mesela Colombia devlet şirketi Eco Petrol'ün hisseleri veya Arjantin bankası GGAL, gene Arjantinde kayıtlı ve bizim TAV'ın aynısı CAAP gibi sayısız alternatif var. ABD şirketleri içinde de grafiği düşenler hep oluyor. Şu anda kimya sektörü, gübre, gıda, ilaç, inşaat malzemeleri gibi alanlarda zirveden %40-50 gerilemiş sağlam ve köklü şirketler görüyorum. Gelirler vergiye tabidir ve 800 bin lirayı aşan yıllık kazançlarda vergi oranı %30 civarı oluyor. Enflasyon düzeltmesi yapılabiliyor, beyan dönemi Mart ayı.
Benim tavsiyem birbirine güvenen ve belli bir büyüklüğe sahip yatırımcıların bir araya gelip A.Ş. kurmaları, düzgün bir tüzük hazırlayarak nakdi ve ayni sermayelerini yatırım şirketinin hisseleri haline getirmeleri. Ekip gerektirmeden, sadece dışarıdan mali müşavirlik hizmeti alınacak bu organizasyon sermayesini yurtiçi ve dışında yatırıma yönlendirip vergi avantajlarından yararlanabilir. Kişisel araba masrafları gibi şeyleri de gider gösterebilir. Uygulamada bir kurucunun organizasyonu yönlendirmesi gerekir, kararlar ortak alınır vs.
Yer İmleri