Artan

99,00 10 18:10
16.477,50 10 18:10
134,20 10 18:10
71,50 10 18:10
291,50 10 18:10
Artan Hisseler

Azalan

87,30 -10 18:10
512,00 -9.94 18:10
11,87 -9.94 18:10
56,95 -6.64 18:10
32,60 -6.48 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

25.705.427.996,65 18:10
25.126.837.234,00 18:10
19.159.886.780,88 18:10
15.041.630.827,90 18:10
14.530.506.819,80 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 23/24 İlkİlk ... 1321222324 SonSon
Arama sonucu : 191 madde; 177 - 184 arası.

Konu: Borsa Felsefesi, Borsacı Kafası.

  1. Salih bey durup durup 12 den vuruyorsun hep
    Global veya yerel siyasi-jeopolitik durumları herkes kendine göre yorumluyor zaten. Bizim toplumda farkındalığı çok yüksek insan sayısı fazla, ben sadece pek dikkat edilmeyen noktalar olursa yazıyorum. Tüpraş'ı sizden duydum, mülkiyet güvencesizliği herkesi rahatsız ediyor ve tedbir almamız lazım zira zenginler hatta bizzat kendileri öyle yapıyor.

    Görmemiş olabilirsiniz, birkaç hafta önce yurtdışında olduğumu ve başka bir gelişmekte olan ülkenin borsası üzerinden yatırım yapmak üzerine görüşme yaptığımı yazdım. Belli bir büyüklüğü aşan (10.000$ da olabilir çok daha fazla da) portföyleri yurtdışına fiziki olarak taşıyıp Türkiye ile çifte vergilendirme anlaşması olan bu ülkelerin kendi borsalarından veya Türk borsasından hisse alıp satabiliriz. Türk hissesi alırken komisyon %0,25 civarı. Benim ilgilendiğim ülkede sadece petrol rafinajı değil arama ve çıkarma işlemi yapan firmalar da var. Şu anda ülkeler yabancılara banka hesabı açmayla ilgili kısıtlamalar uyguladığından gidip 6 ay oturmak lazım. Detayları merak edene anlatırım.

    Gene 10 yıl önce söylediğim ve şimdilerde yaygınlaşan yöntem Türk aracı kurumlarından yurtdışı borsaları için hesap açmak. Böylece paranız işlem yaptığınız borsanın hesabına gidip gelebiliyor. ABD borsalarında farklı ülkelerin hisseleri de var. Mesela Colombia devlet şirketi Eco Petrol'ün hisseleri veya Arjantin bankası GGAL, gene Arjantinde kayıtlı ve bizim TAV'ın aynısı CAAP gibi sayısız alternatif var. ABD şirketleri içinde de grafiği düşenler hep oluyor. Şu anda kimya sektörü, gübre, gıda, ilaç, inşaat malzemeleri gibi alanlarda zirveden %40-50 gerilemiş sağlam ve köklü şirketler görüyorum. Gelirler vergiye tabidir ve 800 bin lirayı aşan yıllık kazançlarda vergi oranı %30 civarı oluyor. Enflasyon düzeltmesi yapılabiliyor, beyan dönemi Mart ayı.

    Benim tavsiyem birbirine güvenen ve belli bir büyüklüğe sahip yatırımcıların bir araya gelip A.Ş. kurmaları, düzgün bir tüzük hazırlayarak nakdi ve ayni sermayelerini yatırım şirketinin hisseleri haline getirmeleri. Ekip gerektirmeden, sadece dışarıdan mali müşavirlik hizmeti alınacak bu organizasyon sermayesini yurtiçi ve dışında yatırıma yönlendirip vergi avantajlarından yararlanabilir. Kişisel araba masrafları gibi şeyleri de gider gösterebilir. Uygulamada bir kurucunun organizasyonu yönlendirmesi gerekir, kararlar ortak alınır vs.

  2. Borsada kullandığımız metotlar, teknikler, analizler ve kişisel yaklaşımımız evrensel olmalı, kişisel veya komplo teorilerine dayalı değil.

    Sizi başka bir ülkeye götürüp ekran karşısına koyduklarında, haberdar olmadığınız politik durumlara rağmen yabancılık çekmeden, aynı analiz yöntemleri ve yaklaşımlarla seçim yapabiliyor olmalısınız. Teknik analiz bu bakımdan kulağa en uygun aday gibi gelse de tek başına yeterli olamıyor. Mutlaka değerleme ve getiri hesaplamaları ile desteklenmesi lazım. Bu yöntemler zaten sizi, ülkelerin siyasi gerçeklerinin göstergeleri olan faiz oranı ve kurlar yoluyla iskonto yapmaya yöneltecektir.

  3. Hocam herkesin bilip uyguladığı "evrensel metotlar" kullanılırsa mantık gereği hiç kimse bu işten para kazanamaz. 😊
    26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.

  4. İşte o yüzden MPT EMH RBT out, Reflexivity Theory in diyoruz. 😞
    26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.

  5.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    İşte o yüzden MPT EMH RBT out, Reflexivity Theory in diyoruz. ��
    Bu durumda sizin imzanızda devamlı gözüken yatırımınızı şu şekilde gerekçelendirebiliriz; Ötekilerin verileri-haberleri hatalı yorumlayarak karar aldıkları, fiyatlar üzerinde çarpık etkiye neden olan bu hatalı algıların temelleri de değişikliğe uğratarak yeni hatalı yargılara neden olduğu döngüsel bir süreç fikrine dayanarak yön belirleme ve o yönde hareket etme?

    İyi de bu zaten medeniyetin başından beri var olan bir dengesizlik salınımı ve hep devam edecek. Esasen borsacıların ve işadamlarının peşinde koştuğu fırsatların kaynağı da bu algıya dayalı dengesizlikler aksi halde kimse gönüllü para kaybetmez. Güneş tutulmasının bir işaret, doğal felaketlerin ise tanrıların cezası olduğunu söyleyerek tahtını korumaya çalışan kralların yönlendirmesiyle insanların diri diri kurban edildiği bir tarih söz konusu. Biz bu salınımın uygun giriş-çıkış noktalarını tespit etmekten başka ne yapabiliriz?

    Söz ettiğim evrensel metedoloji herkesin kullandığı ortak yöntemler değil. Sizin kişisel yatırım yaklaşımınızın evrensel uygulanabilirliğidir. Sonuçta yöntemleriniz size özel olacak, sizi yansıtacak ama her yatırım mecrasına uyarlanabilir özellikte olma şartını sağlamalı.

  6. Dikkatimi çeken 2 haberi paylaşmak istiyorum. Koç Holding likiditesini güçlendirmek için 600 milyonluk kredi anlaşması yapmış.
    Eğer Koç holdingin likiditesi güçlendirilme ihtiyacı hissediyorsa diğerleri ne yapsın? Sadece Tüpraş ülkenin akaryakıt ve petrol tekeli, likiditesi devlet bütçesi gibi üstüne bankası da var?

    Chobani ülkenin en zengini olmuş. Bugün en düşük sermayeyle iş kurayım deseniz karşınıza yoğurtçuluk çıkar. Süt fabrikası milyonlarca dolara kurulur yoğurt merdiven altı bile üretilir. Pınar 50 yıldır her türlü süt ürünün üretiyor ama adam ABD'de batık yoğurt fabrikasını 10 yıl işleterek Türkiye'nin 100 yıllık ailelerini geçiyor. İki ülke arasındaki farkın harika bir göstergesi.

  7. Yüksek faiz ortamında hisse fiyatlarının her iki yönde aşırı dalgalanmasının nedeni, zaten yüksek olan sabit getiriyi aşabilecek yatırım fırsatları yaratabilmektir yani spekülasyon. Yüksek faiz ve enflasyonun neden olduğu ekonomik sıkıntılar siyaset cephesine sirayet ederek bu aşırı dalgaları besleyecek süreci hazırlar. Aynı yüksek faiz hem ticari kredileri hem de kredili hisse işlemlerini azaltarak varlık değerlerini negatif etkiler. Zarar neden olan pozisyonlar zamanla düzelebilir yeter ki sağlam ve güçlü yatırım araçları seçilmiş olsun. Gerçi günümüzde sağlam kavramının içeriği de pek belirgin değil.

  8. Gıda Stoklayın Çağırısı...

    Almanya ve bazı avrupa ülkelerinin gıda stoklama çağırılarını duymuşsunuzdur. Eksik ve yanlış anlaşılan bu haberler avrupada bir savaş ihtimali kaynaklı değil, Rusya'nın Ukrayna'da nükler silah kullanmasının neden olabileceği panikle ilgili. ABD zaten yerle bir ettiği ve kendi adasına sıkıştırdığı Japonya'ya karşı hiç acımadan 2 tane kullanmıştı. Bazıları bunun savaşı bitirmek için olduğunu söyler ama asıl nedeni dünya üzerinde nükleer güç kaynaklı bir kontrol ve düzen sağlamaktı, Rusya bu dönemin sonunu getirecek mi?

    Anlaşılan o ki; Rusya kendine tam tabi olmayan bir ukrayna fikrini kabul etmeyecek. Koskoca ABD yetkilileri bile bu savaşta metrekareye düşen ateş gücü ve kayıpların 2. dünya savaşından fazla olduğu gerçeğini ciddiye almıyor. Esasen Vietnam savaşı bile ölçeklenme yapıldığında 2. dünya savaşından büyüktür diyebiliriz. Hatta Viet Cong'lar dünyada bir ABD uçak gemisini batırabilen tek ordu unvanına sahip, USNS Card kıyıya yakın demirlediğinden yarım batarak zemine oturmuştu. Avrupalılar Rusya'nın ilerleyen zamanlarda, kaybettiği eski hakimiyet alanlarına da göz dikebileceğinden korkuyor, özellikle Kuzey'de... Bu ihtimal gerçek olabilir mi?

    Eğer Rusya, sadece küçük yerleşim yerleriyle sınırlı olmak üzere yani sembolik bir nükleer güç kullanımına giderse 1945'ten beri devam eden nükleer caydırıcılığa dayalı sulh anlayışı ortadan kalkar ve artık bildiğimiz anlamda dengeler tamamen yok olur. Mevcut konvansiyonel silahlarla sonuca ulaşamayan Rusya için nükleer silah kullanımının ihtimal dahilinde olduğunu zaten kendileri dile getiriyor.

    İran meselesi de çok önemli. Rusya için güneyde tampon anlamına gelen İran askeri gücü yok olur ve ABD yanlısı bir rejim gelirse Rusya Afganistan'a hamle yapmak zorunda kalabilir. ABD'nin Zengezur koridoru hamlesi de muhtemelen Rusların güneye doğru ikmal hatlarını kesme amaçlıdır. Pakistan da ABD müttefiki ve dikkat ederseniz bölge ısınıyor.

Sayfa 23/24 İlkİlk ... 1321222324 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •