Yaz başında TL'nin değer kaybetmesine neden olabilecek 25 sağlam gerekçe sayabilirdim ve herkesin TL'nin fazla değerli olduğuna dair ortak görüşü de bunlara dahil. Atladığım nokta ise altın rallisiydi. 2024'e 2.000$ ile giren 2025'e 2700$ ile başlayan altın fiyatları sert yükselirken rezervlerinin büyük kısmını altın cinsinden tutan ülkelerden, politik ve ekonomik kırılganlığı fazla olanlar bu ralliden destek görmüş olabilir mi? Sadece devletler değil pek çok ülkede halklar ve özel kurumlar da birikim tercihlerini altından yana kullandıkça dövize olan talep azalmış olmalı. Altın rallisi medya vasıtasıyla her geçen gün daha fazla dikkat çektikçe daha çok likit buraya akmış gibi gözüküyor.

Bu önerme doğruysa altının aşağı yönlü hareketi yerel paralar üzerinde baskıyı artırabilir. Kar realizasyonu sonrası geçilecek yatırım araçları neler olabilir düşünmek lazım. Kurumsal ve kişisel tercihler elbette farklı olacaktır. Zayıf ekonomilerin merkez bankalarının, yerel paranın değerini belirleyecek güçte olduğunu hiçbir zaman düşünmedim ve cevabı hep piyasa dinamikleri arasında aradım.