İMD DÜnya Rekabetçilik Sıralaması konusu ile ilgili olarak;
paylaşım yapan bütün forumdaşların ileri sürdükleri tespitlerin hemen hepsi algılara ve gerçekliğe uyuyor.
Anladığım kadarıyla ve Sayın Deniz43 Hocamın da belirttiği üzere sorun, kriterlere verilen/bence verilmeyen ağırlıklar.
Şu izlenim oluştu bende.
Kriterler oluşturulmuş örneğin; Altyapının kırılımındaki eğitim, bütün vatandaşlar okuma yazma biliyor mu? Biliyor tam puan.
Okulda spor tesisleri var mı? Var tam puan.
Teknolojik altyapı;5G var mı var? Tam puan.
Kişi başı elektronik alet sayısı? Örneğin. 4'ten fazla, tam puan
Vs.vs.
Excel tabosunda her ülkeye nesnel konularda eşit puanlar verilmiş.
Bir de şöyle bakalım:
Okuma yazma biliyor mu? Evet 682.000 kişinin tamamı. (Araştırmadan söylüyorum rakamları)Hindistandaki mühendis sayısı 1.000.000 adet .Nüfusu az ama farketmez,682.000 kişinin hepsi mühendis olabilir, olursa da onlara yaklaşmış oluruz.
Eğitim tesisleşmesi;1.000 tane okulu var: Ee diğerinde 100.000 tane okulu olmayan yerleşim birimi var ancak okul sayısı 50.000.
Sıralamalardaki nüfusu çok az ülkelerin, baz/ölçeklerinin küçük olmasından dolayı sıralamaları yüksek çıkmakta.
Ortalama gelişmişlik seviyesinde olan bir ülkenin en büyük gücü nüfusudur. Bu sana rahat bir hayat yaşatmaz belki ama senin ve gelecek torunlarının hayatta kalmasını sağlar.
Sıralamanın diğer bir yönü sıralamayı yapan kar amaçlı söz konusu firmanın kriterlerinin 2/3 ünün verilerden cemedildiği, geri kalan oranın görüşlerden oluşturulduğunu ifade etmesi.
Mesala Türkiye'den Tüsiad çalışanlarından, rehberliğinden bilgi/görüş alınması. (X'te paylaşım yapan Alper Üçok da Tüsiad Berlin Direktörü)
Sıralama çalışmasında ilgimi çeken noktalar:
-İsrail,Rusya,Mısır,İran, Ukrayna listede yok.
-Kıbrıs, Moğolistan, Kolombiya vb. çok sayıda ülke var.
-3 büyük dünya ekonomisi ABD,Çin, Almanya sıralamaları birbirine çok yakın.
Aşağıda linki bırakıyorum. Detaylı incelemeler yapılınca pek çok noktada çarpıklıklar olduğunu göreceksiniz.
https://www.imd.org/centers/wcc/worl...ngs/#_tab_Rank
Son olarak söylemek istediklerim,
-Uluslararası nesnel ölçütlere dayanmayan sıralamaları, yarışmaları, ödülleri halk olarak çok dikkate alıyoruz ve bu algılarımızın bozulmasına neden oluyor.
Örneğin Nobel'deki bilim dışındaki ödüller. Hepsinin bir amacı var. Bu ödülleri alan ülkeleri ve alan kişileri inceleyin lütfen.
Oscar ödülleri,Emmy, Avrovizyon yarışmaları...
-Pek çok ülke ekonomik olarak NŞA bizden daha iyi. Ancak unutulmamalıdır, dünyada NOlmayanŞ oluşuyor. Konuya Türkiye açısından bakar isek, oluşan yeni NOŞA Türkiye'nin kendisine yeten bir ülke olduğuna inanıyorum.
Önemli olan kendine yeterlilik ve hiç olmazsa potansiyelin varlığı.
-Herhangi bir konuda fikirlerimiz farklı olabilir, politik görüş/duruş, dünya hayatı ve sonrası görüşlerimiz farklı olabilir, dinimiz, ırkımız mezhebimiz farklı olabilir. Ayrışmamalıyız.
Benim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak baktığım tek şey, savaş söz konusu olduğunda benimle cepheye gidecek gitmeyecek mi? Yoksa bana ne yukarıda saydığım -benden- farklılıklarından....
İnsanlar, “İnandık” demekle imtihan edilmeden bırakılacaklarını mı zannederler?
Ankebut-2
Yer İmleri