Artan

42,30 9.98 18:10
51,70 9.95 18:10
15,49 9.94 18:10
293,00 9.94 18:10
55,85 9.94 18:10
Artan Hisseler

Azalan

2,07 -10 18:10
78,30 -10 18:10
9,45 -10 18:10
112,60 -9.99 18:10
23,98 -9.98 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

12.540.974.365,50 18:10
11.053.409.297,38 18:10
8.596.734.413,33 18:10
7.895.451.379,96 18:10
7.682.484.507,90 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 542/551 İlkİlk ... 42442492532540541542543544 ... SonSon
Arama sonucu : 4402 madde; 4,329 - 4,336 arası.

Konu: Viop LXVIII

1. Soner Gökten gönderiyi yeniden yayınladı
    Soner Gökten
    @SonerGokten
    ·
    20s
    Kamu Gücünün Gölgesinde Özel Şirket Olmaz! Kanımca Danışmana Yönetim Kurulu Görev Onayı Verilmeyecektir!

Bürokratların ve özellikle Cumhurbaşkanı danışmanlarının, hele ki adı borsa işlemleriyle sık sık anılan finansal kuruluşlarda görev almaları; hem etik, hem yasal, hem de kurumsal yönetim açısından kabul edilemez bir risk alanı yaratır. Bu durum sadece çıkar çatışması doğurmakla kalmaz; piyasa adaletini, kurumların bağımsızlığını ve kamu yönetiminin meşruiyetini doğrudan zedeler.

Çünkü kamu görevlisinin asli görevi kamusal yararı korumaktır, özel şirketin amacı ise kâr&değer maksimizasyonudur. Bu iki zıt motivasyonun aynı kişide birleşmesi, kaçınılmaz olarak “çıkar çatışması" yaratır. Bu çatışmanın kendisi bile, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi Kanunu ve OECD’nin “Çıkar Çatışması Rehberi" standartlarına göre sakıncalı kabul edilir.

Dahası, danışmanlık pozisyonları; faiz politikaları, regülasyon zamanlamaları, kamu maliyesi, vergi düzenlemeleri, finansal istikrar kararları gibi piyasa değerini doğrudan etkileyen bilgiler sağlar. Bu da 6362 sayılı SPKn’nın 106–107. maddelerindeki içsel bilgi ve piyasa bozucu işlem yasaklarının gölgesini dahi kaldıramaz. Sadece ihtimalinin olması bile, hukuken ve etik olarak yeterince ağırdır.

Bir üst düzey kamu görevlisinin finans kuruluşunda görev alması aynı zamanda “koruma kalkanı" algısı yaratır:
    “Bu şirkete yaptırım işlemezâ€,
    “Bu kurum denetimde kayırılırâ€,
    “Bu şirketin üzerindeki siyasi gölge onu dokunulmaz kılar.â€
    Bu algı hem rekabeti bozar hem de finansal ekosistemde güven erozyonu yaratır. Piyasaları bozan şey sadece suç değildir; otoritenin gölgesidir.

Uluslararası standartlar da nettir: AB Etik Kuralları, OECD Kamu Yönetimi İlkeleri, ABD Federal Etik Kuralları... Hepsi benzer şekilde kamu görevlilerinin özel finansal kuruluşlarda görev almasını yasaklar veya ağır şekilde sınırlandırır. Çünkü modern devletlerde kamu gücü ile özel sermaye arasında geçirgenlik; hem demokratik meşruiyeti hem de finansal istikrarı zayıflatır.

Bu nedenle böyle bir atama yalnızca yanlış değil;
    ⌠etik dışıdır,
    ⌠kurumsal bütünlüğe aykırıdır,
    ⌠piyasa güvenini bozar,
    ⌠SPK, BDDK, MB ve kamu otoritelerinin tarafsızlığıyla çelişir,
    ⌠uluslararası standartlarla da bağdaşmaz.

Kamu gücünü taşıyanın özel şirkette yer alması, “devlet eliyle ayrıcalık yaratılmışâ€ izlenimini kaçınılmaz şekilde üretir. Bu da hem piyasalara hem kurumsal yapıya hem de toplumun adalet duygusuna zarar verir.

Kanımca böyle bir göreve onay verilmeyecektir! Dahası bu görev için talip olanların da etik değerlerinin sorgulanması gerekir!
    BORSADA KESİNLİK YOKTUR OLASILIKLAR VARDIR.
    Burada yazılan çizilenler eğitim çalışmasıdır yatırım tavsiyesi değildir .

Kavga yok bofatera b.ka sarana kadar devam yolun palayı..
    Ne içindeyim zamanın ne de büsbütün dışında; yekpare geniş bir anın,parçalanmaz akışında bir garip rüya rengiyle uyuşmuş gibi her şekil,rüzgarda uçan tüy bile benim kadar hafif değil..

3.  Alıntı Originally Posted by katırcı_bedri Yazıyı Oku
    Kavga yok bofatera b.ka sarana kadar devam yolun palayı..
    Vatandaş hsk ya aday oluyor cumhur ittifakı tam destek seçilemiyor İstanbula ak parti bir ilçeye başkan oluyor bunu bile norml olarak insanlara anlatıyorlar , şuanda borsada bir sürü dümen dönüyor kimse ses çıkaramıyor en basiti yukarda Soner bey özetlemiş kokuşmuşluk her yeri sarmış.ha birde şu haber var aşağıda tezgahı genişletiyorlar

Piyasa Haber
    @Piyasa_Haber
    ·
    1 sa
    SPK Yatırım Fonları Daire Başkanlığı kuracak.

— Bloomberg HT

Alıntı Originally Posted by sindoma53 Yazıyı Oku
    1 sa
    SPK Yatırım Fonları Daire Başkanlığı kuracak.

â۠Bloomberg HT
    Heralde havuza ödeme yapan fon sahipleri istediğini yapacak.. paranın kokusunu fena alıyorlar..durmak yok yolmaya devam..
    Ne içindeyim zamanın ne de büsbütün dışında; yekpare geniş bir anın,parçalanmaz akışında bir garip rüya rengiyle uyuşmuş gibi her şekil,rüzgarda uçan tüy bile benim kadar hafif değil..

5.  Alıntı Originally Posted by katırcı_bedri Yazıyı Oku
    Heralde havuza ödeme yapan fon sahipleri istediğini yapacak.. paranın kokusunu fena alıyorlar..durmak yok yolmaya devam..
    bir yazı paylaşayım bilgilen çok para döndüren yandaşlar ekipler ne ararsan var kokuşmuşluk olan her yerde bunlar mevcut bu yüzden koltuktan kalkmak ve konforu kaybetmek zor geliyor insanlara

6.  Alıntı Originally Posted by katırcı_bedri Yazıyı Oku
    Ne acı değil mi? Güzel bir gelişme diyemiyoruz.. muhakkak yine vatandaşı yolacak bir şeydir diyoruz

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

7. 19 Kasım 2025, Çarşamba
    DİLEK GÜNGÖR
    Fonlara banka düzeni
    Piyasada yatırım fonları tartışması sürüyor. Yazıp çizenlerin kimi iyi niyetli, kiminin ise niyeti bozuk! İyi niyetliler ileride olası risklere dikkat çekip uyarıyor. Niyeti bozuklar ise buradan yeni bir kriz oluşturma derdinde… Geçen hafta konuyla ilgili iki yazı yazdım.
    Ancak mesele hâlâ sıcak… O nedenle bugün de devam edeceğim.
    Malum, Türkiye Sermaye Piyasası Kongresi'nde hem Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in hem de SPK Başkanı Ömer Gönül'ün fonlara dönük yaptırım uygulanabileceğine yönelik açıklamaları piyasada soru işareti yarattı. Herkes açıklamaların adresini aramaya başladı. Arkasından da Ali Ercan ve Yasef Mitrani'nin tefecilik suçlamasıyla tutuklanması, şirketin sahibinin yönettiği Allbatross'un fonlarını zora soktu. Fondan yüksek miktarda çıkış başlayınca teminatın karşılanamaması sorunu yaşandı. Hafta başında bazı yatırımcıların paralarını alamadıkları ya da gecikme yaşadıklarına dair paylaşımları da işin tuzu biberi oldu. Bazı çevreler yaşanan süreci fırsat bilip piyasada panik havası estirmeye devam etti.
    Peki neler oluyor?
    Dün birçok telefon görüşmesi yaptım. Öğrendiğim kadarıyla, Allbatross Portföy'ün fonlarında hafta başında yüklü miktarda çıkış oldu. Bunun üzerine piyasada herhangi bir risk yaşanmaması için ilgili kurumlar devreye girdi. Takasbank, BDDK, SPK duruma müdahale ederek, bazı düzenlemeler yaptı. 10 milyar TL'ye yakın çıkış olduğu, bunun yüzde 80'inin teminat sorununun kalmadığı söyleniyor. Anlayacağınız, mesele piyasada sistematik risk haline gelmeden çözülmüşe benziyor.
    Gelelim bundan sonra ne olacağına…
    Geçen hafta yatırım fonlarıyla ilgili üzerinde çalışılan düzenlemenin ana hatlarını yazdım. Ekonomi yönetimi, yatırım fonlarını da SPK Kanunu'ndaki piyasa manipülasyonu maddesine eklemeyi planlıyor. Böylece, yatırım fonları üzerinden yapılan işlemler de piyasa dolandırıcılığı suçuna girebilecek. Fonlar, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 101'nci maddesinde düzenlenen tedbirlerden nasibini alacak. (Borsalarda geçici veya sürekli olarak işlem yapılmasının yasaklanması, takas yöntemlerinin değiştirilmesi, kredili alım, açığa satış, ödünç alma ve verme işlemlerinin sınırlanması vb)
    Bunlar kanunda yapılacak değişiklikler…
    Öğrendiğime göre, SPK bir başka düzenleme üzerinde daha çalışıyor. Fonlara bankacılık nizamı getirilmesi düşünülüyor.
    Malumunuz, Bankacılık Kanunu'na göre, banka sahibi kendi kurduğu iştiraklere kredi verirken belirli sınırlamalara tabii… Bunun için kanunda belirli oranlar konulmuş durumda…
    SPK da Bankacılık Kanunu'ndaki gibi bir sınırlamayı fonlar için düşünüyor. Fonların portföyünde kendi sahip oldukları şirket hisselerinin belirli bir oran ölçüsünde tutulması ve teminatlara yönelik sınırlamalar planlanıyor. Kurum şu anda etki analizi yapıyor. Yapılacak herhangi bir düzenlemenin borsaya etkisi olup olmayacağını değerlendiriyor. Anladığım kadarıyla, kısa süre içinde bir karar çıkabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
    Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

8. Bankalarla ilgili haber mi var varsa halkbank banka değilmi yoksa şişe çevirmece mi var denk geleni makinalarla bam bam mı

Sayfa 542/551 İlkİlk ... 42442492532540541542543544 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •