Dünya piyasalarında büyük ortak veya kurucu pay satışları tek başına olumsuz bir sinyal olarak görülmez; asıl önemli olan satışın yöntemi, alıcı profili ve satış sonrası ortaklık yapısının korunup korunmadığıdır. ABD ve Avrupada Teslada Elon Muskın, Amazon ve Googleda kurucu ortakların yıllar içinde gerçekleştirdiği block satışlar; şirketlerden çıkış olarak değil, likidite yaratma, portföy optimizasyonu ve yeni yatırımlar için kaynak sağlama adımları olarak değerlendirilmiştir. Altyapı ve enerji şirketlerinde de benzer şekilde kurucu ortakların toptan satışları, kurumsal yatırımcı girişini hızlandıran ve hissede derinliği artıran işlemler olarak kabul edilir.
Türkiyede ise bireysel yatırımcı oranının yüksek olması nedeniyle patron sattı refleksi daha hızlı ve çoğu zaman daha duygusal oluşabilmektedir; oysa global piyasalarda yatırımcılar neden sattı, kime sattı ve satış sonrası pozisyonu ne sorularına odaklanır.
KONTR özelinde gerçekleşen satış, Borsa İstanbul Toptan Alış Satış Pazarında, piyasa dışı ve şeffaf şekilde, kurumsal ve nitelikli yatırımcılara yapılmış; şirketin yatırımcı tabanını genişletmek ve Grup için finansman sağlamak amacıyla açık bir gerekçe ile duyurulmuştur. Satış sonrasında ana ortağın payının %10un üzerinde kalması, yönetimsel ve stratejik bağlılığın sürdüğünü göstermekte; bu işlemi şirketten çıkış değil, KONTRnin uluslararası standartlara daha yakın bir kurumsallaşma adımı olarak konumlandırmaktadır. Kısa vadeli fiyat dalgalanmaları tartışılabilir olmakla birlikte, dünya piyasalarında bu tür işlemlerin orta ve uzun vadeli etkisini belirleyen asıl unsur yine şirketin operasyonel performansı, büyüme hikâyesi ve finansal sonuçlarıdır.
Bu kadar hacim hangi enayi satışları karşıladı bilmem. Ha bu kadar satıştan sonra tabana yapışırsa güvenim hepten sıfır
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Koçların en babası baba Koç yani Vehbi Koç ile ilgili bir anı
Zaman olarak bir kaç ay oynayabilir tahminen kırk yıl önce Taksim divan otelde o zaman otosan olan şirketin genel kuruluna katılmıştım ,içerideki en genç hemde en çulsuz olarak bendim dışarı atarlar diye arkalarda bir yere iliştim ,bizler kırmızı kadife koltuklardaydık Koç köy kahvelerinde gördüğümüz eski önünde tahta bir masa ve sandaliyedeyede oturdu tek başına ne sekreter var ne bilgisayar bir yarım saat şirket hakkında bilgi verdi o zaman hissenin fiyatı 0,75 kuruştu neyse kurul bitti dedi sormak söylemek istediğiniz bir şey varmı deyince ,kelli felli adamlar söz aldılar hep zarar ediyoruz bari bu yıl üç beş kuruş temettü verin diye sızlandılar.
Koç onlara biz zarar etmiyoruz büyümeye çalışıyoruz kazandığımız paralarla yeni yatırımlara gidiyoruz biraz sabırlı olursanız hayal edemeyeceğiniz kadar paralar kazanacaksınız dedi .bir iki kişi daha aynı minvalde söz alıncaa Koç hiç unutamayacağım şu sözü söyledi
ben Koç olarak hiç bir şirketimi zarar etsin yada batsın diye kurmam otosan benim amiral gemimdir merak etmeyin gerekirse uluslar arası borçlara girip yoluma devam edeceğim deyince bende bir şaşkınlık oluştu yahu bu Koçundamı paraya ihtiyacı var ? meğer varmış Koç ta sınırlı imakanlardaymış daha sonra fort la ortak oldular bu günkü FROTO oldular . Koç hisselerimi tutanlar kazanacak demişti ,o günkü 0,75 kağıdı tutanlar acaaba varmı varsa nasıl bir servet sahibi oldular 40 yıl önceki sermaye ve şimdikini düşünün kazanılan inanılmaz parayı görebilirsiniz . ben 1,25 ten elimdeki otosanları sattığımda çok sevinmiştim ama şimdi ahhh ah çekerim zaman zaman
o günden sonra otosan çok düştü çok çıktı ama bu gün FROTO olarak yerinde Türk sanayinin en değerli şirketlerinden biri
Türk yatırımcısı sabah aldı akşama tavan yapmadıysa vesveseye düşer genel olarak maalesef böyleyiz yarın olmaz şimda ahhhh şimdi
birde şunu unutamam o kelli felli gran tuvalet adamlar orada biraz pasta kek öte beri vardı kurul sonrası onları nasıl avuçlayarak ağızlarına götürdüklerini görünce şaşkınlıktan bir tek kraker bile yiyemedim
Üşenmeyin, hissenin zirve yaptığı 25 Ekim 2023 ve sonrasındaki 6 aylık sürede bu başlıkta yazılanları okuyun ve olayın nereden nereye geldiğini çözümlemeniz daha kolay olacaktır.
"Fiyat şeytandır, aslolan uzun vadedir" şeklindeki yaklaşım zirveden % 78'lik bir düşüşe rağmen küçük yatırımcıyı bu kaybı sineye çekmesine zorlar. Elbette herkes tepede almamıştır, ama yatırdığı varlığın % 50'sine yakınını kaybeden insan sayısı hiç de az değildir burada. Zirveden bugüne kadar fiyatın ağırlıklı ortalaması, yani ortalama maliyet 23,48. Yani ortalama maliyete göre bile % 50 civarı kayıp varsa, bu çok şey ifade etmektedir son 2 yıldır KONTR içerisinde olan bireysel yatırımcı için.
Bu yaklaşım için stop loss, risk yönetimi filan hikayedir. "Bugünü boşver, 5 yıl sonrasına bak, kendini uzayda göreceksin" demekten farkı yok aslında bu yaklaşımın. Şu 2 yılı hissede yaşayanlara bundan sonraki gelecek yatırımları için bir tecrübe ve ders olur inşallah.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
7-SPK yı benim kadar eleştrip elini taşın altına koyana fazla kimseye rastlamadım boynuna zincir kulağına küpe takarak el kol hareketleriyle bir şeyler biliyormuş havasına girmiş yazık bunu prof yapmışlar senin bu ülkeye bir katkın varmı mesela uzaya bir tek uydu yolayabildinmiki kontrolmatiği kötülüyorsun
bugünkü en güzel yazı.... teşekkürler nevriz
SPK nın şirketlere eşit davranmadığını bir çok kereler gördüm ,bir ara katmerciler şirketi çok borçlanmış para kazanmasına rağmen gelen karlar faize gidiyordu şirket 2 /3 lira iken yüklü bedellilerine çokta kısa sürede onay aldı ,boğuntusunu atlatarak kara geçti ,kontrolmatiğin fiyatı 30 liradayken %300 bedellisi onay alamadı alın size tarafgirlik.
şu an bir çok şirket zorda ancak şirketleri tek başına suçlamak vicdanıma el vermiyor ,kim derdi gözleri ışıldatarak düzlüğe çıkaracağım diyen adamlara ekonomi teslim edilir ,kim derdi KKM olacak kim derdi nas gelecek ekonomi pas pas olacak
Yer İmleri