Originally Posted by
Desidero74
Dün akşam bir adam vardı habertürk de, eski SGK başmüfettişi bu en düşük emekli aylığına zam yapılması büyük haksızlık bu bir sosyal yardımdır emekli maaşı böyle olamaz dedi.
Kısaca, yarım emekli maaşı alanlar var dedi yani 3600 günle emekli olanlar bunların mayışı normalde 8000 tl olması gerekirken 6000 günle 7000 gün primle 16 000 mayış alanla bunları eşitliyorsunuz diğeri neden fazla prim ödedi o zaman dedi.
Bunu ısrarla yazıyorum beni doğrudan ilgilendirmese de, dolaylı olarak ilgilendiriyor zira herkesin alacağı zammı bunlar tek başlarına alıp oturuyorlar, belki yüzde 12 artı 3000 seyyanen zamma belki yüzde 18 e gelecek artışa bunlar engel teşkil ediyorlar çünkü lup bütçeyi yutuyorlar.
Bunu herkesin anlaması için sürekli konuşmak hep konuşmak ve daima konuşup bu asalakları lanse etmek lazım. Bir de bu asalaklar ölünce karıları, bekar kızları da para almaya devam ediyor.
Bunlara para verilecekse sosyal yardım adı altında verilsin içlerinde 3-5-10 dairesi çifliği bağı bahçesi olan asalaklar, 8000 ise kök mayışları köküne kadar bu rakkam üzerinden mayış alıp oturmalılar, kökleri kuruyasacalar.
Tekrardan içlerinde zor durumda olanlara aynı paraya tamamlansın karşı değilim ama sosyal yardım olarak ve sadece 3600 güne babadan kıza 50 yıl, 60 yıl sürekli mayış dünyanın hiçbir yerinde yok benim de kızım var. Yanlışa yanlış deyip konuşmak lazım.
Toplumun büyük kesiminin anlayamadığı ve emeklilerden nefret edilmesine neden olan "şükürcü, yedirmeyizci emekli" modeli tam olarak bu profil aslında. Mevcut haliyle bile temel ihtiyaçlar için yetersiz olsa dahi, oransal olarak hak etmedikleri bir maaşı alıyorlar mevcut uygulama sayesinde.
Uygulama o kadar garabet ki, örneğin 9000 gün tavan prim ödeyerek, 10 yıl önce emekli olmuş bir vatandaş ile aynı maaşı alıyorlar an itibari ile.
Uygulama böyle sürdükçe, yani genel emekli maaşına düşük, bunlara yüksek zamlar yapıldığı sürece tüm emekliler bu maaş skalasında birleşecek zamanla. Sosyal Güvenlik Uygulaması'na toplumun inancını kırmak, sistemi iyice çıkmaza sokmak için, daha iyisi yapılamaz.
Adam da şükür ediyor, çünkü ödediği 3 kuruş prim ile, oransal olarak asla alamayacağı bir seviyede maaş alıyor.
Mesele sadece prim de değil. Siz yüksek maaş göstererek, yüksek vergi diliminden gelir vergisi ödüyorsunuz.
Daha fazla KDV, ÖTV vb ödüyorsunuz, daha fazla prim ödüyorsunuz yıllarca.
Bu meselenin yarattığı en büyük sorun, insanların sisteme olan inancını yıkarak, sistem dışı yollara itmesi.
Al,sat,tut,yakala,sık,bırak vb. tavsiye için aracı kurumunuzla görüşün.
Yer İmleri