Artan

682,00 10 18:10
77,55 10 18:10
492,25 10 18:10
12,87 10 18:10
28,40 9.99 18:10
Artan Hisseler

Azalan

3,58 -9.82 18:10
4,50 -9.82 18:10
38,94 -9.74 18:10
40,54 -7.86 18:10
2,36 -6.72 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

15.073.315.164,75 18:10
12.761.694.646,25 18:10
11.173.006.340,66 18:10
8.916.976.280,08 18:10
7.862.777.312,36 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 719/719 İlkİlk ... 219619669709717718719
Arama sonucu : 5751 madde; 5,745 - 5,751 arası.

Konu: HEKTS (Hektaş Ticaret A.Ş.) Forumu

1.  Alıntı Originally Posted by delimeli Yazıyı Oku
    Sn Oralet size cevap yazmıştım. Ancak auto save etmesine rağmen süre uzadığı için sayfa kendisini kapatmış. Yazdıklarımı bulma konusunda önceki yıllarda bir yol önerdiğinizi hatırlar gibiyim. Yazdıklarıma ulaşma imkanım varsa onları getirmek isterim.
    Geçen bana da aynısı oldu, auto save etti, beni sayfadan attı, tekrar girdiğimde kaydettiği yazımı geri getirmedi. Site bu özelliğini yitirdi sanırım.

2.  Alıntı Originally Posted by Oralet_Osman Yazıyı Oku
    Geçen bana da aynısı oldu, auto save etti, beni sayfadan attı, tekrar girdiğimde kaydettiği yazımı geri getirmedi. Site bu özelliğini yitirdi sanırım.
    Yazık oldu. Bir sayfa oldukça uzun yazmıştım Üzüldüm Şimdi aynısını yazamam ama daha sonra özetini yapmaya çalışırım.

3. realist olmakta fayda var
    altı üstü gübre firması varlıklarının çoğu oyak geçti tek hikayesi orta asya fabrika
    bedelli üstüne bedellli sonuç borç aynı seviyeye geldi
    sasa hektaş petkim kontrolmaktik vs borçlu şirketlere baktığımda hala en primlisi açık ara hektaş duruyor
    ederi yarı fiyatı bile olmamalı

4.  Alıntı Originally Posted by tarik1234 Yazıyı Oku
    realist olmakta fayda var
    altı üstü gübre firması varlıklarının çoğu oyak geçti tek hikayesi orta asya fabrika
    bedelli üstüne bedellli sonuç borç aynı seviyeye geldi
    sasa hektaş petkim kontrolmaktik vs borçlu şirketlere baktığımda hala en primlisi açık ara hektaş duruyor
    ederi yarı fiyatı bile olmamalı
    Dediğinize katılıyorum, evet gerçekçi olmak gerekirse firma oldukça sıkıntılı durumda.

Zaten yazdığım ve kaybolan yazımda da buna vurgu yapıyordum.

Şirket 2 yıldır esas faaliyetlerinden zarar yazıyor. Favök negatif.

4 tane bedelli yaptı.

Bu bedellilerle toplamda o günkü kurlarla kasasına 318 milyon dolar para girdi. Bunun 180 milyon dolarını OYAK kendisi karşıladı.

Bunlar yetmedi piyasadan çok büyük borçlanma yapmak zorunda kaldı.

Buna rağmen şirket faiz artırımları sonrasında borçlarını çeviremez oldu.

Bütün bu borçlanma ve bedellilere rağmen şirket son 2 yıldır Esas Faaliyetlerinden bile zarar ediyor.

IMF tanımıyla böyle şirketlere Zombi Şirketler deniliyor.

Şirketin bu koşullarda ayakta kalması mümkün değil.

Bütün bunlar yanlış yönetim sonucu.

Peki neler olmuştu?

Oyak'ta 2016 yılında 16 yıllık görev süreci sonrasında Çoşkun Ulusoy'un yerine Süleyman Savaş Erdem getirildi.

İlk icraatlarından birisi 2016 Eylülünde Hektaş'a Genel Müdür olarak Levent Ortakçıer'i getirmek oldu.

Bu Genel Müdür 1997 yılında Atatürk Üniversitesi Tarımsal Yapılar ve Sulama bölümünden mezun olmuştu. Bunun dışında tarımsal üretim konusunda bir tecrübesi bulunmamaktaydı.

Çeşitli şirketlerde satış müdürlüğü yaptıktan sonra 2013-2016 yılları arasında Arsal otomotiv firmasında Genel Müdür olarak çalışmıştı.

Levent Ortakçıer'in Süleyman Savaş Erdem tarafından Hektaşa Genel Müdür olarak atanmasının esbab-ı mûcibesi bir türlü anlaşılamadı.

Hektaşta ne olduysa bu genel müdür zamanında oldu.

Yeni Genel Müdür iyi bir plânlama yapmadan Hektaşta bir çok yatırım hamlesini aynı anda başlattı.

Plânsız büyüme yüzünden şirket ciddi ölçekte finansman sıkıntısına girdi.

Aslında sürece bakıldığında gelişmelerin oldukça trajik olduğu olduğu görülmektedir.

Şirket finansmanı sağlanmadan yapılan yatırımlarla 2016-2021 döneminde çok agresif şekilde büyümüştür. Bu dönemde şirket ciddi bir borç yükü altına girmiştir.

Yönetim özellikle faiz sebep-enflasyon sonuç stratejisinin ilelebet sürdürülemeyeceğini öngörememiştir.

2023 yılından sonra gelen strateji değişikliğiyle faizlerin hızlıca artırılması sonucu şirket borçlarını çeviremez olmuştur.

Ayrıca koşulların zorlamasıyla sirket küçülme yoluna gitmiş, OYAK'a Gebze'deki arazisini ve Yönetim binalarını bile 1 milyar 250 milyon TL'ye satmak zorunda kalmıştır.

Borçlarda bu kadar hızlı bir artış yaşanırken insan merak ediyor; OYAK bu zaman diliminde şirketin bu kötü gidişini nasıl fark edememiştir?

OYAK Genel Müdür Yardımcısı Mali İşler ve Finans Grup Başkanı Baran Çelik aynı zamanda 2019 yılından 2023 yılı Şubat ayına kadar Hektaş'ta Yönetim Kurul Başkan Vekili olarak da görev yaptı.

Siz OYAK'ta Mali İşlerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı iken aynı anda da Hektaş'ta Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapacaksınız ve bu kötü finansal gidişin farkına varamayacaksınız?

Sonuçta gelinen nokta itibarıyla bu günkü sıkıntılı koşullar ortaya çıkmıştır.

Hektaşta bunlar olurken, OYAK'ta 500 bini aşkın üyeye dağıtılan nema oranları da son yıllarda düşmeye başlamıştır.

2000-2016 arasında görev yapan Çoşkun Ulusoy döneminde ortalama nema enflasyonun 2,5 katı olmuşken, 2016 sonrasında bu oran 1,90'nın altına inmiş, geçen yıl ise 1,25 olmuştur. Bu senede geçen yılki gibi düşük bir oran beklenmektedir.

Bütün bunlar OYAK üyeleri arasında memnuniyetsizlik yarattığı için bir kaç ay önce Süleyman Savaş Erdem yerine Murat Yalçıntaş getirilmiştir.

Murat Yalçıntaş Hektaştaki durumun sürdürülmesinin ne kadar zor olduğunu görünce şirkete izin verilmiş ve şirket 15 milyar TL borçlanma kararı almıştır.

Ancak geçen gün kayıtlı sermaye tavanının 25 milyar TL'ye yükseltilme kararı alınması kafaların yeniden karışmasına yol açmıştır.

Bu bir bedelli sermaye artırımı yapılacağı anlamına mı gelmektedir? Yoksa şirkette bir bedelsiz durumumu olacaktır?

Bedelli yapılacaksa kararı alınan borçlanma yapılacak mıdır?

Bu bilinmezlikler içerisinde süreç izlemeye alınmıştır.

Şu gerçeği de gözden kaçırmamak gerekmektedir:

Türkiye'de son yıllarda yaşanan deprem ve arkasından gelen kuraklık, tarımdaki üreticilerin zor durumda kalmasına yol açmış, bu koşullar Hektaşın da satışlarının ve marjlarının çok olumsuz biçimde etkilenmesine neden olmuştur. Ayrıca Suriye'den kaçak yollarla getirilen ucuz ve kalitesiz bitki koruma ürünleri de Hektaşın satışlarına olumsuz yansımıştır.

Hektaşın iflas etmesi durumunda OYAK'a olan güven ve yeni genel müdürün itibarı çok olumsuz şekilde etkilenecektir.

Bu nedenle bu durumun olma olasılığını çok düşük olarak değerlendiriyorum. Bundan dolayı OYAK'ın bir şekilde Hektaşı ayağa kaldırmak zorunda kalacağını düşünüyorum.

2019'dan bu güne kadar OYAK Hektaşa 180 milyon dolar para koydu. Şimdi bunu unutarak şirketi bedavaya satmaya yada iflas etmesine göz yummaya gidemez diye düşünüyorum. Bana göre mecburen ya ortak alacaklar ya borçlanacaklar ya da bedelliye gidecekler gibi geliyor.

Ama şu da bir gerçek ki şirketin düzlüğe çıkması hemen olmayacak, 2-3 yıl sürecek gibi duruyor.

Olaya böyle bakılırsa Oralet'in de dediği gibi şimdiden risk alıp yavaş yavaş hisse toplanması mantıklı mı?

Bence bu kişinin risk alma derecesine bağlı olarak değişebilir.

Şahsen ben kağıdı takip etmeyi sürdüreceğim.

Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir. Beni bağlar. Yazdıklarımı dikkate alarak yapılacak yatırımlar ciddi zararlara yol açabilir.

5. Çok güzel yazmışsınız komutanım, keşke bu sayfanın başına sabitlenebilse bu yazı da yeni gelenler öğrenebilse eskiler de hatırlayabilse.

6.  Alıntı Originally Posted by delimeli Yazıyı Oku
    Dediğinize katılıyorum, evet gerçekçi olmak gerekirse firma oldukça sıkıntılı durumda.

Zaten yazdığım ve kaybolan yazımda da buna vurgu yapıyordum.

Şirket 2 yıldır esas faaliyetlerinden zarar yazıyor. Favök negatif.

4 tane bedelli yaptı.

Bu bedellilerle toplamda o günkü kurlarla kasasına 318 milyon dolar para girdi. Bunun 180 milyon dolarını OYAK kendisi karşıladı.

Bunlar yetmedi piyasadan çok büyük borçlanma yapmak zorunda kaldı.

Buna rağmen şirket faiz artırımları sonrasında borçlarını çeviremez oldu.

Bütün bu borçlanma ve bedellilere rağmen şirket son 2 yıldır Esas Faaliyetlerinden bile zarar ediyor.

IMF tanımıyla böyle şirketlere Zombi Şirketler deniliyor.

Şirketin bu koşullarda ayakta kalması mümkün değil.

Bütün bunlar yanlış yönetim sonucu.

Peki neler olmuştu?

Oyak'ta 2016 yılında 16 yıllık görev süreci sonrasında Çoşkun Ulusoy'un yerine Süleyman Savaş Erdem getirildi.

İlk icraatlarından birisi 2016 Eylülünde Hektaş'a Genel Müdür olarak Levent Ortakçıer'i getirmek oldu.

Bu Genel Müdür 1997 yılında Atatürk Üniversitesi Tarımsal Yapılar ve Sulama bölümünden mezun olmuştu. Bunun dışında tarımsal üretim konusunda bir tecrübesi bulunmamaktaydı.

Çeşitli şirketlerde satış müdürlüğü yaptıktan sonra 2013-2016 yılları arasında Arsal otomotiv firmasında Genel Müdür olarak çalışmıştı.

Levent Ortakçıer'in Süleyman Savaş Erdem tarafından Hektaşa Genel Müdür olarak atanmasının esbab-ı mûcibesi bir türlü anlaşılamadı.

Hektaşta ne olduysa bu genel müdür zamanında oldu.

Yeni Genel Müdür iyi bir plânlama yapmadan Hektaşta bir çok yatırım hamlesini aynı anda başlattı.

Plânsız büyüme yüzünden şirket ciddi ölçekte finansman sıkıntısına girdi.

Aslında sürece bakıldığında gelişmelerin oldukça trajik olduğu olduğu görülmektedir.

Şirket finansmanı sağlanmadan yapılan yatırımlarla 2016-2021 döneminde çok agresif şekilde büyümüştür. Bu dönemde şirket ciddi bir borç yükü altına girmiştir.

Yönetim özellikle faiz sebep-enflasyon sonuç stratejisinin ilelebet sürdürülemeyeceğini öngörememiştir.

2023 yılından sonra gelen strateji değişikliğiyle faizlerin hızlıca artırılması sonucu şirket borçlarını çeviremez olmuştur.

Ayrıca koşulların zorlamasıyla sirket küçülme yoluna gitmiş, OYAK'a Gebze'deki arazisini ve Yönetim binalarını bile 1 milyar 250 milyon TL'ye satmak zorunda kalmıştır.

Borçlarda bu kadar hızlı bir artış yaşanırken insan merak ediyor; OYAK bu zaman diliminde şirketin bu kötü gidişini nasıl fark edememiştir?

OYAK Genel Müdür Yardımcısı Mali İşler ve Finans Grup Başkanı Baran Çelik aynı zamanda 2019 yılından 2023 yılı Şubat ayına kadar Hektaş'ta Yönetim Kurul Başkan Vekili olarak da görev yaptı.

Siz OYAK'ta Mali İşlerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı iken aynı anda da Hektaş'ta Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapacaksınız ve bu kötü finansal gidişin farkına varamayacaksınız?

Sonuçta gelinen nokta itibarıyla bu günkü sıkıntılı koşullar ortaya çıkmıştır.

Hektaşta bunlar olurken, OYAK'ta 500 bini aşkın üyeye dağıtılan nema oranları da son yıllarda düşmeye başlamıştır.

2000-2016 arasında görev yapan Çoşkun Ulusoy döneminde ortalama nema enflasyonun 2,5 katı olmuşken, 2016 sonrasında bu oran 1,90'nın altına inmiş, geçen yıl ise 1,25 olmuştur. Bu senede geçen yılki gibi düşük bir oran beklenmektedir.

Bütün bunlar OYAK üyeleri arasında memnuniyetsizlik yarattığı için bir kaç ay önce Süleyman Savaş Erdem yerine Murat Yalçıntaş getirilmiştir.

Murat Yalçıntaş Hektaştaki durumun sürdürülmesinin ne kadar zor olduğunu görünce şirkete izin verilmiş ve şirket 15 milyar TL borçlanma kararı almıştır.

Ancak geçen gün kayıtlı sermaye tavanının 25 milyar TL'ye yükseltilme kararı alınması kafaların yeniden karışmasına yol açmıştır.

Bu bir bedelli sermaye artırımı yapılacağı anlamına mı gelmektedir? Yoksa şirkette bir bedelsiz durumumu olacaktır?

Bedelli yapılacaksa kararı alınan borçlanma yapılacak mıdır?

Bu bilinmezlikler içerisinde süreç izlemeye alınmıştır.

Şu gerçeği de gözden kaçırmamak gerekmektedir:

Türkiye'de son yıllarda yaşanan deprem ve arkasından gelen kuraklık, tarımdaki üreticilerin zor durumda kalmasına yol açmış, bu koşullar Hektaşın da satışlarının ve marjlarının çok olumsuz biçimde etkilenmesine neden olmuştur. Ayrıca Suriye'den kaçak yollarla getirilen ucuz ve kalitesiz bitki koruma ürünleri de Hektaşın satışlarına olumsuz yansımıştır.

Hektaşın iflas etmesi durumunda OYAK'a olan güven ve yeni genel müdürün itibarı çok olumsuz şekilde etkilenecektir.

Bu nedenle bu durumun olma olasılığını çok düşük olarak değerlendiriyorum. Bundan dolayı OYAK'ın bir şekilde Hektaşı ayağa kaldırmak zorunda kalacağını düşünüyorum.

2019'dan bu güne kadar OYAK Hektaşa 180 milyon dolar para koydu. Şimdi bunu unutarak şirketi bedavaya satmaya yada iflas etmesine göz yummaya gidemez diye düşünüyorum. Bana göre mecburen ya ortak alacaklar ya borçlanacaklar ya da bedelliye gidecekler gibi geliyor.

Ama şu da bir gerçek ki şirketin düzlüğe çıkması hemen olmayacak, 2-3 yıl sürecek gibi duruyor.

Olaya böyle bakılırsa Oralet'in de dediği gibi şimdiden risk alıp yavaş yavaş hisse toplanması mantıklı mı?

Bence bu kişinin risk alma derecesine bağlı olarak değişebilir.

Şahsen ben kağıdı takip etmeyi sürdüreceğim.

Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir. Beni bağlar. Yazdıklarımı dikkate alarak yapılacak yatırımlar ciddi zararlara yol açabilir.
    Son 8-10 yılı güzel özetlemişsiniz. Bu mealde naçizane bizimde geçmiş zamanlarda çok mesajımız oldu. Aşırı borçlanarak gerekli gereksiz bir sürü yatırıma paralar harcandı. Çoğunun dönüşü olmadı. Hatta büyük ümitler bağlanan pet mama gibi yatırımlar daha işletmeye alınamadan elden çıkarıldı. Şirkete de (dolayısıyla yatırımcıya) bu boş faaliyete geçemeyen yatırımların zararları kaldı. Mecburiyetten şirketin arazisi bile elden çıkarıldı. Esas faaliyet alanlarından da beklenen karlar sağlanamayınca borçların yeni borçlanmalar olmadan çevrilmesi olanaksız hale geldi. 3-4 defa büyük ölçekli bedelliler, varlık satışları bile derde deva olmadı. Hala yeni borçlanmalara zemin oluşturulmaya çalışılıyor. Bu şirkete 5 yıl önceki esas gazı veren tohum sektöründeki beklentilerdi. 2025 bitti. Oradanda kaydadeğer bir katkı henüz oluşmadı. Şu anda elde tek umut Orta Asya yatırımı. Bedellinin birinden gelen paranın neredeyse tamamına yakınını o yatırıma ayırmışlardı. Üstünden 3-4 yıl geçti. Orada işler ne alemde belli değil. Maalesef son 7-8 yılı çok kötü yönetilen bir şirket oldu. Ana ortağı OYAK olan bir şirket nasıl bu kadar kötü yönetilebilir, gereksiz yatırımlarla zor kazanılan paraları çarçur eder anlamak güç. Radikal adımlar atılıp bir şekilde bu borç sarmalından acilen kurtulunması lazım. Artık nasıl yapacaklarsa

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,724
    Komutanima ben de cok tsk ederim. Emek vermis her seyi ozetlemis, neler yasadik bir film gibi gozumun onunden gecti.

Ben 2022 kasimda geri donusu gorunce satmis 6 ay sonra 10 TL altindan geri almistim tekrar yukselise gecer diye.

2023 ikinci yariyi tekrar hissede bekledim ama 2024 basinda, ilk haftasinda hatta, tum mali bir daha bu defa geri almamak uzere bosalttim.

Bu sirkete de Oyak'a da tum guvenimi kaybettim.

Ne dedilerse yapmadilar.

Her sey sanki herkesin icinde oldugu buyuk bir kumpas gibi geliyor bana.

Bu benim nacizane gorusum.

Guven kaybi sonucunda 3 yildir bekledigim EREGL hiselerimi de gecenlerde bosalttim ve bir daha Oyak kagidi almama karari aldim.

Kanaatimce Coskun Ulusoy'dan sonra Oyak'a siyaset bulasmistir.

Liyakat diye bir sey kalmamistir.

HEKTS benim gozumde de bir zombi sirkettir.

Bir daha eski gunlerini gorebilecegini de dusunmuyorum.

Allah elinde olanlara yardim etsin.

Syg,,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

Sayfa 719/719 İlkİlk ... 219619669709717718719

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •