Originally Posted by
fuzzy_logic
2016da bit otel projesi anlaşması için gittim Kerküke.
Erbilden karayoluyla giderken baktım yolun doğusu yemyeşil,artezyenler gürül gürül, bostanlar, ayçiçekleri... Yolun batısı bir ot bir hayat yok. Tercumanım oralı Türkmen "Abi farkettin heralde, bu taraf yemyeşil, o taraf kupkuru. Yeşil olan yerler arapların, kupkuru yerler biz Türkmenlerin toprakları. Altında su olan yerleri onlar almışlar, gerisi bize kalmış. Ama o kuru toprakların altı da petrol dolu" dedi. O petrolün ütündeki Türkmenleri Kral da kovmuş, Saddam 400 ailenin çocuğunu kaçırmış Bağdada "72 saat sonra sınırda ne taşıyabilirseniz onunla toplanın, çocuklarınızı orada vereceğim, gidin" demiş. Defalarca yapılmış bu eliminasyon.
Kerkükte 1 tane otel vardı sadece 2 katlı 20 odalı. Vali, emniyet müdürü, memur, polis, her kuruluştakiler Erbilden sabah gider, akşam geri dönerdi. Ben döndükten iki ay sonra 3 İşidli canlı bomba arka arkaya girip yüzlerce kurtarmaya koşan insanı öldürerek oteli patlattı.
Ben oradayken tercumanla bir zaviyeyi(arapların bahçeli eve verdiği ad) ziyaret ettik. Evin bahçesinde 15-20 tane baraka, derme catma bir oda. Bahçe sokaklar okul çagında çocuk dolu. "Bunlar Telafer Musuldan gelen mülteciler, her evin bahçesi böyle kiracı mülteci dolu" dedi tercüman. "Bu çocuklar okumuyor mu? diye sordum. "Abi 2 milon mülteci gelmiş, okul mu yeter, hastane mi yeter" dedi tercuman. Kerkükte iki hastane vardı. Biri 300 yataklı taaa kral zamanından kalma, onu Celal Talabani devlet başkanıyken restore ettirmiş. Diğerini 2003den sonra 400 yataklı bir hastane hediye etmiş.
Otelini yapacağımız Kürt ortak ofisinin arkasında bir vakıf kurmuş. "Hastası, doğumu, dişi tedavi olacak fakirlere günde 200-300kişiye maddi yardım yapıyor kardeşi vakfın başında Türkiyeye tedaviye gitsinler diye. "Bu kadar imkanlar, Dünya Bankası, yardım fonlar var. Sen peşine düş, ben size üniversite de hastanede kurarım"dedim. Sustu.
Akşam bizim şerefimize şehrin ileri gelenleri bir yemek verdi. Sağlık müdürü eski başhekim Türkmen. "Kaç genciniz Türkiyede okuyor? Bizim devlet Türkmen gençleri tıp, hukuk, askeri okul, polis okulunda okutup yetiştirip gönderiyor mu buraya?" diye sordum. "Yok beyim, ben hayaımda görmedim duymadım" dedi. Ben de ona "Bizim senede 60bin gencimizi alıp okutuyor ABD" dedim
Ben o oteli de başlamadan, anlaşmayı bozdurdum Türk patrona döndük. Neden mi? "Abilerim, siz burada bir banka şubesi, bir şirket tabelası gördünüz mü? Burası 1970ler Türkiyesi. Neden buraya kimse gelmez biliyor musunuz? Çünkü ya Bağdattaki şiiler bir yürüse burayı alsa, senin 60milyon dolar yatırımın ne olacak?" Biz döndük 3 ay sonra 1200 İŞİD militanı bir sabah namazında Kerkük Kalesine bayrak çekti. Tercumanım bana video gonderdi Kürt peşmergeler topukları kıçlarına vurararak kaçarken, Tıpkı Musulda tankları helikopterleri bırakıp kaçtıkları gibi...
Sanmayın ordaki Kürt devleti var, onlar peşmergeleri gibi haydut, vurguncu, kelimenin tam anlamı eşkiyadırlar.
Zaman gelir Kerkük de insansızlaştırılır Erbil de, Suleymaniye de... Suriye gibi, Musul gibi... O zaman bombasını patlatır şimdi bütün nüfusu Kerküke toplayan ve fitilini hazırlayan...
"Su akar Türk bakar" demişler.
Yer İmleri