Aslında geçen haftalarda yeni verilecek reeskont kredilerini ikinci bir emre kadar iptal etmelerine çok şaşırmıştım. Zira o zamanda belirttiğim gibi tcmb nin halihazırdaki neredeyse tüm net rezervi buradan gelen geri ödemelerden biriktiriliyor. Ama yukarıdaki haberi duyunca durum kafamda şekillenmeye başladı. Hatırlayanlar olur tcmb'ye bindiği dalı kestirecek kadar ters refleks göstertecek ne olabilir diye sormuş ve cevabını bulamamıştım. Şu anda o cevabı buldum. Tahminlerime göre zayıflayan ihracat , ihracatçının üretiminde kullandığı ara mamülün ve hammaddenin ithalatının finansmanı ve kar marjındaki daralma nedeniyle son aylarda ihracatçılar tcmb'ye bu kredileri geri ödemek için ellerindeki TL yi satıp dolar alıyorlar yada ellerinde var olan dolarları sistemden çekip tcmb'ye kredi geri dönüşü için yatırıyorlardı. Yani aslında tcmb son aylarda kendi eliyle istemeden de olsa TL'de gevşemeye giderken kendi eliyle *dolarda sıkılaştırmaya* gidiyordu. Yani piyasada zaten çok kıt olan doları alıp rezervlerine koyuyordu. Tcmb bence bundan çekindi ve ihracatçıya köstek olmak pahasına da olsa yeni reeskont kredilerini kapattı. Zira kapatmasaydı ileriki aylarda büyük ihtimalle çok daha büyük oranlarda dolarda dış piyasalardan bağımsız bize has kendi elimizle yaratılan bir ek sıkılaştırma etkisi oluşacaktı.Yani kısacası yangına benzin döküp birde rüzgar estirmek gibi.
Yer İmleri