bir suru yazdı yazmıştım yanlıslıkla sılındı gerı alamadım bütün emek bosa gitti.
kısaca anlatayım.
borfının bu kez piyasa carpanları menusunudekı resmı yorumlayacagız diyelimki satış ve karlılık bölümünü beğendik. karları artıyor diye.
şimdi ise ucuzmu pahalı yorumu ıcın piyasa carpanları bölümüne gireceğiz.
bu kez mavi sutunlar şirketin piyasa değerini yani şirket değerini temsil etmekte.
farklı bır ornekle gıtmek ıstedım bu kez afyon cımentoya bakıyoruz yanlıs satış ve karlılıga değilde piyasa carpanları bolumunu analız edıyoruz.
dolaşımdaki lot sayısı ile hisse fiyatını carptıgınızda halka acık kısmın piyasa değerini elde edersınız. bunu %100 e tamamladıgınızda ise şirketin tumunun piyasa değerini yani piyasanın bıctıgı degerı görmüş olursunuz.
Piyasa değerini anlamak bılmek cok cok önemlidir.
Bir şirketin piyasa değeri nasıl artar sizce ??
karlar artarsa veya artacaksa dogal olarak şirkete biçilen değerde artar düşecekse şirketin değeride düşer.
İşte piyasa değeri bu demek. ayrıca şirkettin hisse fiyatını temsil etmektedir.
aşağıdakı grafikte gördüğünüz mavi sutun şirketin %100 ü için hesaplnana piyasa değerini göstermektedir.
şimdi geçtik grafiğe
06,2010 dan 03,2013 e kadar karlardakı düşüş eğilimini görmektesiniz.
aynı sekılde mavı sutun olan şirketin değeri (hisse fiyat) düşüş göstermiş.
2012 döneminde biraz düüzeliyor gibi olmus ancak yine düşmüş karlar.
peki turuncu bolgede bir terslik seziyormusunuz ???????
12,2013 de karların bulundugu noktanın hızasına bakın. birde piyasa değerine bakın.
şimdi gidin 06,2010 dakı karların oldugu sevıyeye ve piyasa degerine yani şirkete biçilen degere bakın.
karlar yeni rekoru görmüş fakat piyasa degeri sürünüyor.
Aman allahım bir sonrakı çeyrek karlar yeni bir rekor daha kırmış piyasa değeri hala sürünüyor hiçbir tepki vermiyor. devamında yeni rekor devamında yeni bir rekor daha 09.2014 e geldik karlar rekorun rekorunda fakat piyasa değeri yukarıya bır gıdım bile gidememiş.
Bunun sebebi şirketin karlarının devamlılıgına ınanamamak olabilir. birilerinin altttan caktırmadan topluyor olabilir. şirkete karsı bir ilgisizlik var olarak acıklanabilir.
yanı sırket eldee ettiği karlara göre yeni rekorlarda iken piyasa değeri adete yerin dibine girmiş.
Bu şirketin bu kadar ucuz fiyatlanması neredeyse imkansız karlar ile piyasa değeri arasındakı ucurumu görmemek imkansız. yani şirketin oldukça ucuz kalmış oldugunu bu sekılde cok baasit ve mantıksal bir yaklasımla bile anlayabiliriz.
Piyasa bunun gıbı fırsatları sıze tabakta sunmaz boyle fırsatlar 40 yılda bır denk gelır normalde bu kadar uzun sure karlara tepkısız kalmazlar. AMa farkettiklerinde ise ucururlar.
aşağıdakı grafikte 495 kk piyasa değeri biçildiği noktayı görebilirsiniz 09,2014 te ise piyasa değeri 180 kk cıvarında idi yani % 300 u sadece 3 ayda yapmış.
devamında ne oldugunuda görebilirsiniz bedelsiz saçmalıgının absurt fıyatlamasınıda görebilirsiniz.
sizce bu yılda görünüm nasıl ben tehlike sezinliyorum. eğer bu karlılıkta düşüş devam ederse piyasa değerinin düşmemesi için hiçbir sebep yok. EFK burnunu yukarı kaldırması güzel bır ısık olsada önemli olan bunun devamınında gelmesı eğer gelmezde aşağı yonelırse piyasa değerinin nereye inebileceğini artık az cok tahmın edebılıyorsunuzdur.






Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri