Originally Posted by
Maslak1
Hepimizin bildiği gibi; şubatta ilaç fiyatları %37.4 zamlandı. Şubat sektör rakamını yorumlarken şu bilgiyi de bilmekte fayda var: Bilindiği üzere, sektör ciro rakamı "depocudan eczaneye olan satıştır" (iqvia verisi böyledir), "eczacıdan tüketiciye/hastaya olan satış" değildir. sektörde şubat satışlarında fiyat bakımından aygın uygulama şudur: depocular ilaç firmalarına verdikleri siparişleri, zam tarihinden önce tamamlar ve şubat alımlarının tamamını zam öncesi fiyattan alır. istisnası mutlaka kimi firmalarda vardır (olanı da ben bilmiyorum) ama yaygın uygulama budur. Bu bakımdan, şubat fiyatları çok önemli ölçüde zamsız fiyattandır. Buna göre, 2022 sektör ilaç satış verisi, resmi fiyat bakımından 2021den %20 oranında yukardadır.. Buna göre; eğer ki TL büyüme %45 olur ise, bunun 20 puanlık kısmı fiyat kaynaklıdır (Aralık 2021deki paçaldaki düşük oranlı zammın etkisini ihmal ediyorum).
Mart ayı, gelecek aylar bakımından gösterge değeri yüksek bir ay olacak: hem zam sonrası kutu adetlerini, hem de %37.4lük fiyat kaynaklı etkiyi göreceğiz.
"Fiyat konusu Şubatta çok karmaşık" diyenlerin, şubattaki kutu büyümesine odaklanması daha doğru olur.
iyi de hocam, önceden zam oranı düşük olduğu için bu mekanizma böyle çalışmıştır az çok. Ama %37 zam beklenirken depocu istediği malı alamamıştır firmalardan...zaten ilaç yokluğu vs ocak şubatta baya günden olmuştu.
sonuçta mart rakamların gerçek bir ölçü olacağı görüşüne katılıyorum...eğer marttan sonra %50 ve üstü rakamları görürsek, bu yıl için %60-70 arası ciro hedefim büyük ihtimal gerçekleşir. Ama geçen yılın ilk yarısının pandemi kaynaklı kısıtlamaların olduğunu da unutmayalım. Yani bu ciro artışları yıın ikinci yarısında zayıflayacaktır bir miktar, özellikle 2021q4 oldukça iyi bir ciro gelmişti.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri