Originally Posted by
Burutay
Bak aziz dostum. Ben de bir şirketin faaliyet sonuçlarının; yıllık ya da 12 aylık bazda değerlendirilmesi gerektiğini çok iyi biliyorum, bu arada sizin mesajınızı da çok dikkatli bir şekilde okudum ve 12 aylık bazda FAVÖK hesaplaması yaptığınızı da gördüm. Yani beni dikkatsizlikle suçlamanız çok anlamsız.
Öte yandan, evet, bir şirket için FAVÖK hesaplaması yıllık olarak yapılmalıdır bu doğru ama biliniz ki bir önceki yıla ait veriler hem makro ekonomik düzeydeki koşulların kısmen ya da tamamen değişmesi (faiz oranlarının, kurların, enflasyonun artmış veya azalmış olması, gelir dağılımı ve lüks tüketim eğiliminde değişiklik olması gibi) hem de mikro düzeyde şirketin iş hacminin ve kapasitesinin; yeni makine yatırımları veya açılan yeni mağazalar dolayısıyla artmış veya kapatılan mağazalar dolayısıyla azalmış olması nedeniyle artık tarih olmuştur Yani; bu yılın 9 ayı + geçmiş yılın belki de arızi nedenlerden dolayı olağandan daha iyi ya da kötü sonuçlar içeren son 3 aylık faaliyet karı toplanarak bulunan bir FAVÖK rakamı ve buna bağlı olarak yapılacak hisse değerlemesi; lehte veya aleyhte olmak üzere fena halde yanıltıcı olabilir. Öyle mi ?
Nitekim geçen yılın son 3 ayında zarar eden bir şirket, bu yıl tam tersi çok yüksek düzeyde faaliyet karı elde edebileceği gibi, tam tersi de olabilir ve olağanüstü bir nedenden dolayı geçen yılın son 3 ayında faaliyet karı çok yüksek olan bir şirket bu yılın aynı döneminde fena halde zarar edebilir.
Neyse ki, gerçekten bu işten anlayan uzmanlar sadece iyi görünen son yılın ya da son 12 ayın faaliyet karına değil, en azından son 3 yılın hatta son 5 yılın FAVÖK ya da EBITDA marjlarına bakarak bir şirketin elde ettiği kar marjının istikrarlı olup olmadığını kontrol ederler. Bu konuda son olarak, unutmayınız ki sadece FAVÖK marjları değil, hisseleri devralınacak şirketlerin sahip olduğu taşınmazlarının rayiç değerleri ile marka ya da şerefiye değerleri de hisse devir fiyatının tespitinde büyük önem taşır.
NOT: Yapılan yeni yatırımlar, değişik ürün ve müşteri segmentlerine yönelik mağazaların açılmış ve bunların şimdilik iyi performans gösteriyor olması nedeniyle, ben de bu yıl Vakko'dan geçmiş yıla kıyasla çok daha iyi bir kar bekliyorum.
Bu arada, dünkü hareketin somut ve haklı bir nedenden dolayı mı oluştuğu ya da sadece aldatmaya yönelik bir oyuncu hareketinden mi ibaret olduğu , ancak takip eden günlerdeki işlem hacmi ve fiyat performansı ile anlaşılabilir demiştim. Şu ana kadar dünkü yükselişi destekleyecek hatta yukarı yönlü devam ettirecek bir haber KAP'a düşmedi. Öte yandan mevcut gidişat ne yazık ki dünkü hareketin büyük oyuncuların kurguladığı bir hareket olması ihtimalini artırmıştır. Yine de kesin konuşmamak ve bu günkü ve yarınki gidişatı takip etmek lazım.
Bu bir yatırım tavsiyesi değil kişisel kanaat ve tahmin açıklamasıdır. Bu tip tahmin veya öngörülerde yanılmanın adeta esas, isabet ettirmenin ise neredeyse istisnai bir durum olduğu asla unutulmamalı ve herkes yatırım kararını kendi akıl ve muhakeme yeteneğine dayalı olarak vermelidir.
Yer İmleri