Uzunca bir yazı daha yazacaktım da vazgeçtim.
Genel anlamda şunu soyleyebilirim bir çok arkadaşımız çeşitlendirmeden bahsetmiş.
Ben sorunun bu olduğunu düşünmüyorum çünkü çeşitlendirme demek sadece riskleri azaltmaz aynı zamanda getiriyi de azaltır.
Ünlü yatırımcı O'neil bir sözü var.
"Çeşitlendirme cahilliğe karşı korumadır."
William O’Neil
Bu illa böyledir ve doğru söylüyordur anlamına gelmez. Bir yatırımcı portfoyu niye çeşitlendirir. Ya analizim tutmazsa ya hissem gitmezse diye. Yani korkudan çeşitlendirir bilse korkmaz. Dolayısıyla çeşitlendirmeye de gerek duymaz.
Çeşitlendirmek sorunları çözmeyecek. Sadece risk azaldığı için psikolojik olarak bir rahatlama olacak ancak temel problem portfoyun istenilenden daha yavaş bir biçimde büyümesi. Bu sorunu ortadan kaldırmıyor aslında portfoyu dahada yavaşlatacak ve neredeyse faizi bile geçemez duruma sokacak çeşitlendirme işi. Biri yükselirken diğer düşecek diğer yükselirken beriki düşecek dönüp arkaya baktıgımızda;
La ben hisse senedi yatırımı yaptımda faize para yatırımış kadar getiri ürettim. riskleri azaltacam derken faizile kafa kafaya çıktık ne anladım ben bu işten demeye başlayacak. Faizin getirisi pek beğenmeyiz az gelir bize çünkü riski düşüktür. Dolayısıyla hisse piyasasında riskleri düşürecek derken aslında getiriyide kısmış olursunuz.
Bu sebeple ben problemin çeşitlendirme olduğunu düşünmüyorum. Ne kadar çeşitlendirirsen çeşitlendirme yukarı gitmeyecek hisseleri koyuyorsun o portfoy hiçbirzaman istediğin getiriyi üretmeyecek.
O halde yapman gereken basit Yukarı potansiyeli olabilecek hisseleri bulabilmeli ve bunu öğrenmelisin. Kendini bu yönde geliştirmeye çalış Hangi hisse diğerlerinden daha iyi performans gösterir buna odaklan ve bu hisselerden portfoy oluşturmalısın. Bilmiyorsan da bunu öğrenmeli kendi ar-geni yapmalısın. Böylece porfoyunu istediğin miktarlara getirebilirsin. Bu benim düşüncem tabiki.
Bunun haricinde bir boşvermişlik aman kim uğraşacak olmasa da olur bakış açısı olduğu sürece biz ne dersek diyelim hepsi boş. Ben tosun paşada bunu görüyorum. Hevesi yok tadı kaçık sankı 20 bın tane ısım var bırde bunlamı uğraşayım filan modunda. Bunun sebebi X dir veya Y dir bilmiyorum. Yapatığı yorumlardan hedeflerinin kendisi için değilde çocukları için oluşundan parasal hedeflerinin olmayışından topiğe geç görmesi ve merak etmeyişinden hissettiklerim bunlar.
Yani buraya biz %100 kanıtlanmış ve kazanç getiren bir formul söylesek ve al bunu kullan desekte aman kım uğraşacak diyip geçecek bir hava var
))
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri