+1MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
+1MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayın @Maslak1 Haziran'da ilaç zam olabilir dedikoduları var. Sizce nekadar gerçekçi . İlaç bulunabilirligi konusunda tanış bir eczacıya sordum ilaçların geçen yıllara göre bir kıtlık var ama abartılacak bir seviyede değil dedi. Teşekkürler
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
sayın garipy, şubat zammı anons edildikten sonra dahi, ek zam konusunda sektörün talebinin yok olduğuna dair hiç duyumum olmadı. yani; konu hakkında talep devam ediyor.. kur, mevcut hali ile devam ederse; bu yıl içinde ek bir artış (yada SGK iskonto düşüşü ki o da zamdır) olma ihtimali vardır. ek zam, şimdilik daldaki kuştur.. ilaç işine yatırım yapacak olanların eldeki mevcut verilerle karar vermesi doğru olur.. deva özelinde, kutu artışı, ihracat, yeni ürünler, %37.4 (şubat zammı) + %2 (2021 Aralıktaki zammın piyasa paçal etkisi) gibi verilere odaklanmak doğru olur.
görüşüme göre, Q1 ve Q2 sonuçları bistteki yatırımcıya yön vermesi bakımından son 20 yılda hiç olmadığı kadar değerli olmuştur.. çünkü pazar dinamikleri, kur, enflasyon, maliyet, satış fiyatlaması gibi temel veriler açısından radikal olarak değişiyor.. kısa dönemli (1-2 yıl) paradigmanın da değişmesi gereken bir dönem olabilir.
diğer sektörlerle karşılaştırınca ilaç sektörü özelinde:
2022 için TRnin büyüme tahminleri IMF %3,3, bloomberg 24 ekonomist %3,5tur.. bu rakam potansiyel büyümesi %4-5 civarı olan TR için mütevazidir ve sektörleri miktarsal büyüme bakımından tatmin etmez. geçen yıl ise %11 büyüdük (GSMH).. bu sene ise ilaç sektörü %15-16 seviyesinde kutu büyümesi ile açtı.. bu ilaç sektörü lehine.. aleyhine olan konu ise; satış fiyatı şu an için sadece %37.4 ve Aralık 2022deki minimal kadar arttı. Diğer seöktörlerde ise, tüketiciye yönelik iş yapanların ortalaması Nisan %61 (üfe ise çok daha yüksek....).. fiyatlama bakımından ilaç sektörü şimdilik geridedir. ilaç sektöründede fark yaratanlar, ürün gamını değiştirebilenler, aktif madde de dahil yerli üreten, ihracat yapan firmalar olur.. yabancılardan piyasadan çekilen olursa yerlilere alan açılır.
Değerli bilgiler için teşekkürler sayın Maslak1 . Bu yazdıklarınız sizin detaylı bilgi sahibi olmanızdan kaynaklı. Sıradan BIST yatırımcısının sektörü sizin kadar bilme şansı yok ve söylediğiniz gibi 1-2 iyi bilanço gelmeden yatırımcı hisseye ilgi göstermeyecektir . MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayın Maslak 1 ben yine bir miktar deva aldım 2021 bilançosunda esas faliyetlerinden diger gelirler hanesinde 559milyon bir gelir var ve bu gelir bilançoyu iyleştiriyor. geçen sene ise 151 milyonmuş. Açıkca söyliyeyim ben bu kadar iyi bilanço beklemiyordum. geçen sene 23,5 ortalama maliyetli 10600 lotu 30,60 TL den verdim ve oh kurtuldum dedim. Şimdi benim sizden ricam esas faliyetinden diger gelirler hanesindeki gelirin esası nedir ve bu gelir büyüyerek artmaga devam edebilirmi ? Yadımcı olursanız çok sevinirim. Selam ve satgılarımla.
sayın hasan polat, gelir tablosunda bu kadar büyük tutadaki rakamın ne olduğuna iyicene odaklanmadan alım/satım kararı vermemek uygun olur. umarım bakmışsınızdır ve konuya dikkat çekmek in soruyorsunuzdur.
o satır (büyük kısmı), şirketin taşımış olduğu yüklü dövizden dolayı elde ettiği kur farkı geliridir.. şirketin 100 milyon usdyi aşkın tutarda usd ve euro dövizi var.. bunun 2022de de tekrarı pozisyonun taşınmasına ve döviz kuru artışına bağlıdır.. görüşüm: şirket kasada döviz tutmaya devam edecektir.
2022 Q1de yüklü miktarda yine kambiyo geliri olacak.. kur farkı geliri benim, değerleme bakımından odaklandığım bir konu değildir. ama bilanço (bilanço = aktif pasif kalitesi, borçluluk, özkayknak yeterliliği, likidite vb) sağlam mıdır?, evet.. kreditörlerin (şirkete borç verecek bankaların) çok hoşuna gidecek bir konudur.. geçen yıl temettü anonsunda bu parayı bize dağıtmadıkları için şirketi eleştirmiştim (neden nakitte durduklarına dair tahminimi de belirtmiştim) ama zaman şirekt yönetimini haklı çıkardı.. bir süre daha dövizli nakit taşıyacaklar..
tavsiyem, devanın gelir tablosu gelişimi incelerken o rakamı görmeden (o rakamı yok sayarak, eksilterek) yorumlamaktır. benim, deva finansalları özelinde değer verdiğim konu ise satış ve brüt kar büyümesidir. brüt kar yüzdesinde zaten çok iyi bir yere de geldik. bundan sonrası, brüt kar yüzdesini bozmandan (ki kur artışı ve fiyat artışı arasında fark olması bu konu için sektör için sorunludur) satış büyümesi olursa, net kar da sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde işin aritmetiği gereği zaten büyür..
piyasa bunun farkında.. hiç kimse devanın mevcut kar marjını (kar satırlarının net satışa oranı) eleştirmiyor.. piyasadaki endişe konusu, öncelikle ciro büyümesidir (tabi ki fiyat ve kur arasındaki makas da dolaylı olarak endişe konusudur). orda da sektör için kutu bakımından rahat ama fiyat bakımından rahatsızız.. deva özelinde ise, yeni ürünler, ihracat büyümesi, pahalı ürünlerin satıştaki payının artması pozitif ayrışma için belirleyici olacak.. o nedenle, Q1 sonuçları bize yön vermek bakımından çok değerli.
Aydınlattıgınız için çok teşekkürler. Ben fazla anlamamakla birlikte stok ta tutulan malın kendi öz sermayesi ile oldugunu biliyorum. Yaklaşık bir milyar fakat elinde donen varlıklarda 2 milyar 200 milyon yaklaşık para tutuyor bu miktar cirosundan fazla , Fayizler yuzde 20 civarı yıl sonu 400 milyon üstü fayiz gideri olur gibime geliyor. Tamam hammadde ihtiyaçları için döviz totmak zorunda ama neden bu kadar fazla diye endişe ediyordum. Anladıgım kadarıyla patron iyi bir finanscı para ticaretide yapıyor. Yılsonu 2021 karının yarısı 559 milyon olması aslında niçin yukarı hareket olmadıgının izahı. Hayırlısı bakalım. Tekrar teşekkürler.
Kimse 6 ay sonrası için hisse almıyor. Para az, yabancı yok, hatta satıyor. Bu nedenle hemen herkes 1-2 hafta vadede bakıyor olaya. Açıkçası 1-2 haftalık baksam, ben de tüm portföyümü ereğli, alarko, petkim, tüpraş, thy yapardım(zaten portföyde tupraş, petkim, pegasus da var deva yanında)...Bu biraz da tarz meselesi, kısa vadede mantıklı gibi gözükse de, orta uzun vadede alıp beklemek daha doğru, bunu çok kez yaşayıp gördük.
hani sular yükselirken balıklar karıncaları yer, çekilirken karıncalar balıkları diye bir laf varya..hisse işi de böyle..deva zaten enf, kur artışını vs bir yıl gecikmeli fiyatlara yansıtabiliyor..bu nedenle göreceli geride kalıyor...ama bu yıl büyüme 2-3 lerde kalırken, seneye biz muhtemelen %50 fiyat arışı ile başlayacağız...ve gelecek yıl da ciro anlamında diğer şirketlere göre büyük avantajımız olacak.
yani enf. ve kur hızla artarken+büyüme yüksekken biz bir yıl geriden gelirken, tersi durumda bir yıl önden gitmiş olacağız...aslında bu durum biraz da defansif sektör olmamızla da alakalı...işler iyiyken, döngüsel şirketler çok iyi büyür, yerel ve global resesyon dönemlerinde ise bu şirketler yerinde sayarken, defansif hisseler öne çıkar.
sonuçta, ben fiyat artışının düşük kalmasının kısa vadede olumsuz olsa da, sektörden daha fazla pay alabileceği için orta-uzun vadede büyük fırsat yarattığını düşünüyorum. çünkü bu düşük fyatlar hem yabancının daha az ürün getirmesine, finansalları bizim kadar iyi olmayan yerel üretici rakiplerin de işletme sermayesi gereği küçülmesine sebep olur..bu deva için mükemmel bir ortam oluşturur..yatırımda ve argede son 1-2 yıldır gaza basmasının bir sebebi de budur.
hiç bir deva yöneticisinin bırakın doğrudan, dolaylı bile olsa düşük zamdan vs şikayet ettiğini duyduk mu, çok az olam medyaya röportjlarda bundan bahsedildiğini gördük mü? yok, neden, çünkü bu ortamın devanın işine yaradığını düşünüyorum...şu ortamda bile harıl harıl argeci işe almasının başka bir izahı olabilir mi?
ha diyeceksiniz ki, seneyi boşver, 6 ay sonrası bile çoğunluğun umrunda değil...doğrudur, belki bu dönem için orta vade yatırım dezavantajlı..ama ben değil uzun vade, 2-3 yıl gibi orta vade sayılabilecek bir dönemde bile benim tarzımın avantajlı çıkacağını düşünüyorum deva özelinde.
yani..piyasa gayet rasyonel..belli büyüklükteki speklerin de imtiyaz ve temettü konusunu dert ettiğini düşünmüyorum...3 yıl önce 3 den 30 a çıkaran, zamanı gelince 30 dan 300 e de çıkarır..imtiyaz konusunu bazı küçük yatırımcılar yeni duyuyor olsa bile, bilinçli küçük büyük tüm yatırımcı en başından bu yana biliyor...bu yüzden en başından beri zaten bunun iskonto edildiğinini söylüyoruz.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri