baze ticaret hayatında insan ormanın içinde olduğundan, neyle çevrelendiğini unutuyor. ticarette mal alıştan kazanılır. bu alıştan kazanmak sadece ucuz almak ederinin altında almak demek değildir. ayriyetten satın aldığın bir şeyin maliyeti '' sadece '' ödediğin fiyat değildir... bu bağlamda 20 kertik çimene vereceğime gider milano'da eski bir taş bina'dan dayre eniklerim. sosyal çevremi genişletirim arta kalan kertikle de... kppsun milano geceleri.... bırak ıslak kalsın ... smooth operator![]()
kainatın BİR varlığından bütünleşip! kendi birliğinde meçhul bir menzile yol almakta olan, insan dediğimiz yüce varlığa salat ve selam olsun ! hamza sütbıyık -aka- klaus maximilian kerpenter münche
smooth operator ..
https://www.youtube.com/watch?v=r0yI78cFeVs
Risk averse ve Risk taker şekliinde kavramlar var.
Ben risk averse birisiyim, borsa riskli bir yer ama bazen fırsatlar çıkabiliyor. Warren Buffet da öyle, bir gün borsanın kapanabileceğini ya da yaptığınız şirketin başına başarısız bir yönetici gelebileceğini de düşünün diyor Elon Musk ise risk almayı seven biri.
Ticaret normalde risk seven kişilerin meşgul olması gereken bir yer.
Öte yandan calculated risk diye bir kavram var. Örnek olarak sigorta şirketleri başkalarının riskini satın alıyor ve bu işleri çok az risk alarak yapıyorlar (normalde). Bankalar da kısmen öyle olması gerekir.
Ben risk taker birisiyim diyen kişi kendine test yaptırmalı, normalde bu kişiler kayıplara fazla kafayı takmaz, önümüzdeki maçlara bakacağız der, daha önce de bir çok kere sıfırlandım der çok da üzülmez. Muhtemelen başkalarını da kendileri gibi görür.
Risk averse kişilerde ise bunlar tecrübe hanesine yazılır ve etraflarına bu tip şeyler yapmayın ben yandım siz yanmayın der.
Risk yönetimi şeklinde bir kavram var bu konuda çok detaylı dökümanlar var.
Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."
- Hayata bir kere geldin.
- Fırsat bir kere gelir.
- Bu hayatı ya dört dörtlük yaşarsın ya da üç buçuk ata ata yaşarsın.
Bu tip sözler anlamlı geliyor ise risk almaya meyilli bir kişilik anlaşılır. Ama sonra ağlamak olmaz.
Baştan kişi kendi kişisel karakterini bilir ise nelere kulağını tıkayacağını (veya gözünü kapatacağınıı) nelere açacağını bilir.
![]()
Risk almamak hiç denememek de değil.
https://www.youtube.com/watch?v=oWRr03VcA-0
The Rolling Stones - Angie [Official Lyric Video]
Heyecan ve korku durumunda adrenalin salgılanması artar.
Dopamin Beyindeki belirli bölgelerde üretilir ve iletişim ağlarını düzenlemeye yardımcı olur. Özellikle ödül ve zevk sistemleriyle ilişkilendirilir. Yani, hoşlandığımız aktiviteleri gerçekleştirdiğimizde veya hedeflerimize ulaştığımızda dopamin salınımı artar.
https://www.youtube.com/watch?v=WCgfyLH0NP4
Exit strategy, çok duyduğumuz bir kavram. Genelde kurumsal şirketler akıl ile yönetiliyor ve risklerini yönetiyorlar.
Riskli bir konuya bulaştığında daha önceden exit stratejilerin olmalı. Örneğin bir hisseyi kime ne zaman ve en iyi ve en kötü hangi fiyattan satacağın, satamazsan ne yapacağın kafanda önceden hazır olmalı.
Öte yandan gerçekçi olursam bu hayatta genelde sorun kendini güvende varsaydığın yerlerde, konumlarda, pozisyonlarda veya birlikteliklerde oluyor. Yani hiç tedbir almadan yaşamak da bir alternatif tabi bunu benden duymuş olmayın.
Şeyh Galip söylemiş.
Tedbîrini terk eyle takdîr Hudâ’nındır
Sen yoksun o benlikler hep vehm ü gümânındır
Birden bire bul aşkı bu tuhfe bulanındır
Devrân olalı devrân erbâb‐ı safânındır
Âşıkda keder neyler gam halk‐ı cihânındır
Koyma kadehi elden söz pîr‐i mugânındır
Yer İmleri