Sayfa 128/564 İlkİlk ... 2878118126127128129130138178228 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 1,017 - 1,024 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alıntı Originally Posted by EKK Yazıyı Oku
    Ben de Ekim 2015'den beri Kront taşıyan bir yatırımcı olarak iki kelam etmek isterim. Kront Bist'teki en iyi ve profesyonel yönetilen şirketlerden birisi. Ancak sizin de değindiğiniz gibi şu an 18 TL civarı ve 3-4 liralardaki gibi kısa dönemli aşırı yüksek getiri potansiyeline sahip değil. Şirketi değişik metriklere göre değerlendirdiğimde de mevcut durumunda ne ucuz ne de pahalı diyebilirim. Ancak grafiği pahalı kriterine katılmıyorum. Geçmiş dönemlerde yüksek artış sağlayan varlıklar genelde ilerleyen dönemlerde de yüksek getiri sağlıyorlar. Hatta bu momentum faktörü farklı varlık değerleme modellerinde de göz önünde bulunduruluyor. Yani grafiğin pahalı olması aslında ucuz olmasından daha iyi bir şey. Eğer piyasaları rasyonel kabul ederseniz ise geçmiş fiyat hareketlerinin gelecek fiyat hareketlerine herhangi bir etkisi olmuyor. Yani bu durumda da grafiğin geçmişte pahalı ya da ucuz olmasının geleceği tahmin etmekte herhangi bir etkisi bulunmuyor.

....
    Şöyle açıklayayım...güzel hisseler, ki bu başlıkta bahsi geçen hisselerin hemen heppi Türkiye nin gözbebği hisseler...aselsan, soda, turk traktör, ford, petkim, tupraş, vsvs.

Bu hisseler grafik olarak ucuz olamaz...olsa olsa normal marjlarda olur çoğu zaman, bazen de grafik pahalı olur...kısaca hatırlatmak gerekirse, dönem dönem güncellenmekle birlikte...bu dönem için, son 4 yılda 2 kat, son 8 yılda 4 kat normak getirilerdir (ortalama yıllık %20 civarı kazanç)...bunun iki katı, yani 4 yılda 4 kat, 8 yılda 8 kat pahalılık sınırıdır...üstü "grafik" pahalıdır..4 yılda 5-6-7-8 kat yapmış hisseler var, bunlara uzak duruyorum.

"grafik pahalı" hisseler, temel analiz olarak ederinde olabilir, teknik olarak alımda olabilir...önü açık, potansiyeli yüksek de olabilir...bu benim kriterim ve ben başka fırsatlar ararım...bu hisseler gitmez değil, sadece üzerindeki riskler fazlalaşmış demektir benim için.

önemli not: kısa ve orta vade için, iyi giden, primli hisselerin gitmeye devam etmesi normaldir...ama 4 yıl ve 8 yıl kriterleri için pahalı olup, sonra da gitmeye devam eden hisseler istisnadır demiştik...ama aselsan, tüpraş gibi tekel ve rekabet ortamının doğal olarak olmadığı hisseler değerlendirme dışıdır.

2. Merhabalar,
    hisse almak için vakıfbankı kullanıyorum, binde 2 komisyon ve ayrıca aylık bakım ücreti, saklama ücreti diyerek yaklaşık 3,5-4 tl arası kesinti var her ay.

vakıfbankı kullanmamın sebebi temettü ödemelerinde maliyet düşürüyor olması. bu maliyet düşürmenin psikolojik etkisinden başka yararı varmıdır? Tecrübeli arkadaşlarımızdan düşüncelerini duymak isterim...

Yoksa maliyet düşürmesi yapmadan sadece 1000 de 1 kesinti yapan ziraat yatırıma taşımak mantıklımıdır?
    Saygılarımla.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul, New York
    Gönderi
    3,060
     Alıntı Originally Posted by Tugsel78 Yazıyı Oku
    Merhabalar,
    hisse almak için vakıfbankı kullanıyorum, binde 2 komisyon ve ayrıca aylık bakım ücreti, saklama ücreti diyerek yaklaşık 3,5-4 tl arası kesinti var her ay.

vakıfbankı kullanmamın sebebi temettü ödemelerinde maliyet düşürüyor olması. bu maliyet düşürmenin psikolojik etkisinden başka yararı varmıdır? Tecrübeli arkadaşlarımızdan düşüncelerini duymak isterim...

Yoksa maliyet düşürmesi yapmadan sadece 1000 de 1 kesinti yapan ziraat yatırıma taşımak mantıklımıdır?
    Saygılarımla.
    Merhabalar
    Bankadan aracı kuruma geçmelisiniz. Temettü bir gelir olduğu için maliyet düşürmeleri mantıklı değil. Bankaların bir çoğunda uygulanmakta (Ykb vs. gibi)
    Ayrıca Onbinde 7,5 komisyon dışında Bahsettiğiniz giderlerin hiçbirini ödememekteyim.
    Syg.
    “Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
    "Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle

4.  Alıntı Originally Posted by Trade Shark Yazıyı Oku
    Merhabalar
    Bankadan aracı kuruma geçmelisiniz. Temettü bir gelir olduğu için maliyet düşürmeleri mantıklı değil. Bankaların bir çoğunda uygulanmakta (Ykb vs. gibi)
    Ayrıca Onbinde 7,5 komisyon dışında Bahsettiğiniz giderlerin hiçbirini ödememekteyim.
    Syg.
    Çok doğru, bu temettü konusunun genel itibariyle tamamen yanlış yorumlandığını düşünüyorum.

Temettü şirketin elde ettiği karının ortakları ile -küçük veya büyük ortak fark etmez - paylaşılmasıdır. Bundan daha doğal birşey olamaz, zaten borsanın temel mantığı ve amacı bu, kar ortaklığı için şirkete ortak olunur. Konuya tersten bakmak lazım, temettü vermeyen bir şirkete neden ortak olunur? Bunun tek gerekçesi vardır, şirket gerçekten önemli oranda büyüme potansiyeli vardır ve karlar büyümeye kanalize ediliyordur o zaman temettü istemezsin. Mesela nasdaq şirketlerinin çoğu böyledir hızlı büyüme potansiyelleri olduğu için. Bir bakın apple, microsoft nerelerden nerelere gelmiş gerçek kar gerçek para budur.

Buna göre temettüyü maliyetimden neden düşeyim, şirket belli sürede ne kadar büyümüş buna bakmam lazım. Benim portföyümde eksi maliyet gösteren senetler var şimdi kazancım sonsuz mu olmuş oluyor, bu hesaplama yöntemi delilik.

Şimdi buraya kadar hemfikirsek en güzide şirketimiz tüpraş'ın temettüsünü bir kenara koyarsak şirket ceo'su 2009'da bu şirketi 10 milyar dolara kuramazsınız diye açıklama yapmış, üstüne rup'da yapıldı eder mi 15 milyar dolar sana? Bugünkü değeri ne, 9 küsür milyar dolar. Yani kurulma maliyetinden daha düşük bir değerde, üstelik marjlar rekor kırdığı ve birkaç senedir sürekli yükseldiği bir dönemde.

Yani temettüyü saymazsanız kurulduğu anda ortak olsanız ciddi zarardasınız. Oysa 80'lerde apple alsanız 1.000 dolarlık, bugün belki Türkiye'nin en zengin insanlarından biriydiniz. Konuya böyle bakmamız lazım, bizim borsa uzun vadede paraları hiç eder, zaten 2007'de 5,1 cent bugün 11 yıl sonra yarısında, dolar faizi, eurbond faizi, fırsat maliyeti vs. üstüne koyarsanız durum berbat ötesi. Maalesef görmek istemeseniz de gerçekler acı, ülke 80 milyon nüfus nereden nereye geldi ama borsa cephesinde durum bu.

Neden böyle oldu derseniz burada çoğu kişinin gerçek kriz tecrübesi yok, 2000 yılında gerçek bir kriz oldu, yaşamayan bilemez, hergün satamadan tekrar tekrar taban olması hergün dibin daha da dibinin görülmesi korkunç bir durum. Halen o seviyeleri göremedik. Up trendde herkes gurudur, down trendde ise işler tersine döner. Cari açık kalıcı olarak çözülmeden uzun vade bence üzerinde ciddi düşünülmesi gereken bir konu.

Alıntı Originally Posted by wiseinvestor Yazıyı Oku

Neden böyle oldu derseniz burada çoğu kişinin gerçek kriz tecrübesi yok, 2000 yılında gerçek bir kriz oldu, yaşamayan bilemez, hergün satamadan tekrar tekrar taban olması hergün dibin daha da dibinin görülmesi korkunç bir durum. Halen o seviyeleri göremedik. Up trendde herkes gurudur, down trendde ise işler tersine döner. Cari açık kalıcı olarak çözülmeden uzun vade bence üzerinde ciddi düşünülmesi gereken bir konu.
    Bu cumlelerinizi alkisladigimi.

Gormeyen yasamayan bilmez.

Elindeki 50.000 lot GARAN'i 2 TL.den satamadim diye aglayan adam bilirim.

Suyun basina kirk haramileri koy, ulkenin gelecegine yatirim yap.

Saka gibisiniz.

6.  Alıntı Originally Posted by wiseinvestor Yazıyı Oku

O yılları bilmiyorum ama bakıyorum grafige 0,5centten 3,5cente cıkmıs sonra kriz olmuş 0,5cente geri gelmiş endeks.

Ama herkes krizden bahsediyor. kimse endeksin dolar bazlı 7kat arttığı 99-00 yılından bahsetmiyor.
    Deprem yılı hem de..7 kat yükseliş

Grafik bana ait değil kaynak için link ;
    https://paracigim.com/2017/03/15/bis...rt-2017-xu100/

Sent from my iPhone using hisse.net mobile app

7.  Alıntı Originally Posted by Trade Shark Yazıyı Oku
    Merhabalar
    Syg.
    Teşekkür ederim;

Çok özel değilse hangi kurumla çalıştığınızı sorabilirmiyim?

Yada değişik aracı kurumların farklı özellikleri varmı?
    Saygılar.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul, New York
    Gönderi
    3,060
     Alıntı Originally Posted by Tugsel78 Yazıyı Oku
    Teşekkür ederim;

Çok özel değilse hangi kurumla çalıştığınızı sorabilirmiyim?

Yada değişik aracı kurumların farklı özellikleri varmı?
    Saygılar.

Türkiye'deki tüm aracı kurumların tabela komisyon oranları için buradan bilgi alabilirsiniz.
    http://aracikurumlar.net/
    Hepsinin özellikleri beklentinize göre farklıdır.
    Çalıştığım kurum Tacirler.
    Syg.
    “Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
    "Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle

Sayfa 128/564 İlkİlk ... 2878118126127128129130138178228 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •