-
5.600 gösterdiler. tahminim yine gelecek oraya. YTD
çelikte alt sınır nedir acaba, teknikçi arkadaşlar bir yorumlarsa.
bir de bilançoda 17 milyon euro finansal borç mu var yazıyo, ben mi öyle anladım.
sıkıntı nedir bu kağıtta ?
yarın tek seans borsa, not düşümünden dolayı borsaya etkisi nolur ?
-
Şirketin kısa vadeli banka döviz borcu 4,950.000 Avro
Ticari borcu 17.141.246 Avro ve 364.682 USD'dir.
Bankadaki döviz alacaklarını ve ticari döviz alacakları döviz borçlarından düşülünce 10.197.654 Avro borç,
1.544.742 USD alacak kalıyor.Buna göre eldeki doları Avroya çevirip toplam Avro borcundan düşersek yaklaşık 8.870.000 Avro Döviz yükümlülüğü kalıyor.
Avro şu an itibarıyla 6,9 TL olduğuna ve bilanço tarihinde 1 Avro=5.309 TL alındığına göre Avro geçen zamanda tam %30 Artmıştır.
Şirketin yaptığı hesaplamaya göre Avronun her %10 değer artışı nedeniyle borçlardan doğacak zarar etkisi 5.414.138 milyon TL olacaktır. Değer artışı %30 olduğuna göre şirket açık döviz pozisyonundan dolayı Avro 6,9 TL de kalırsa 3x5.414138=16.242.414 milyon TL kur farkı yazacaktır.
6 aylık karı 13,200 Milyon TL olduğuna göre ikinci 6 ayda yaklaşık 3 milyon TL zararı çıkarıp yeniden kara geçmesi gerekmektedir.
Benim anladığım ve gördüğüm budur.Ancak Euro Eylül sonuna kadar tekrar 6 TL 'ye düşerse durum düşme oranında kar lehine değişecektir.
Ancak;ben olsaydım;şirketi döviz cinsinden özellikle kısa vadeli banka Avro borcunu bu kadar borçlandıran finansman müdürüne mükafat verirdim.
-
CELHA - Çelik Halat
1.çeyrek ile 2.çeyrekte Euro %10 artmış, ciro %10 artmış brüt kar %15 artmış borç %15 e yakın artmış net kar hemen hemen aynı hatta 2.çeyrek fazla gelmiş. Şirket %30 yurtdışına satış yapıyor ayrıca Euro artışına paralel fiyatlarda yükselecektir. Yinede Euro yükselmesinin Euro borcundan dolayı şirketin borcunu tl olarak artıracaktır. Beni esas düşündüren krizden dolayı kamunun bazı büyük inşaat projeleri ertelenir veya iptal edilirse şirketin en çok sattığı ön gerilimli beton demeti satışı düşer mi ki!!! Mesela şirket İstanbul 3. Havalimanı inşaatına beton demeti satmış ancak havalimanı inşaatı bitti galiba 29 ekimde mi açılış yapılacaktı.Kanal İstanbul, nükleer enerji santralleri, köprüler gibi projeler faaliyete geçerse bi sıkıntı olacağını sanmıyorum. Ytd
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Merak ettiğim şu; Haziran sonu itibarıyla elindeki dolar fazlasını Avroya çevirince net 8.870 Ml Avro borcu olan şirketin finansman müdürü kurların yükseleceğini öngöremeyip ve kurlar yükselirken tren bakar gibi baktı mı? yoksa bankadan TL kredisi alıp Avro borcunu kurlar çıldırmadan ödedi mi?
Şayet tüm bunları öngöremeyip gerekli tedbirleri almadıysa ve hala o koltukta oturuyorsa şaşarım doğrusu.Hele hele seçim öncesi Mehmet Şimşek'in şirketlerin dövizle borçlanmasını sınırlaması ve" tedbiri bugünden alalım, yağmur gelecek"uyarısını da mı görmezden geldi?
-

Merrill yabacı satışı olabilir. TEB de satışta ilginç. Ytd
-

Deniz yine a.k hissenin. Bi ara bitirmek üzereyken aşağılardan aldığını satıyor galiba. Ytd
-

Bu 7 bin hissenin çoğu denizdir. Ytd
-

Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-