Originally Posted by
deniz43
Gelen veri benim projeksiyonlarıma uygun gelen bir veri ,bu ay daha yüksek gelmesini frenleyen enerji emtialarının fiyatının %10.1,benzin fiyatının %10.6 düşmesi olmuş.Önceki yazılarımda da ifade ettiğim gibi enerji fiyatlarındaki düşüşü geçici olarak görüyorum,kış aylarına girilmesiyle Rusyaya uygulanan yaptırımlar nedeniyle küresel doğalgaz arzındaki yetersizlik nedeniyle doğalgaz fyatında yeni yükselişler ve doğalgazın ikame enerji seçeneği petrole talebin artması,Çin'in de kapatmalar nedeniyle düşen enerji talebinin artmasıyla enerji fiyatlarının yılın ilk çeyreğindeki fiyatlarının üzerine çıkacağını ve manşet enflasyonun toparlanmasını bekliyorum.
Veriyi analiz ettiğimde ,enerji dışında,-gıda da dahil olmak üzere(aylık artış %0.8) - enflasyonun tüm alt kalemlere yayıldığını ve yapışkanlık kazandığını görüyorum.Bu ay veride enerji dışında düşüş gösteren tek ana kalem kullanılmış ikinci el oto ki onun da fiyatı rekor yıllık yükseliş göstermişti.Ama esas nedeni ,güçlü tüketici talebi ile yeni otomobil fiyatlarının aylık %0.8 gibi çok güçlü bir aylık artış göstermesinden kaynaklanıyor(tedarik zincirlerinde kırılma ve chip sıkıntısından tüketiciler yeni araç bulmakta zorluk çektiklerinden ikinci el araç fiyatları çok yükselmişti).Veride ilk baktığım kalem olan endekste büyük ağırlığı olan kira fiyatları ise beklediğim gibi her ay hızlanan oranlarda artıyor(bu ay aylık %0.7 artışa yükselmiş).Ama biten ve yenilenen kira sözleşmelerinde yıllık artış %17'ye dayanmışken veride yılık artış henüz yıllık artış %6.4'te ve 1.5 yıllık süre içinde sözleşmeler yenilendikçe aradaki fark kapanacak ve ABD enflasyonunun en büyük yakıtı olmaya devam edecek.
Büyük fotoğrafta ise;Enflasyon trendinde takip ettiğim temel göstergeler;tüketici talebinin kuvveti,kredi hacmindeki genişleme ile tüketim harcamalarında ek kaldıraç oluşumu,ücret artışlarının , işgücü maliyetlerinin ve verimliliğin seyri ,hanehalkı servetindeki net artış, finansal koşullar endeksinin seyri,Fed'in bilançosu,piyasadaki para miktarı,faiz oranları.Bütün bu faktörlerin tamamı ABD'de şu anda yüksek enflasyon trendinin devam edeceğini söylüyor.
Bu nedenlerle,.daha önce yapmış olduğum öngörülerimde bir değişiklik yok,büyük matematiksel modellememe göre , ABD bu yıl içinde çift haneli enflasyonu görecek.
Yer İmleri