Yabancı, bilançodan sonra ciddi satışa geçtiğinde -3 sene önceki CITI'nin 14-16 aralığından satışını ve ardından 2 sene 8-10 aralığında beklediğimizi gözönüne alarak- ben de ilk defa portföyümde KRONT'un ağırlığını azaltmıştım. Çünkü CITI'nin çıkışı, aynen o zaman olduğu gibi usulca idi, hissenin fiyatını düşürmüyor, düşük fiyattan malı elden çıkarmıyordu. Yukarı gidecek havası veriyor ama her gün az az düşüyordu. Ayrıca bizim küçük yatırımcı yüzeyselcidir, kötü bilanço ile kısa vadede düşecek olması bana göre kaçınılmazdı.
Yine hatırlarsınız, o zamanlar, Lütfi basına çıkıp büyük büyük konuşuyordu, Amerikayı sarsacak ürün, 6 sene sonra olacak Katar Dünya Kupasına sanki kesin ürün satacakmışız gibi konuşmalar.
Bunları birleştirince insan ister istemez pireleniyor. Acaba çıkması gerekenler, yeteri derecede çıkamadılar da o yüzden mi bu zorlama ekrana çıkmalar diye düşünüyor. Malum, hissenin yukarılarda olduğu dönemler haricinde adamı ekranda neredeyse hiç görmüyoruz.
Bu şekilde düşünmek gayet normal. Ben bunları bilerek, yani riskleri bile bile, sayın kafkas satarken depoyu full'edim, hatta bir miktar da lotum artmış

Kendi kararımdır, ilk durumun olması durumunda kimseye bağırıp çağırmamam lazım.
Şimdi, almama sebep olan karşı tezlerime geçeyim.
1- CITI, evet, o zaman 14-16 aralığından satış yapmıştı ve sonra hisse 8-10 aralığında düşmüştü, ama 3 sene sonra da adamlar 20 küsürlerden girdiler. Şimdi 14ten satıp 3 sene sonra 24'ten giren, karda mıdır tartışılır. Yani bunlar da belki normal risk alan yatırımcılardır, her zaman isabet edemeyebilirler. Nitekim, belki de 3 sene önce olduğu gibi bilançoya yatırım yaptılar, iyi bir bilanço ile uçacağını varsayıp, vurgunu vurup yine yukarıdan satacaklardı, ama bilanço kötü gelince vazgeçtiler.
Diğer taraftan, yabancı yatırımcı aynı yabancı ya da yabancılar da olmayabilir.
2- CITI'nin çıkışı o zamankine benzese de tam benzemiyor. Bu sefer çıkışı çok göstererek yapıyorlar. O zaman daha usulce idi. Bu sefer yukarı çekip sonra çıktıkları çok aşikar, 3 sene önceki harekette bu sezinlenmiyordu.
3- Lütfi, bu adamlar kolay çıksın, ellerindeki malı tamamen boşaltsınlar diye konuşuyor olabilir mi. Elbette bu ihtimal mevcut ancak ben şirketin reklamının yapılması zamanının gelmesine bağlıyorum. Adam resmen, ulusal bir kanalda, muhtemel alıcılara davetiye çıkardı. Aracı kurumlara para ödemeden, ilk ağızdan durumu nakletti. Böyle bir niyetinin olduğunu, önceki senelerdeki genel kurul toplantılarında da saklamıyordu ancak küçük dairede, ve onların iletebildikleri kişilere, ancak 2. ağızdan ulaşmıştı bu durum. Şimdi, resmen, gelin konuşalım diyor.
4- Kron'un satışları, bilgisayar satar gibi hemen olmuyor, birileri almaya karar verdiğinde, bunun altyapı çalışmaları, test çalışmaları aylar alabiliyor. Yenilemeyen hemen kesiyor ama birileri almaya karar verdiğinde bu hemen satışa dönüşmüyor. O yüzden bilançodaki düşüş de anlaşılabilir. Kaldı ki, bunların tekrar yerine geleceği söylendi. O zaman, CITI'nin bu çıkışı anlamsızlaşıyor. Peki biz onlardan daha mı akıllıyız, bu kadar basit bir şeyi onlar göremeyecek mi, Türkçeleri mi yok, Lütfiyi izlemediler mi..Ben onların uzuncu olmadıklarını düşünüyorum. Daha kısada daha ciddi risk alan insan ya da insanlar. Zaten takaslara bakarsanız, son 2 ayda ciddi giriş yaptılar, bir risk aldılar, bu hissede bu sefer tutmadı ama başka hisselerde tutturdularsa -ki bir çok bilişim bilançoyla ciddi primlendi- o zararı çıkarmışlardır. Zaten çok da zarar etmediler.
5- Ekim ayında gerçekleşecek olan, Kamu Bilgi ve İletişim Teknolojileri Konferansında Platin sponsor olunması bence çok anlamlı. Buradan bence çok ciddi bir beklenti içerisindeler. Zaten bu Kamu Digital Dönüşüm ile ilgili rapora bakarsanız, orada istenilenlerin çoğu, sanki bizim elemanlar tarafından hazırlamış, o derece uyumlu. Dolayısı ile ben, bu sene yurt içinde de şahsen artış bekliyorum. Buna, yurtdışında Lütfi Bey'in yüzde 50 artış bekliyoruz (yani 10 milyon eder) ifadesini ekleyince, ben şahsen geçen sene, beni tatmin eder dediğim rakamlara ulaşacağımızı düşünüyorum.
% 30'luk büyüme (hatta %35) 3-4 sene önceki faaliyet raporunda vardı. Geçen sene, bu sene için bir büyüme hedefi verilmedi. Halka ifade edilmiş yıllık bir büyüme hedefi yokken, durmadan, hedeflerimizi revize etmedik demelerine de gülüyorum ben. Faaliyet raporunda, 5 senelik hedef var.
6- Vakit çabuk geçiyor, 8 ay olmuş. Son çeyreğe 1 ay kalmış, son çeyrek satışlarının Aralık başı gibi kesinleşeceğini düşünsek, 3 ay kalmış. Eğer satışlar iyi olacaksa, bunun yansımasının gelecek seneye kalmama ihtimali de var.
7- Yeni kurulan fonlar güzel, ülkemize hayırlı olsun. "büyümeye açık" ifadesi Kron'a çok uyuyor. "ancak belirli bir ölçeğe ulaştıktan sonra rekabetçi olabiliyor ve piyasalara hitap edebiliyorsunuz" ifadesi de. Buradan ya da başka yerden, ortaklık ya da satın alma yoluyla, radikal bir büyüme yoluna gidilmeye çalışılacağını düşünüyorum. Her ortaklık, satın alınma başarı sonuçlar vermiyor, PAM alanında da örnekleri var, Cyber çok ciddi tekel.
Kron bu seviyelere kolay gelmedi. Batma riskleri taşıdı, ilk kurucu ortaklarından satmayan neredeyse kalmadı, yüzde 10lük payını yok fiyata Netaş'a satmak zorunda kaldılar. Şimdi isteyen karını revize eder, isteyen ağırlık azaltır, isteyense risklerini bile bile yola devam eder, yollar güllü çiçekli değil, engebelerle, dikenlerle dolu.
Kendi fikrim olup yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri