-
Italyan yazar, edebiyatci, elestirmen, dilbilimci ve dusunur Umberto Eco'nun dogum yildonumu (5 Ocak 1932)

"Asik olma gereksinimi. Bazi seylerin olacagini onceden sezinler insan; o sirada umarsizca bir ask gereksinimi duydugu icin asik olur. Icinde asik olma istegi duydugu zaman bastigi yere dikkat etmeli insan: Ask iksiri icmis gibi ilk onune gelene asik olur. Bir maymuna bile." Foucault Sarkaci

"Bisogno di innamorarsi. Certe cose le senti venire, non è che ti innamori perché ti innamori, ti innamori perché in quel periodo avevi un disperato bisogno di innamorarti. Nei periodi in cui senti la voglia di innamorarti devi stare attento a dove metti piede: come aver bevuto un filtro, di quelli che ti innamorerai del primo essere che incontri. Potrebbe essere un ornitorinco." Il pendolo di Foucault

"Kitaplar inanilmak icin degil, sorgulanmak icin vardir. Bir kitabi degerlendirirken onun bize ne soyledigini degil ne anlama geldigini sorgulamaliyiz."
"Biz kimiz, diye soruyordum kendi kendime. Biz ki, Hamlet'i kapicimizdan daha gercek sayiyoruz. / Mi stavo chiedendo chi siamo noi. Noi che riteniamo Amleto più vero del nostro portinaio"
-
Iranli sair, yazar, oyuncu, yonetmen ve ressam Furug Ferruhzad'in dogum yildonumu (5 Ocak 1935)

Gunah isledim lezzet dolu bir gunah
titreyen esrik bir tenin yaninda
Tanrim ne bileyim ne yaptim ben
o karanlik susku dolu zulada
baktim gozlerine gizemleriyle dolu
gozlerinin caresiz isteklerinden
kalbim gogsumde cirpinip durdu
yaninda darmadagin oturdum
dudaklarima heves doktu dudaklari
deli kalbimin uzuncunden kurtuldum
askin oykusunu okudum kulaklarina:
seni istiyorum ey benim cananem!
ey bagri can bagislayan, seni
seni ey askim benim divanem!
kirmizi sarap camda oynadi
gozlerinde heves yalazlandi
yumusak yatakta benim bedenim
gogsunde onun sarhosca kivrandi
gunah isledim lezzet dolu bir gunah
alevli yangili bir kucakta
gunah isledim kinci, sicak
ve demirsi iki kol ortasinda

Ho peccato, peccato, quanto piacere
nell'abbraccio caldo e ardente ho peccato
fra due braccia ho peccato
accese e forti di caldo rancore, ho peccato.
In quel luogo di buio silenzio appartato
nei suoi occhi colmi di segreti ho guardato,
nel palpito del petto furioso il mio cuore
tremava nei suoi occhi di desiderio in preghiera.
In quel luogo di buio silenzio appartato
accanto a lui al suo fianco sconvolta
la sua bocca desiderio versava tra le labbra mie,
scappata, io, dalle pene del folle mio cuore.
Gli sussurrai piano piano la melodia dell’amore:
ti voglio, ti voglio, anima mia
ti voglio, ti voglio, abbraccio che infiamma
ti voglio, amore mio pazzo.
Il desiderio nei suoi sguardi fiamme avvampava,
il vino nero nella coppa tremava e danzava.
Il mio corpo sul tenero letto
sul suo petto ubriaco oscillava.
Ho peccato, peccato, quanto piacere
accanto all'estatico fremito di un corpo.
Oddio, mio Dio, che cosa ho mai fatto
in quel luogo di buio silenzio appartato
-
Kenyali yazar Ngũgĩ wa Thiong'o’nun dogum gunu (5 Ocak 1938)
"Bu gunler icin kan dokuldu. Barakalarimizdaki lekeler kurbanlik koclardan akan kanin degil, biz yasayalim diye olen ogullarimizin ve kizlarimizin damarlarindan akan kanin lekesidir. Ve koylerimizde her yerde, pazar yerlerinde, tarlalarda, hatta havada bile dullarin ve yetimlerin feryatlarini duyuyoruz ve onlarin bu haykirislarini bastirmak icin yuksek sesle konusarak geciyoruz yanlarindan, cunku bir sey yapamiyoruz Tanrim, hicbir sey yapamiyoruz." Bir Bugday Tanesi

“Oh Lord, are eternal blessings. Blood has been spilt for this day. Each post in our huts is smeared not with blood from the ram, but blood from the veins and skins of our sons and daughters, who died, that w emay live. And everywhere in our villages, in the market place, in the shambas, nay, even in the air, we hear the widows and orphans cry, and we pass by, talking loudly to drown their moaning, for we can do nothing, Lord, we can do nothing.”
-
Japon film yonetmeni, yapimci, senarist, animator, yazar ve manga sanatcisi Hayao Miyazaki'nin dogum gunu (5 Ocak 1941)

-
1 Akademi, 1 Golden Globe ve 1 BAFTA Odulu sahibi Amerikali aktris (Diane Hall) Diane Keaton’in dogum gunu (5 Ocak 1946)

-
Sovyet Rus yazar, oyun yazari ve sair Andrey Platonov’un olum yildonumu (5 Ocak 1951)
“Insanlar birbirlerinin sadece ekmegiyle degil ruhuyla da, biri digerini hissederek, tahayyul ederek beslenirdi; aksi takdirde ne dusunecek, nerede harcayacaklardi guven dolu, hassas yasam guclerini, uzuntulerini dagitmayi nereden ogrenip de avunacaklardi, nerede oleceklerdi fark edilmeden. Sirf kendini tahayyul ederek yasayan her insan kisa zamanda ruhunu kemirip bitirir, yoksulluklarin en kotusunde tukenir, kederden cildirarak can verirdi.”

“People receive nourishment from one another not only through the bread they eat but also through the soul, through sensing and imagining one another; otherwise, what can they think about, where can they spend the tender, trusting strength of life, where can they scatter their sorrow and find comfort, where can they die an unnoted death? With only the imagination of his own self to nourish him, a man soon consumes his soul, exhausting himself in the worst of proverties and dying in mindless gloom.”
-
Irlandali yazar, oyun yazari, elestirmen ve sair Samuel (Barclay) Beckett’in Godot'yu Beklerken (Waiting for Godot - Aspettando Godot) oyunu, promiyerini 5 Ocak 1953’de Paris, Théâtre de Babylone’da gerceklestirdi.

-
Amerikali sarkici, soz yazari, muzisyen, besteci, aktor, ressam ve yazar Marilyn Manson’in (Brian Hugh Warner) dogum gunu (5 Ocak 1969)

Gönderi Kurallarý
- Yeni konu açamazsýnýz
- Konulara cevap yazamazsýnýz
- Yazýlara ek gönderemezsiniz
- Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer Ýmleri