Daha önce de birkaç kere bu konuya değinmiştim.Xi liderliğindeki Çin batı dünyasını rahatsız etmiş durumda."Dünyanın fabrikası" olan Çin'e imalat bağımlılığını azaltıp,tedarik zincirini çeşitlendirmek istiyorlar.Bu konuda Çin'in yerine ilk aday hindistan,sonraki aşamada ise ticaretin ve üretimin demokrasi ve özgürlüklerin olduğu ülkelerden küme oluşturarak,üretimin ve ticaretin çok büyük ölçüde bu küme içinde yapılması,otoriter ve özgürlüklerin kısıtlı olduğu ülkelerle ilişkileri sınırlandırmayı planlıyorlar.
Muhtemelen Çin bir rejim değişikliği olmadığı takdirde ,ki bu konuda hiç bir beklenti yok,bir daha eski dış ticaret hacimlerini hiç göremeyecek görünüyor.Üretim hacmini koruyabilmek için Çin'in bundan sonra iç tüketimi daha destekleyici politikalar uygulaması gerekiyor.Bu arada Çin'in enflasyonu %0 ve üretici fiyat endeksi -%5.4,üretim maliyetleri düşmüş ve satış fiyatları ucuzlamış,küresel piyasalar için çok rekabetçi duruma gelmiş durumda.Çoğunlukla bizim ürün gamlarının hepsinde yoğun üretim yapıyor ve dış piyasalarda Çin ile fiyat rekabeti yapabilmemiz zor duruma gelmiş durumda.
Yani sorunuzun cevabı, "evet, stratejik olarak yeni tedarik zinciri kurulma çabası var" ve bu stratejik karar ,kısa vadede alman ekonomisini olumsuz etkiler.
Yer İmleri