Sen 1970'e odaklanmışsın ama yılların şartlarında ambargo var. Piyasada döviz olmadığı için döviz çağrısı yapılıyor.
Şimdi ise durum çok farklı, piyasada bol miktarda döviz var. ve ülkenin %70 i dolar pozisyonundaydı.
Yastık altındakileri de piyasa sürecekler.
Neyse bir kaç sefer sen yanıldın, yine yanıltacağım seni.
dolar en fazla 5 TL diyorum, bana göre şuanda değeri SIFIR. ama ihracat diye tutturmazlarsa dolar 5TL diyorum.
Borsa işini bıraktım. Foruma öylesine yazıyorum, sakın kaale almayın.
Şimdi ihracata dayalı büyüme hazırlıkları çöpe mi gitti?
Hani çin modeli.
Geçen hafta bu söylem vardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:
* Kurdaki dalgalanmayı durdurarak, nispi bir istikrarı sağlamak için serbest piyasa ekonomi kuralları çerçevesinde yeni araçları devreye alıyoruz. Şimdi sizlere bu çerçevede önümüzdeki günlerde hayata geçireceğimiz yeni tedbirleri başlıklarıyla ifade etmek istiyorum.
* Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. İnsanlarımızın bankadaki TL varlığının mevduat kazancı, kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak.
* Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye mevduatını TL’den dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.
yukarıda kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa diyor bir aylık mı bu 6 aylık mı 1 yıllık mı bu getiriyi nasıl hesaplayacaklar da yansıtacaklar mb. durur ay sonuna doğru satışa geçer müdahele eder doları hesaplanmaya son gün doları düşürür hop dolar düştü faiz getirin yok derler mi hesap işi çok karışık yav çıkamadım bu işin içinden. bankalar yine milleti tufaya getirir bir şekilde..
Sistemin detaylarını tam bilmiyorum. Ama araştırdığım kadarıyla, TL faizini zaten alacaksın %15 cepte. Üstüne döviz kuru farkı oluşur ise döviz farkını alacaksın. Yani adam dolar ne kadar düşük olduğunda mevduata TL koyar ise o kadar kârda olacak.
Şayet bu şekildeyse detay gelmeden kesin bir şey diyemem, stopaj zaten düşürüldü. 100bin dolar adam şuan 10 dan bozdursa 1 milyon TL parası olacak. Bunu faize koyacak, %15 alacak. Dolar 11 lira olursa, 1 liralık kur farkını farkını alacak.
Buradaki risk şu... döviz 10 liradan 5 liraya düşerse, o hesap nanay...
Borsa işini bıraktım. Foruma öylesine yazıyorum, sakın kaale almayın.
Yer İmleri