“Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
Türkiye’de yatırım danışmanlığı sistemi düzgün çalışmıyor. Çünkü yatırım danışmanlığını belirli bir ücret karşılığı değil bedava sunuyorlar ve size alım satım yaptırarak para kazanmayı hedefliyorlar. Bu da bir çıkar çatışması doğuruyor. Çünkü mesela siz elinizdeki kıymeti hiç satmasanız bu sizin menfaatinize olacak ve kurum da bunu biliyor ancak yine de size onu sat bunu al diyerek işlem yaptırmaya çalışıyor.Nitekim mevcut sistemde Siz işlem yapmazsanız kurum da para kazanamaz. Zira asgari ücretli yatırım danışmanınızdan kurum size alım satım yaptırmasını bekliyor ve buna göre de kendisine prim veriliyor. Ancak sizin alım satım işleminizden kazanç elde etmeyen, tarafsız bir danışman aylık veya yıllık belirli bir ücret karşılığı size hizmet verirse bu sisteme ve kişiye güvenebilirsiniz.. Diğer ülkelerde sistem bu şekilde çalışıyor. Bir şey bedavaya sunuluyorsa ürün sizsiniz diye bir söz vardı. Bu yüzden Türkiye’deki yatırım danışmanlığı sistemi güvenilir değil.
Düzgün calisan yatirim danismanligi var mi acaba?
Yatirim danismanlari, karsiliginda ücret de alsalar, baglantilari cercevesinde bagimliliklari var.
Bir sekilde yürümeyi ögrenmek gibi, düse kalka, ögrenmek durumundayiz yatirimciligi.
Günümüzde, bu forum gibi, bilgi kaynaklarini kullanarak hatalarimizi azaltabiliriz ancak.
Sonucunda hepimizin yatirim tarzi degisik. Birbirine yakin olsa bile, yatirim tarzlari, genetik benzerlik gibi neredeyse. Esdeger yatirim bulmak hemen hemen imkansiz gibi.
Hayırlı olsun . Ben daha iskontolu olacağını düşünüyorum önümüzdeki dönem . O yüzden bekliyorum .
Türkiye'den 60-70k net temettü geliri oldugunda, 4.500 dolara kadar Eurobond gelirine vergi bile cikmiyor (daha baska gelirler yok ise). Hatta GSS primi (en yüksekten) mahsup edildiginde, daha fazla bir rakama kadar vergi cikmiyor.
Yer İmleri