Dolari olan ya T.C eurobondu alacak ya da gidecek ABD'den hisse senedi endeks fonu veya etf'i alip uzun yillar bilesik getiri (son 90 yilda SP500 %9 ortalama enf %3) saglamaya calisacak, aksi durumda dolar TL ye gore, al-sat yapilmazsa, yani bir kisim risk alinmazsa alinan seviye ve zamana gore getiri yonunden TL altinda kalabiliyor...
TL getirisi bir iluzyondur..
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Tamam işte siz değilmisiniz herkes kendi kararını vermeli diyen. Bana neden bakıyorsunuz. Takip etmişsiniz birdeYatırım danışmanlığı hizmeti vermiyoruz beyefendi. Teknik olarak gördüğümüzü paylaşıyoruz.
Sn Dudu,
Geçmişte yaşanmışa şimdi baktığımızda güzel görünen şeyler çoğunlukla gelecekte aynı getiride olmaz. O yüzden Abd hisse senetlerine yatırım yapacakların yüzlerce defa tekrar tekrar düşünmesi gerekir bence... Yani buranın tepe olma ihtimali de var. İş işten geçtikten sonra girme ihtimalleri yüksek olabilir... Abd hisse senetlerine illa ki yatırım yapacak olsam küresel krizin gelmesini beklerim ancak o zaman...
Sadece TL değil bence altın hariç her şey iluzyondur.
J P Morgan'ın dediği gibi "Sadece altın Paradır, diğer hepsi borç senedidir"
2013 yılında alınan dolar faizsiz enflasyon bazında %63 net kazandırdı, faizle %85 leri geçti. Yani bu şu demek her yıl REEL %17 para kazanmışsınız.
Memnun değilseniz beklentiniz çok yüksek demektir ancak şahsım adına reel senelik %5 kazanç benim için yeterli.
Dolarda risk vadeye göre değişir, uzun vadede riski çok düşük. Ama böyle birden zıplama yaptığı zaman alınınca hep kan kusturuyor insana, pahalıdan aldıklarınız varsa zamanla illaki kara geçersiniz. Sabredin sadece.
Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri